Berte Bed n`Breafast

På E20, mitt emellan Falkenberg och Halmstad, möts man av denna vy. Kanske inget arkitektoniskt underverk, men den gamla kvarnen har en lång och intressant historia och är i dag den äldst bevarade som fortfarande är i full drift.

Berte Qvarn

Bakom kvarnen, från motorvägen sett, gömmer sej Berte Bed n` Breakfast i gamla byggnader som tidigare tillhörde kvarnen. I denna miljö driver eldsjälen Ulrika, en nymodig verksamhet i en gammal miljö.

 

Det kan direkt sägas att Bertes inte är ämnat för den som söker lyx och flärd, men är man det minsta intresserad av en lantlig miljö med gästrum i ett gammalt uthus som inte lämpar sej för funktionshindrade, så är detta ett angenämt och mycket avstressande besöksmål.

Säng från början av 1900-talet

Det finns fyra gästrum i byggnaden, två gemensamma toaletter med dusch och ett litet samlingsrum. Nästan all inredning, möbler, lampor, porslin osv. är från förra århundradets begynnelse och i två av rummen fanns det TV.
Det första vi möttes av när vi anlände Bertes var, förutom en väldigt positiv värdinna, en lantlig idyll med fritt springande höns på den stora
gräsmattan, två mycket vackra tuppar som bevakade damerna och tre underbara katter som strök sej utefter benen.

Tuppen håller koll på sina damer

Ulrika, som värdinnan heter, välkomnade oss och berättade lite om gårdens och kvarnens långa historia. Det var mycket intressant och efter en kortare promenad bjöds vi in i en gammal byggnad, lite vid sidan om gården, där det serverades en härlig egentillverkad varm äppelmust från egna fjolårsfrukter.

I en gammal kvarnstuga bjöds vi på varm äppelmust

Vi anlände Bertes strax efter lunch och i paketet vi beställt ingick övernattning, badtunna, trerätters middag och frukost dagen efter.

Vi var där i slutet på mars och den efterlängtade vårvärmen var inne på sitt tredje bakslag detta år. Växtligeten låg fortfarande i ide´, magnolian och rhododendrons vackra blomsterprakt, som visas på hemsidan, lyste med sin frånvaro.

Efter att vi installerat oss i de vackra rummen var det dags att äntra gårdens vedeldade badtunna.
I ”foppatofflor” och morgonrockar och med egna drycker, eftersom Bertes inte har alkoholrättigheter, trotsade vi kylan med en kort promenad till tunnan där det även fanns en vedeldad bastu.

I badtunnan var det varmt denna tidiga vårdag

Väl omgärdade av varmt vatten och kalla drycker, lögade vi oss i en dryg timme, drack lite gott av det medhavda och mellan varven besökte vi den intilliggande bastun.
Badtunnan och bastun låg vackert i en för årstiden avlövad träddunge strax intill Suseåns strand. Det fanns även möjlighet att bada i ån, vilket vi absolut inte var intresserade av.

Kvällens middag serverades i värdparets bostad.

Värdparets bostad

Vårt sällskap bestod av sex personer men det fanns ytterligare ett 20-tal gäster i den stora vackra salongen. Övriga närvarande var en stor familj som firade sin ”urmoders” 80-års dag med en trerätters middag hos Berte.

Efter att vi inmundigat måltiden och smuttat på vårt medhavda var det dags för quizz, en frågetävling i musik.
Alla fick var sin lapp med ett nummer på och därefter var det bara att leta upp andra med samma nummer. Det blev fem lag med 4-5 personer i varje och när vi grupperat om oss i rummet gav Ulrika oss spelreglerna.
Hon spelade en trudelutt på sitt piano och till varje musikstycke fanns det 2-3 frågor som skulle besvaras.
I det lag jag tillhörde var alla ungefär lika bra/dåliga på musik vilket medförde att vi hamnade näst sist i tävlingen.
Det vinnande laget, där även vårt gäng var representerad, fick var sin fullpackad kasse med allsköns nyttigheter från bygdens gårdar.
Vi avslutade kvällen vid den öppna spisen i vårt lilla samlingsrum och innan läggdags konstaterade vi att det varit en mycket lyckad kväll med många nya upplevelser och intryck. De gamla byggnaderna lockade på något sätt fram ett inre lugn.

Innan vi lämnade Berte Bed n` Breakfast bjöds vi på en stabil frukost bestående av allt man kan tänka sej.
Det fanns allt från gårdens hönor till grannens grisar.

Som sagt, en fantastik och avstressande upplevelse i lantlig miljö, en miljö som verkligen borde uppevas av stressgurkor och statusjägare.

En tidsenlig upplevelse i forntida miljö