Gasteinerdalen ligger i den österrikiska delstaten Salzburg ca 10 mil söder om staden Salzburg. Dalen, med huvudorten Bad Gastein, är sedan urminnes tider mest känd som kurort. Från bergens varma källor leds det hälsosamma mineralrika temalvattnet in till spaanläggningarna och till de större hotellens egna pooler.
I dag är det turisternas paradis. På vinterhalvåret fylls byarna av skidåkare och på sommaren är det fotfolket som njuter av vyerna i detta fantastiska landskap.
Den mest kända för oss svenskar är Bad Gastein och det svenskägda hotellet Salzburger Hof. Andra välbesökta platser, både sommar och vinter, är Bad Hofgastein och Sportgastein.
I dalen mellan Bad Gastein och Bad Hofgastein, vid floden Gasteiner Ache, ligger Bertahofs Kur Camping vilket var vår utgångspunkt vid besöket. Bertahof är en bra camping med närhet till det mesta som t.ex. en mycket bra restaurant, busshållplats, en liten badsjö, cykelleder osv. 

Sportgastein
Sportgastein ligger längst söderut av de tre ovannämnda orterna. Med buss från campingen tar det ungefär en halvtimme till ändhållplatsen som ligger i en dal på 1 576 meters höjd. Väl avstigna möts man av en jättestor, nästan helt plan platå som sträcker sig ca 2.5 kilometer in till dalens slut.
Här finns ingen by med köpcentra men det finns sju små gårdar med lösgående djur som betar på de rena och fräscha blomsterängarna.

En av de underbara små gårdarna i dalen

Förutom djurskötseln, används gårdarna som utskänkningsställen för hungriga och törstiga vandrare och man säljer även egentillverkade gårdsprodukter som ost, smör, korv, marmelader mm.
Sportgastein har de absolut lättaste vandringslederna av de tre orterna vi besökte, men det finns även utmaningar för den som vill mäta sina krafter. I botten på den långsmala dalen finns ett antal lätta vägalternativ för flanörer och barnfamiljer som nöjer sig med att insupa den härliga, men något tunna alpluften och den bedårande vyn.

En härlig platå för lättare alpvandring

Många väljer att ta det lugnt och avnjuta timmarna på någon uteservering i jättegrytan med de gröna väggarna som sträcker sig hundratals meter, nästan lodrätt, upp mot de gråa snöklädda alptopparna.
Det är en fantastisk känsla, det är mäktigt, och det påminner om hur liten man egentligen är.

För den ovana vandraren kan vi rekommendera Sporgastein som första ”prova på plats”. Fastnar man inte för alpvandring här så kanske man skall söka sig någon annan aktivitet.

Vi gjorde även några tuffare försök. Ett var att nå Bockhartshytte på 1 933 meters höjd, drygt 350 meter ovanför busshållplatsen, men jag gav upp efter drygt en timme och med cirka 50 höjdmeter kvar av till hytten.

Min kroppsvikt och ovana vid fjällvandring tillsammans med en stekande sol, och den tunna luften tvingade mig att vända om.
Likt en dåres försvarstal blev ursäkterna många men kanske inte helt trovärdiga. Hustrun vände också om vilket jag tror att hon gjorde bara för att skona mitt ego.

En dag när vi åkte till Sportgastein var det ovanligt trångt på bussen. Många fick stå upp och fler steg på efter vägen. Varför visste vi inte men vi förstod snart att det var något som firades. När vi kom fram såg vi att hela dalen var uppdukad till fest, en riktig fest som många ville delta i.
Familjer med barnvagnar, ungdomar i alla åldrar, äldre med rullator, rättklädda alpvandrare, ja alla, absolut alla, deltog i festligheterna.
Utskänkningsställena var fullbelagda och hela dalen var full med folk som njöt i det vackra vädret.
Restauranterna och de små gårdarna serverade öl och snaps i mängder, till ackompanjemang av typisk österrikisk bompa-bompa musik.

Alla skålade och drack på Österrikiskt vis

Kyparna drack och skålade med gästerna, musikanterna drack, ja alla drack och de yngre fick provsmaka pappas öl.

Bad Gastein
Bad Gastein är uppbyggd på en brant sluttning där hotellen ligger tätt från dalens botten upp till byns centrum.
De branta gatorna och gränderna kräver god kondition och rörelseförmåga om man vill förflytta sig utan fortskaffningsmedel. På sina ställen är det så brant att bottenvåningen på en byggnad ligger i jämnhöjd med takåsen på grannhuset.
Byn skärs i två delar av ett vattenfall som är ett av Österrikes största, med en fallhöjd på över 300 meter. Det mesta av byns centrum ligger ovanför fallet och nedanför är det mest hotellbyggnader.

Alpvandring är inte lika stor som alpin skidåkning vilket betyder att en del är stängt på sommaren. Men trots detta är det en livlig by med shopping, restauranter och allt annat en turist kan önska sej.
Från centrum åker man gondollift upp till Stubnerkogel, en topp på 2 251 meters höjd.
Uppe vid toppstationen finns inga plana ytor att utgå ifrån. Här går det antingen uppåt eller nedåt så fort man lämnat liftsystemet.

Fantastisk plats för orädda segelflygare

Inte långt från toppstationen har segelflygarna hittat sitt paradis, en spets med ett lodrät stup nedanför. Dom startar uthoppet med att springa i en lätt nedförsbacke mot stupet, innan dom kastar sig rakt ut i tomma intet för att, förhoppningsvis, få luft under ”vingarna”.

Den spektakulära hängbron, Suspension Bridge

För oss vanliga dödliga fanns det en del utsiktsplatser och annat smått och gott inom gångavstånd från toppstationen samt en 100 meter lång vajerbro över ett bråddjupt stup, som kittlade nervtrådarna mest.

Vid ett av våra besök valde vi att vandra från toppstationen ner till bergbanans mellanstation, som enligt vägvisningen skulle ta en och en halv timme. Leden började med lätt vandring på tilltrampade stigar som ju längre ner vi kom övergick till stenigare och brantare partier.
Än en gång svor jag över min övervikt, men denna gång kunde jag inte fega ur för det fanns bara ett annat alternativ och det var att gå upp igen.
Efter drygt två timmar med många vilopauser och mycket, mycket skakiga ben slog vi oss, trötta men nöjda, ner på en hytte vid mittenstationen.
På denna plats och vid detta tillfälle smakade, för första gången, ett glas österrikiskt rödvin riktigt gott.

Österrikiskt rödvin när det smakar som bäst

Bad Hofgastein
Lite längre norrut och på cykelavstånd från campingen ligger byn Bad Hofgastein. En trevlig liten by med shopping och restauranter samt liftstationen upp till, Schlossalm på 2 050 meter.
Första och äldsta delen på sträckan är ett terrassliknande tåg som går på räls upp till mitten på backen och därifrån går det en stor kabinlift upp till toppen.
Detta bergsmassiv är betydligt mer kuperat än Sportgastein, men även här finns det en mindre platå för de som inte gillar att klättra i branter. Mitt på denna platå ligger en liten sjö och runt den finns en handikappvänlig stig med bänkar för den som vill vila sig eller bara njuta av den fantastiska utsikten.

Vi provade oss på en brant och smal bergskam upp mot en korsmärkt spets men efter drygt halva vägen upp till toppen gav jag upp. Det kändes olustigt med de djupa branterna på var sida om den smala stigen så jag valde att vända. Frugan log i mjugg, men hon vände hon också, kanske bara för att skona mitt ego än en gång.

Den branta bergskammen är inget för gummiryggar

För ett ögonblick slog mig tanken att jag börjar bli för gammal för sånt här. Men nej, man blir aldrig för gammal… man blir bara äldre, så det viftade jag bort.


Det finns leder i alla svårighetsgrader

På Schlossalm finns det många välmarkerade leder i alla svårighetsgrader. Från leden runt sjön till de som vill komplettera sin vandring med linklättring uppför lodräta bergväggar. Här finns även en stor lekyta för de minsta och en topprestaurant med bedårande utsikt över omgivningarna.

Bertahofs Kur Camping

En mysig och familjär camping i dalens botten

 Bertahofs Kur Camping ligger i dalens botten strax intill floden Gasteiner Ache. Det är en till åren kommen camping, men välskött och med stora härliga gräsklädda platser.

Vårt boende vid vistelsen i Gasteinerdalen

Hygienutrymmena är fräscha och utsikten mot de höga bergstopparna på ömse sidor är fantastisk. Personalen, som hela tiden visar att du är en viktig gäst, är alltid hjälpsamma och trevliga.

Solnedgång bakom bergen vid campingen

Sammanfattning
Sportgastein är bästa valet för barnfamiljer och ovana vandrare.
Bad Gastein passar mer de rutinerade vandrarna och de våghalsiga segelflygarna.
Bad Hofgastein bjuder på härlig vandring för alla oavsett ålder och erfarenhet.

Överallt möts man av vackra vyer över snöklädda alptoppar

Alla våra tre besöksmål har en del gemensamt. Först och viktigast, sommarturismen ökar i rasande takt. Fler och fler liftsystem har öppet även på sommaren och de allra flesta utskänkningsställena och gårdarna på bergen, bjuder in sina gäster till en avkopplande stund med god mat och en underbar miljö. Man erbjuder turisterna en härlig blandning av motion och avkoppling efter varje enskilds önskemål och behov.

Vägalternativen är välskyltade med svårighetsgrader från lätt, med grön markering, till svart, som är de mest avancerade lederna.

Alla leder och sevärdheter är välskyltade

Däremellan ligger blått och rött. Ledens längd anges inte i längd utan hur lång tid det tar att gå sträckan i normal takt. Det är även skyltat till besöksmål och sevärdheter som t.ex. matställen, utsiktsplatser, levande gårdar osv. som finns på bergen.

En vacker dal som passar alla, ung som gammal, erfaren eller oerfaren, livsnjutare och självplågare