Vill du kÀnna pÄ lite spÀnning utöver det vanliga sÄ kan vi varmt rekommendera brovandring över gamla Lilla BÀltbron mellan Fyn och Jylland i Danmark. Denna unika upplevelse Àr den enda i sitt slag som erbjuds i Europa och en av fyra i hela vÀrlden. Det unika Àr att man gÄr pÄ stÄlkonstruktionens översta balkar, ca 20 meter ovanför vÀgen och tÄgbanan och ca 60 meter ovanför Lilla BÀlts strömmande vatten.

Eftersom vi befann oss pĂ„ Jylland beslutade vi oss för att prova pĂ„ denna annorlunda upplevelse. Vi bokade en passande tid pĂ„ ”Bridgewalking Lilla BĂ€lt” och dagen innan vandringen checkade vi in pĂ„ Hindsgavl Camping i Middelfart som ligger i direkt anslutning till startplatsen och informationscentralen.

NÀr hela gruppen samlats gav vÄr guide, Ann Britt, oss en del information om vandringen samt en del sÀkerhetsföreskrifter. DÀrefter fick lÀgga ifrÄn oss alla lösa Àgodelar som kamera, plÄnbok osv i en box som lÄstes. Innan vi gav oss ivÀg fick vi varsin grÄ engÄngsoverall och en sÀkerhetssele som vi skulle ta pÄ oss. De grÄ overallerna var inte till skydd för vÄra egna klÀder utan för att undvika trafikstörningar med fÀrgglada klÀder som lyser upp det grÄa stÄlskelettet.

OmklÀdda för vandring pÄ en broliknande modell

FrÄn startplatsen till brofÀstet pÄ Fyn-sidan var det ungefÀr 5 minuters promenad genom en hÀrlig bokskog ner mot Lilla BÀltbrons landfÀste. HÀr Ätersamlades vi för ytterligare information innan det var dags för de första trappstegen upp till en avsats nÄgra meter under körbanan. HalvvÀgs upp, nÀr vi passerade de höga trÀdtopparna vid sidan om oss, började man att kÀnna av höjderna och fjÀrilarna i magen.
PÄ den första avsatsen, drygt 25 meter frÄn backen, var det ytterligare en genomgÄng av sÀkerheten. Guiden tittade noga pÄ oss för att se och höra om vi var i stÄnd att fortsÀtta klÀttringen ytterligare drygt 30 meter uppÄt. Anledningen till kontrollen, sa hon, Àr att hÀr Àr vÄr sista och enda chans att hoppa av och gÄ ner igen.

Helena, Millan, Arly och Peter pÄ den första samlingsplatsen strax under vÀgbanan

Det fanns en person i vÄr 10-mannagrupp som var nÄgot tveksam men som ÀndÄ beslutade sej för att fortsÀtta.
Hittills hade vi inte anvÀnt vÄra sÀkerhetslinor men nu var det dags att spÀnna fast dom i glidskenan som skulle följa oss hela vÀgen upp till toppen, över till andra sidan bron och Äter till den plats vi nu befann oss.
Guiden var noga med att poÀngtera att om nÄgon, efter att vi startat, skulle fÄ höjdskrÀck, bli sjuk eller pÄ annat sÀtt mÄste vÀnda Äter, tvingas hela gruppen ÄtervÀnda eftersom alla sitter fasts i samma glidskena utan möjlighet för enskild att komma loss. Enda stÀllet att koppla in och ur sin sÀkerhetslina pÄ glidskenan Àr pÄ den plats vi stÄr nu.
Via ett antal trappor kom vi upp till den översta balken pĂ„ den ”GrĂ„ Gamla Damen”, som guiden kallade bron, och pĂ„ utsidan balken fortsatte vi pĂ„ en ca 60 centimeter smal stĂ„lbrygga. PĂ„ vĂ„r högra sida hade vi den tvĂ„ meter höga översta brobalken och till vĂ€nster ett smalt rĂ€cke.

NÀr vi nÄdde den bÄgformade brons högsta punkt, ca 60 meter ovanför vattenytan, stannade guiden för att informera oss om brobyggets historia samt om byggnader och landskapet vi sÄg frÄn vÄr vidunderliga utsiktsplats. Det platta landskapet lÄg som ett vykort under och framför vÄra fötter. Det var en helt magnifik upplevelse.

Utsikten var helt bedÄrande


Den bÄgformade brons högsta punkt

NÀr vi nÀrmade oss stÄlkonstruktionens slut pÄ Jyllandssidan, var det dags att korsa bron för att komma över till den andra sidan. För att komma upp pÄ ovansidan av de översta balkarna fick vi klÀttra pÄ en stege pÄ utsidan av den tvÄ meter höga balken som vi haft vid sidan om oss.

Stegen upp till brons ovansida

HÀrifrÄn kunde vi se det brobygge som pÄgick pÄ vÀgbanan under oss och man kunde Àven se Ät alla vÀderstreck för nu var vi sÄ högt som det gick att komma pÄ detta stÄlskelett.

I överkant kan man skönja den nya motorvÀgsbron


Helena, Millan, Arly och Peter


PÄ den vÀstra sidan ser man det platta Jylland

Vi stannade till för en kort informationspaus och nÀr vi stod dÀr dundrade ett godstÄg förbi, drygt 20 meter under oss, vilket fick hela bron att vibrera.

VÀg och tÄgbana sett frÄn ovan

NÀr vi klÀttrat ner pÄ stegen pÄ andra sidan bron var det samma strÀcka tillbaka med en lika bedÄrande utsikt över bland annat den nya motorvÀgsbron och Lilla BÀlts anslutning till Kattegatt.
Efter Ànnu en klÀttring upp till bryggan ovanpÄ fackverket var det dags att ta stegen och trapporna ner till platÄn dÀr vi för knappt en och en halv timme sedan spÀnde fast vÄra sÀkerhetslinor.

Hela vandringen frÄn informationscentralen och Äter gick pÄ drygt tvÄ timmar med ombyte och den totala strÀckan att gÄ var ca tre kilometer lÄng.

Sammanfattningsvis var det en helt fantastisk upplevelse som vi för all framtid kommer att ha i vÄra minnen och som vi inte för en sekund Ängrar. Vandringen innehöll allt frÄn stort mod, spÀnning, pirr i magen till fantastiska synupplevelser och skratt.

 
HöjdmÀssigt kan man jÀmföra denna brovandring med en brygga pÄ 20,de vÄningens utsida av en skyskrapa.

Eftersom det inte var tillÄtet att medföra kamera pÄ vandringen har flertalet bilderna hÀmtats pÄ nÀtet.