Förord
Vi hade sedan länge planerat ett besök på Hindens rev vid Värnen i Lidköpings kommun och i samband med en annan resa i trakten gjorde vi slag i saken.
Vi hittade en bra övernattningsplats på en bondgård med ställplats, knappt en halvmil från parkeringen varifrån den knappt fem kilometer långa vandringsleden utgick.
Det var höst och vi var mitt inne i en regnperiod med mörka vattenfyllda mörka moln som stod i kö ute på Atlanten i väntan på att få komma in och höja våra grundvattennivåer. Efter en mycket regnig kväll och natt vaknade vi till, precis det metrologerna förutspått, en regnfri mellandag med både sol och värme.

Parkeringen
Efter några kilometer på en smal asfaltsväg blev midjemåttet ännu smalare och asfalten övergick till grus. Att mötas här med vår husbil var otänkbart, vilket vi också slapp, och värre blev det de sista hundra metrarna som endast bestod av två hjulspår.
Vi parkerade på en stor grusplan strax intill en informationsskylt som beskrev Hindens rev med bilder, text och lite historik. Det fanns även en gammal skröna om hur jättar byggt detta underliga smala rev som efter knappt fem kilometer från fastlandet sakta försvinner ner under ytan för att sedan, 12 kilometer längre bort, komma upp igen vid Hjortens udde i Dalsland.

Vandringsleden
Första kilometern gick på en härlig mjuk och mörk skogsstig med höga träd och tätvuxna buskar. Utsikten mot Vänerns vatten var obefintlig och solens strålar visade svårigheter på att tränga igenom den täta vegetationen.

Helena att påbörjat vandringen mot udden

Leden genom skogen förvandlades successivt till en stenigare stig med mer lågväxande buskar och man kunde även se glimtar av sjön på båda sidor om den långsmala tarmen. Ju närmare spetsen vi kom desto smalare och stenigare blev det och efter ungefär halva sträckan snirklade sej stigen mellan meterhöga stenar och gles vegetation.

En stenig men fullt godtagbar vandringsled

 Strax innan vi nådde spetsen passerade vi Hindens båk, en fyr utan ljus, som återskapats i sin naturliga form från den tid det var ett viktigt landmärke för sjöfarare.

Båken i sin ursprungliga form

De sista hundra metrarna var helt fria från vegetation och allra längst ut på Hindekraket var det en bädd av decimeterstora stenar som sakta slukades av vågorna för att till slut försvinna helt under Dalbosjöns mörka yta.

Helena på udden där Hindekraket försvinner ner i Värnen

Ryggen fortsätter i form av ett undervattensrev till Dalsland, 12 kilometer bort, där den åter tar sej upp igen som Hjortens udde.
Vid extremt högvatten kan stora delar av den långa tarmen försvinna under vatten och det bildas i stället fem små öar som man kallar för Killingarna. Detta skapade naturligtvis problem för gamla tiders sjöfart och enligt historieböckerna har det skett många fruktansvärda förlisningar i och omkring Hindens rev.

Sägnen
På Värnens västra strand bodde en jätte som hette Hjorten och på andra sidan sjön, där vi är nu, bodde jättinnan Hinden. Dessa två jättar, var enligt legenden, så förälskade i varandra att dom försökte nå varandra genom att kasta sten i vattnet för att bygga en bro över den vidsträckta sjön. Men sjötrollen, som tycker illa om broar, river i takt med det jättarna bygger.
Därför ser du i dag bara fundamenten, Hindens rev och Hjortens udde.

Välbesökt
Hindens rev är enligt vetenskapen, som inte tror på jättar och troll, ett naturfenomen som skapats av inlandsisen för cirka tiotusen år sedan.
Hur revet än har uppstått så kan vi varmt rekommendera några timmars besök här. Den nio kilometer långa promenaden var både intressant och fridfull och vi kommer med all säkerhet att besöka platsen igen.

När vi kom till parkeringen tidigt på morgonen fanns det bara en personbil på den stora grusplanen, men när vi kom tillbaka, ett par timmar senare, var parkeringen nästan fullbelagd. Detta trots att det var vardag och vi var mitt inne i första höstmånaden, men efter vårt besök förstår vi anledningen till intresset.
Sist men inte minst, jag tycker att sägnen om jättarna är betydligt trevligare än vetenskapens teorier om en inlandsis.

(Se fler bilder under fliken ”Galleri”>Sev√§rda platser” eller skriv ”Hindens rev, bilder” i s√∂krutan p√• startsidan)