Spreewald och Tropical Islands

1,6 (7)

Se fler bilder från vår resa under fliken Galleri>Bilder från våra resor

Spreewald och Tropical Island

( och ett naturreservat i tyska delstaten Brandenburg)

Efter en underbar vår och sommar med många fantastiska upplevelser var det nu äntligen dags för nya äventyr i Dethleffsen.
Vi var i månadskiftet oktober-november när det bar i väg mot Tyskland och vårt huvudmål Tropical Island som ligger ca sju mil söder om Berlin.
Tropical Island, som vi läst en del om i husbilstidningar, är en bad och tropikanläggning med bl.a. två inomhussjöar, äventyrsbad, 220 meter sandstrand, 50 000 palmer och världens största regnskog inomhus.
Det lät intressant att få byta ut höstmörkret och kylan mot bad och värme i en väderskyddad byggnad som dessutom skulle vara dygnetruntöppen.
Vi hade även blivit tipsade om ett naturreservat med fantastiska vandrings- och cykelleder i närheten av badanläggningen. Båda platserna ligger i distriktet Spreewald i den tyska delstaten Brandenburg.

Heiligenhafen
Efter en regnig och stormliknande färd genom Halland anlände vi vid niotiden Faröbron på Själland.
Ställplatsen var bara övernattning för vidare färd till Gedser och färjan till Rostock morgonen efter.

Väl framme vid färjeläget fick vi reda på att morgonfärjan var fullbelagd och att nästa avgång var ca fyra timmar senare.
Vi bestämde då att vända om och styra ekipaget mot Rödby och färjan till Tyskland den vägen.
Morgonen hade hunnit bli dag och vädret hade ändrats från regn och rusk till sol och värme när färjan lade till i Puttgarden.
Heiligenhafen, några mil från färjeläget, är ett av våra favoritställen och med tanke på vädret beslöt vi att ta en härlig eftermiddag och övernattning där innan vår fortsatta färd mot Tropical Island.
Vi fick några härliga timmar i ett 18-gradigt och soligt Heiligenhafen med promenad utmed östersjökusten och den fyra kilometer vackra promenadvägen runt innanhavet Binnensee.

2,5 (2)
Den vackra statyn i innanhavet, Binnensee

Spreewald
Långt före gryningen rullade vi ut från övernattningsplatsen i Heiligenhafen. Framför oss hade vi drygt 50 mil till resans mål, Tropical Island.
Det var lördag morgon och den annars så livliga och stressiga Autobahn kändes kusligt öde i höstmörkret.
Vi lade, i lugn och maklig takt, mil efter mil bakom oss och vädret blev bara bättre och bättre ju längre dagen led. Vid lunchtid, när vi passerade Berlin, stod termometern på 21 grader och solen sken från en klarblå himmel.
Vi undrade vad som stod på, vi var ju ändå inne i månadsskiftet oktober – november. Äntligen, tänkte jag, har den globala uppvärmningen gett sig till känna.
Det vackra vädret fick oss att än en gång ändra vår planerade rutt. Vi åkte förbi skylten som pekade mot Tropical Islands för att istället utnyttja det fina vädret till vandring och cykling i naturreservatet som vi blivit tipsade om.
Vi hade ”gurglat” fram några olika campingar innan vi for hemifrån och bestämde oss för att övernatta i Lübbenau, som även kallas ”porten till Spreewald”.
Efter incheckning på, Spreewald Natur-Camping am Schlosspark, kom utemöblerna fram.
Campingen låg i ytterkanten av den i höstskrud mycket vackra slottsparken. De stora gamla lövträden hade bytt den gröna sommarmunderingen till skimrande gula, orange och röda höstfärger i det starka solskenet.

1,1 (5)
Slottsträdgård i höstskrud

Eftermiddagen avnjöt vi med några glas rött under bar himmel och termometern stod fortfarande på 21 grader.
Vi fick, från säkra källor, rapporter om oväder med regn och blåst hemifrån. Inte för att man är skadeglad, men det känns ändå rätt så tillfredsställande med sådana rapporter. Kanske finns det en liten ”Jante” inom mig i alla fall.
Efter ett första besök i byn förstod vi att detta inte bara var en plats för cykling och promenader.
Vissa trädgårdar var dekorerade med blommor i gamla svarta flatbottnade ekor, andra hade vänt upp och ner på ekorna och använde dem till trädgårdsbord. Affärsinnehavarna ställde dem på högkant och använde botten som reklampelare och andra sidan som hyllplan för sina produkter.
Fantasin var oändlig och vi undrade varför just dessa långsmala farkoster var så populära.

1,1 (4)
Infarten till Spreewald Natur-Camping am Schlosspark

När vi kom tillbaka till campingen förstod vi att platsen var kanotisternas Mecka. Alla som varit ute när vi anlände, hade nu kommit tillbaka och samtliga hade en eller flera kanoter som de putsade och mekade med.
Campingen ligger någon kilometer från floden Spree och efter en promenad utmed floden började vi förstå vad det hela handlade om

1,2 (8)
Plattekor i väntan på vårsäsongen

Där låg hundratals långa plattekor, de flesta övertäckta med presenningar inför vintern, men det var fortfarande ett antal kvar som bjöd turister på en ”Kahntur” som det kallas.
En ”Kahntur” kan liknas med de mer kända gondolturerna i Venedig. Skillnaden är att här går färden genom grönskande natur med skogsmarker, åkrar och små byar.

Plattekorna är ca 10 meter långa och knappt en och en halv meter breda. Det finns plats för ca 20 personer och längst bak står pråmens styrman som med en fyra meter lång åra skjuter farkosten framåt i det grunda vattnet.
Det fanns olika lika långa turistturer. Den kortaste på två timmar och den längsta på hela 8 timmar.
Vi blev rekommenderade en tretimmarstur som gick från Lübbenau via Leipe till Lehde där vi tog en fikapaus.

1,5 (7)
Fikapaus, med båten parkerad nedanför, i den lilla kanalbyn Lehde

I detta fantastiska sagolandskap, som även kallas ”Brandenburgs Venedig”, finns det ett nätverk på hela 97 mil av kanaler och bifloder som alla har förbindelse med floden Spree.

För drygt 1 000 år sedan började sorberna, en liten slaviskt folkgrupp, odla den sumpiga marken mellan flodens alla flodarmar som bildar det stora deltaliknande landskapet. Enda möjligheten för sorberna att förflytta sig mellan olika platser var via vattendragen. Med tiden byggdes ett kanalsystem mellan flodarmarna som än i dag är enda färdvägen till vissa platser. Sommartid med flatbottnade båtar och på vintern åker man skridskor eller släde på de istäckta kanalerna.
Fastighetera inom området är av varierande storlekar.

1,6 (2)
Fastigheter i Lehde som endast kan nås med båt

De minsta kan bestå av ett enda hus som är omgärdat av vatten och de större jordbruksfastigheterna har eget kanalsystem mellan sina odlingar.
I det platta landskapet finns även markerade cykel- och vandringsleder med en sammanlagd läng på över 100 mil.
De äldsta bevarade fastigheten inom området är drygt 200 år gammal. De, liksom alla hus är byggda i kraftiga timmerstocka för att kunna stå emot den fuktiga miljön eftersom all form av impregnering är absolut förbjudet.

1,5 (5)
Ett 200 år gammalt hus med renoveringsbehov

Inom naturreservat finns det många restriktioner mot materialval så som fasadfärger, gödsel, båtmotorer mm.

Hela naturreservatet Spreewald har en yta på ca 3 000 kvadratkilometer.
Området, som har UNESCO-status, är uppbyggt som en vanlig landsbygd med jordbruk och små byar. Skillnaden är att mestadelen av all kommunikation sker på vatten i stället för på vanliga vägar.

1,3 (5)
Kanalbutik med distriktets specialiteter

Det finns affärer, restauranter, återvändsgator, vägkorsningar, enkelriktade farleder, p-platser, vägskyltar osv. i kanalsystemet. Det enda vi saknade var ljussignaler och stoppskyltar.

1,6 (6)
En typisk vägkorsning med hänvisningsskyltar

Tropical Islands
Efter några underbara varma dagar med cykling, vandring och båtturer i Lübbenau var det nu dags att besöka resans huvudmål, Tropical Islands, några mil norrut.
Den globala uppvärmningen hade gjort sitt för denna gång och vid utcheckningen stod termometern på minusgrader. Vilken tajming, för nu var vi ju på väg mot ett tropikland med värme och bad.

Vi såg från långt håll denna jättebyggnad som är den i särklass största självbärande inomhushall som någonsin byggts.
Den är t.o.m. en av väldens största byggnader, alla kategorier, med plats för t.ex. Frihetsgudinnan, sex Globen eller drygt 10 fotbollsplaner.
Hangaren, eller snarare domen, byggdes 1990 av ett tyskt fraktföretag som skulle bygga och förvara fraktanpassade luftskepp i domen.
Men jättebygget blev så dyrt att fraktföretaget inte fick råd att bygga några luftskepp och efter något år såldes domen och marken runt omkring till ett malaysiskt kryssningsföretag som ville förverkliga en helt galen idé. De ville skapa en konstgjord övärld som skulle heta Tropical Islands.
Det var ingen mer än ägarna själva som trodde på projektet, men som tur var fick de, efter många turer i papperskvarnarna, med sig myndigheterna på tåget.

Domen ligger i en stor skogsglänta nära staden Brand på en av Europas märkligaste flygfält.
Det enormt stora, men nu nedlagda, flygfältet med ett 20-tal flygplanshangarer, användes av Luftwaffe som hemlig start och landningsbana under andra världskriget.

1,8 (1)
Tropical Islands såg ut som en liten svulst på jätteflygfältet från 2;dra världskriget

I dag nyttjas vissa delar av den nedlagda militäranläggningen till parkeringsplats för besökare till Tropical Islands.

Tropical Islands måste ses för det går inte att i ord beskriva denna mäktiga inomhusanläggning.
Det finns plats för ca 6 000 besökare åt gången. Det är som en egen liten by med affärer, restauranter, barer, badstränder, sjukvård, ja det var t.o.m. möjligt att flyga luftballong där inne.
Det finns en vandringsled i den tropiska regnskogen och på stranden kan man hyra tält för övernattning. Det finns även bungalows med sjöutsikt för uthyrning.

2,3 (4)
Vandringsled i det tropiska landskapet

Att anläggningen är rena paradiset för barnfamiljer är inte svårt att förstå.
I domen finns Europas största äventyrsbad med bl.a. Tysklands högsta vattenruschbana, 25 meter upp i luften, två stora inomhussjöar med sandstrand och ett tropiskt klimat som man kan avnjuta under den kalla årstiden.

2,5 (4)
Badplats med sandstrand och 26 gradigt vatten

De vuxna höll mestadels till på den 220 meter långa stranden, på någon av de elva restauranterna, i affärerna eller på något uppträdande.

2,2 (8)
Det fanns elva restauranter i byggnaden

Sista kvällen såg vi en två timmars lång show med bl.a. sång och dans, akrobater på studsmatta, hissnande konster i en trapets, clowner osv.
Både showen och trerättersmenyn, som ingick i paketet, var enligt vår bedömning, klart godkänd.

2,3 (3)
Med benen fritt hängande i en luftballong  

Med ett par glas vin i kroppen och en något begränsad hjärnkontroll bestämde vi oss för att åka luftballong.
Byggnaden är 107 meter hög och ballongen steg till ca 70 meter. Vi satt bältade i varsin stol med fötterna fritt hängande och med en fantastisk utsikt över den i kvällsmörkret belysta ”byn” rakt nedanför oss. Från denna höjd hade vi en fantastisk utsikt över hela den 360 meter långa och 210 meter breda ytan som anläggningen är uppbyggd på.
Helena var fysiskt närvarande, men om hon såg något är jag ytterst tveksam till.  Så vitt jag kunde se i mörkret hade hon under hela färden ögonen så krampaktigt slutna att det bildades små rynkor på ömse sidor.
Jag tror inte att hon mådde riktigt bra av luftfärden. När jag fick se henne i ljuset igen trodde jag att hon doppat ansiktet i en mjölsäck och med lågmäld darrande röst sa hon….aldrig mer.

Ullared
Vi tillbringade två dagar på Tropical Islands innan plikten började kalla.
Efter ca 32 mil på en fin och lugn Autobahn anlände vi Rostock och färjan till Gedser i Danmark.
Dagsturen gick vidare över Öresundsbron till en öde, ogästvänlig och kall camping i Malmö, där vi övernattade.
När vi dagen efter åkte genom Halland såg det ut som om skogen haft en hejdundrande fest. Det låg träd huller om buller precis som man, i ungdomens dagar, kunde se sina kompisar ligga efter en blöt och stormig fest.
Som vanlig, när vi åker genom Halland, så blev det ett stopp i Ullared för, som Helena säger, det är ingen idé att släpa hem växelpengarna.
När jag fick se alla fullproppade kassar som hon bar på, frågade jag lite försynt om växelpengarna räckte till. Den blicken jag fick skall ses, den, liksom Tropical Islands, går inte att beskriva i ord.

Sammanfattning

Heiligenhafen
Ställplatsen i Heiligenhafen besöker vi ofta. Vi har under många år följt den fantastiska utveckling som sker i den gamla Hansastaden och vi ser fram mot att få se vad som skett vid vårt nästa besök.
Heiligenhafen är en välkänd mötesplats för husbilsfolk som är på väg söderut.

Julmarknad, Heligenhafen 005
Den mysiga fiskehamnen i Heiligenhafen

Lübbenau
Naturreservatet i Speewald och byn Lübbenau var en total överraskning.
Vi tipsades om en underbar plats för vandring och cykling och fann detta fantastiska landskap med en labyrint av kanaler och människor som hade båten som enda transportmedel.

1,4 (5)
Carport heter det för bilar, är detta en Boatport?

Vi fick några härliga vandring- och cykelturer i denna sagolika miljö och vi lärde oss att distriktets specialité är gurka i alla dess former och inläggningar.

1,7 (3)
En vanlig lunch i Speewald, öl och en tallrik gurka

Vi tackar Anna som tipsade oss om denna plats.

Tropical Islands
Fantastiskt att kunna uppleva tropisk miljö på så nära håll.
Ett från början omöjligt projekt som i dag, under vintersäsongen, har ca 6 000 besökare per dygn och som minst, under lågsäsongen, sällan under 2 000 personer.

2,4 (7)
Härliga sandstränder och underbara bad

Ett paradis för barnfamiljer med en inomhustemperatur på ca 30 grader. Europas största äventyrsbad och två stora inomhussjöar med härliga sandstränder.
Om man dessutom väljer att övernatta i ett tält på stranden blir besöket ett oförglömligt äventyr.
Signatur Helena o Arly

 

Lämna ett svar