1,6 (7)

Se fler bilder frÄn vÄr resa under fliken Galleri>Bilder frÄn vÄra resor

Spreewald och Tropical Island

( och ett naturreservat i tyska delstaten Brandenburg)

Efter en underbar vÄr och sommar med mÄnga fantastiska upplevelser var det nu Àntligen dags för nya Àventyr i Dethleffsen.
Vi var i mÄnadskiftet oktober-november nÀr det bar i vÀg mot Tyskland och vÄrt huvudmÄl Tropical Island som ligger ca sju mil söder om Berlin.
Tropical Island, som vi lÀst en del om i husbilstidningar, Àr en bad och tropikanlÀggning med bl.a. tvÄ inomhussjöar, Àventyrsbad, 220 meter sandstrand, 50 000 palmer och vÀrldens största regnskog inomhus.
Det lÀt intressant att fÄ byta ut höstmörkret och kylan mot bad och vÀrme i en vÀderskyddad byggnad som dessutom skulle vara dygnetruntöppen.
Vi hade Àven blivit tipsade om ett naturreservat med fantastiska vandrings- och cykelleder i nÀrheten av badanlÀggningen. BÄda platserna ligger i distriktet Spreewald i den tyska delstaten Brandenburg.

Heiligenhafen
Efter en regnig och stormliknande fÀrd genom Halland anlÀnde vi vid niotiden Faröbron pÄ SjÀlland.
StÀllplatsen var bara övernattning för vidare fÀrd till Gedser och fÀrjan till Rostock morgonen efter.

VÀl framme vid fÀrjelÀget fick vi reda pÄ att morgonfÀrjan var fullbelagd och att nÀsta avgÄng var ca fyra timmar senare.
Vi bestÀmde dÄ att vÀnda om och styra ekipaget mot Rödby och fÀrjan till Tyskland den vÀgen.
Morgonen hade hunnit bli dag och vÀdret hade Àndrats frÄn regn och rusk till sol och vÀrme nÀr fÀrjan lade till i Puttgarden.
Heiligenhafen, nÄgra mil frÄn fÀrjelÀget, Àr ett av vÄra favoritstÀllen och med tanke pÄ vÀdret beslöt vi att ta en hÀrlig eftermiddag och övernattning dÀr innan vÄr fortsatta fÀrd mot Tropical Island.
Vi fick nÄgra hÀrliga timmar i ett 18-gradigt och soligt Heiligenhafen med promenad utmed östersjökusten och den fyra kilometer vackra promenadvÀgen runt innanhavet Binnensee.

2,5 (2)
Den vackra statyn i innanhavet, Binnensee

Spreewald
LÄngt före gryningen rullade vi ut frÄn övernattningsplatsen i Heiligenhafen. Framför oss hade vi drygt 50 mil till resans mÄl, Tropical Island.
Det var lördag morgon och den annars sÄ livliga och stressiga Autobahn kÀndes kusligt öde i höstmörkret.
Vi lade, i lugn och maklig takt, mil efter mil bakom oss och vÀdret blev bara bÀttre och bÀttre ju lÀngre dagen led. Vid lunchtid, nÀr vi passerade Berlin, stod termometern pÄ 21 grader och solen sken frÄn en klarblÄ himmel.
Vi undrade vad som stod pĂ„, vi var ju Ă€ndĂ„ inne i mĂ„nadsskiftet oktober – november. Äntligen, tĂ€nkte jag, har den globala uppvĂ€rmningen gett sig till kĂ€nna.
Det vackra vÀdret fick oss att Àn en gÄng Àndra vÄr planerade rutt. Vi Äkte förbi skylten som pekade mot Tropical Islands för att istÀllet utnyttja det fina vÀdret till vandring och cykling i naturreservatet som vi blivit tipsade om.
Vi hade ”gurglat” fram nĂ„gra olika campingar innan vi for hemifrĂ„n och bestĂ€mde oss för att övernatta i LĂŒbbenau, som Ă€ven kallas ”porten till Spreewald”.
Efter incheckning pÄ, Spreewald Natur-Camping am Schlosspark, kom utemöblerna fram.
Campingen lÄg i ytterkanten av den i höstskrud mycket vackra slottsparken. De stora gamla lövtrÀden hade bytt den gröna sommarmunderingen till skimrande gula, orange och röda höstfÀrger i det starka solskenet.

1,1 (5)
SlottstrÀdgÄrd i höstskrud

Eftermiddagen avnjöt vi med nÄgra glas rött under bar himmel och termometern stod fortfarande pÄ 21 grader.
Vi fick, frĂ„n sĂ€kra kĂ€llor, rapporter om ovĂ€der med regn och blĂ„st hemifrĂ„n. Inte för att man Ă€r skadeglad, men det kĂ€nns Ă€ndĂ„ rĂ€tt sĂ„ tillfredsstĂ€llande med sĂ„dana rapporter. Kanske finns det en liten ”Jante” inom mig i alla fall.
Efter ett första besök i byn förstod vi att detta inte bara var en plats för cykling och promenader.
Vissa trÀdgÄrdar var dekorerade med blommor i gamla svarta flatbottnade ekor, andra hade vÀnt upp och ner pÄ ekorna och anvÀnde dem till trÀdgÄrdsbord. AffÀrsinnehavarna stÀllde dem pÄ högkant och anvÀnde botten som reklampelare och andra sidan som hyllplan för sina produkter.
Fantasin var oÀndlig och vi undrade varför just dessa lÄngsmala farkoster var sÄ populÀra.

1,1 (4)
Infarten till Spreewald Natur-Camping am Schlosspark

NÀr vi kom tillbaka till campingen förstod vi att platsen var kanotisternas Mecka. Alla som varit ute nÀr vi anlÀnde, hade nu kommit tillbaka och samtliga hade en eller flera kanoter som de putsade och mekade med.
Campingen ligger nÄgon kilometer frÄn floden Spree och efter en promenad utmed floden började vi förstÄ vad det hela handlade om

1,2 (8)
Plattekor i vÀntan pÄ vÄrsÀsongen

DĂ€r lĂ„g hundratals lĂ„nga plattekor, de flesta övertĂ€ckta med presenningar inför vintern, men det var fortfarande ett antal kvar som bjöd turister pĂ„ en ”Kahntur” som det kallas.
En ”Kahntur” kan liknas med de mer kĂ€nda gondolturerna i Venedig. Skillnaden Ă€r att hĂ€r gĂ„r fĂ€rden genom grönskande natur med skogsmarker, Ă„krar och smĂ„ byar.

Plattekorna Àr ca 10 meter lÄnga och knappt en och en halv meter breda. Det finns plats för ca 20 personer och lÀngst bak stÄr prÄmens styrman som med en fyra meter lÄng Ära skjuter farkosten framÄt i det grunda vattnet.
Det fanns olika lika lÄnga turistturer. Den kortaste pÄ tvÄ timmar och den lÀngsta pÄ hela 8 timmar.
Vi blev rekommenderade en tretimmarstur som gick frĂ„n LĂŒbbenau via Leipe till Lehde dĂ€r vi tog en fikapaus.

1,5 (7)
Fikapaus, med bÄten parkerad nedanför, i den lilla kanalbyn Lehde

I detta fantastiska sagolandskap, som Ă€ven kallas ”Brandenburgs Venedig”, finns det ett nĂ€tverk pĂ„ hela 97 mil av kanaler och bifloder som alla har förbindelse med floden Spree.

För drygt 1 000 Är sedan började sorberna, en liten slaviskt folkgrupp, odla den sumpiga marken mellan flodens alla flodarmar som bildar det stora deltaliknande landskapet. Enda möjligheten för sorberna att förflytta sig mellan olika platser var via vattendragen. Med tiden byggdes ett kanalsystem mellan flodarmarna som Àn i dag Àr enda fÀrdvÀgen till vissa platser. Sommartid med flatbottnade bÄtar och pÄ vintern Äker man skridskor eller slÀde pÄ de istÀckta kanalerna.
Fastighetera inom omrÄdet Àr av varierande storlekar.

1,6 (2)
Fastigheter i Lehde som endast kan nÄs med bÄt

De minsta kan bestÄ av ett enda hus som Àr omgÀrdat av vatten och de större jordbruksfastigheterna har eget kanalsystem mellan sina odlingar.
I det platta landskapet finns Àven markerade cykel- och vandringsleder med en sammanlagd lÀng pÄ över 100 mil.
De Àldsta bevarade fastigheten inom omrÄdet Àr drygt 200 Är gammal. De, liksom alla hus Àr byggda i kraftiga timmerstocka för att kunna stÄ emot den fuktiga miljön eftersom all form av impregnering Àr absolut förbjudet.

1,5 (5)
Ett 200 Ă„r gammalt hus med renoveringsbehov

Inom naturreservat finns det mÄnga restriktioner mot materialval sÄ som fasadfÀrger, gödsel, bÄtmotorer mm.

Hela naturreservatet Spreewald har en yta pÄ ca 3 000 kvadratkilometer.
OmrÄdet, som har UNESCO-status, Àr uppbyggt som en vanlig landsbygd med jordbruk och smÄ byar. Skillnaden Àr att mestadelen av all kommunikation sker pÄ vatten i stÀllet för pÄ vanliga vÀgar.

1,3 (5)
Kanalbutik med distriktets specialiteter

Det finns affÀrer, restauranter, ÄtervÀndsgator, vÀgkorsningar, enkelriktade farleder, p-platser, vÀgskyltar osv. i kanalsystemet. Det enda vi saknade var ljussignaler och stoppskyltar.

1,6 (6)
En typisk vÀgkorsning med hÀnvisningsskyltar

Tropical Islands
Efter nĂ„gra underbara varma dagar med cykling, vandring och bĂ„tturer i LĂŒbbenau var det nu dags att besöka resans huvudmĂ„l, Tropical Islands, nĂ„gra mil norrut.
Den globala uppvÀrmningen hade gjort sitt för denna gÄng och vid utcheckningen stod termometern pÄ minusgrader. Vilken tajming, för nu var vi ju pÄ vÀg mot ett tropikland med vÀrme och bad.

Vi sÄg frÄn lÄngt hÄll denna jÀttebyggnad som Àr den i sÀrklass största sjÀlvbÀrande inomhushall som nÄgonsin byggts.
Den Àr t.o.m. en av vÀldens största byggnader, alla kategorier, med plats för t.ex. Frihetsgudinnan, sex Globen eller drygt 10 fotbollsplaner.
Hangaren, eller snarare domen, byggdes 1990 av ett tyskt fraktföretag som skulle bygga och förvara fraktanpassade luftskepp i domen.
Men jÀttebygget blev sÄ dyrt att fraktföretaget inte fick rÄd att bygga nÄgra luftskepp och efter nÄgot Är sÄldes domen och marken runt omkring till ett malaysiskt kryssningsföretag som ville förverkliga en helt galen idé. De ville skapa en konstgjord övÀrld som skulle heta Tropical Islands.
Det var ingen mer Àn Àgarna sjÀlva som trodde pÄ projektet, men som tur var fick de, efter mÄnga turer i papperskvarnarna, med sig myndigheterna pÄ tÄget.

Domen ligger i en stor skogsglÀnta nÀra staden Brand pÄ en av Europas mÀrkligaste flygfÀlt.
Det enormt stora, men nu nedlagda, flygfÀltet med ett 20-tal flygplanshangarer, anvÀndes av Luftwaffe som hemlig start och landningsbana under andra vÀrldskriget.

1,8 (1)
Tropical Islands sÄg ut som en liten svulst pÄ jÀtteflygfÀltet frÄn 2;dra vÀrldskriget

I dag nyttjas vissa delar av den nedlagda militÀranlÀggningen till parkeringsplats för besökare till Tropical Islands.

Tropical Islands mÄste ses för det gÄr inte att i ord beskriva denna mÀktiga inomhusanlÀggning.
Det finns plats för ca 6 000 besökare Ät gÄngen. Det Àr som en egen liten by med affÀrer, restauranter, barer, badstrÀnder, sjukvÄrd, ja det var t.o.m. möjligt att flyga luftballong dÀr inne.
Det finns en vandringsled i den tropiska regnskogen och pÄ stranden kan man hyra tÀlt för övernattning. Det finns Àven bungalows med sjöutsikt för uthyrning.

2,3 (4)
Vandringsled i det tropiska landskapet

Att anlÀggningen Àr rena paradiset för barnfamiljer Àr inte svÄrt att förstÄ.
I domen finns Europas största Àventyrsbad med bl.a. Tysklands högsta vattenruschbana, 25 meter upp i luften, tvÄ stora inomhussjöar med sandstrand och ett tropiskt klimat som man kan avnjuta under den kalla Ärstiden.

2,5 (4)
Badplats med sandstrand och 26 gradigt vatten

De vuxna höll mestadels till pÄ den 220 meter lÄnga stranden, pÄ nÄgon av de elva restauranterna, i affÀrerna eller pÄ nÄgot upptrÀdande.

2,2 (8)
Det fanns elva restauranter i byggnaden

Sista kvÀllen sÄg vi en tvÄ timmars lÄng show med bl.a. sÄng och dans, akrobater pÄ studsmatta, hissnande konster i en trapets, clowner osv.
BÄde showen och trerÀttersmenyn, som ingick i paketet, var enligt vÄr bedömning, klart godkÀnd.

2,3 (3)
Med benen fritt hÀngande i en luftballong  

Med ett par glas vin i kroppen och en nÄgot begrÀnsad hjÀrnkontroll bestÀmde vi oss för att Äka luftballong.
Byggnaden Ă€r 107 meter hög och ballongen steg till ca 70 meter. Vi satt bĂ€ltade i varsin stol med fötterna fritt hĂ€ngande och med en fantastisk utsikt över den i kvĂ€llsmörkret belysta ”byn” rakt nedanför oss. FrĂ„n denna höjd hade vi en fantastisk utsikt över hela den 360 meter lĂ„nga och 210 meter breda ytan som anlĂ€ggningen Ă€r uppbyggd pĂ„.
Helena var fysiskt nÀrvarande, men om hon sÄg nÄgot Àr jag ytterst tveksam till.  SÄ vitt jag kunde se i mörkret hade hon under hela fÀrden ögonen sÄ krampaktigt slutna att det bildades smÄ rynkor pÄ ömse sidor.
Jag tror inte att hon mĂ„dde riktigt bra av luftfĂ€rden. NĂ€r jag fick se henne i ljuset igen trodde jag att hon doppat ansiktet i en mjölsĂ€ck och med lĂ„gmĂ€ld darrande röst sa hon
.aldrig mer.

Ullared
Vi tillbringade tvÄ dagar pÄ Tropical Islands innan plikten började kalla.
Efter ca 32 mil pÄ en fin och lugn Autobahn anlÀnde vi Rostock och fÀrjan till Gedser i Danmark.
Dagsturen gick vidare över Öresundsbron till en öde, ogĂ€stvĂ€nlig och kall camping i Malmö, dĂ€r vi övernattade.
NÀr vi dagen efter Äkte genom Halland sÄg det ut som om skogen haft en hejdundrande fest. Det lÄg trÀd huller om buller precis som man, i ungdomens dagar, kunde se sina kompisar ligga efter en blöt och stormig fest.
Som vanlig, nÀr vi Äker genom Halland, sÄ blev det ett stopp i Ullared för, som Helena sÀger, det Àr ingen idé att slÀpa hem vÀxelpengarna.
NÀr jag fick se alla fullproppade kassar som hon bar pÄ, frÄgade jag lite försynt om vÀxelpengarna rÀckte till. Den blicken jag fick skall ses, den, liksom Tropical Islands, gÄr inte att beskriva i ord.

Sammanfattning

Heiligenhafen
StÀllplatsen i Heiligenhafen besöker vi ofta. Vi har under mÄnga Är följt den fantastiska utveckling som sker i den gamla Hansastaden och vi ser fram mot att fÄ se vad som skett vid vÄrt nÀsta besök.
Heiligenhafen Àr en vÀlkÀnd mötesplats för husbilsfolk som Àr pÄ vÀg söderut.

Julmarknad, Heligenhafen 005
Den mysiga fiskehamnen i Heiligenhafen

LĂŒbbenau
Naturreservatet i Speewald och byn LĂŒbbenau var en total överraskning.
Vi tipsades om en underbar plats för vandring och cykling och fann detta fantastiska landskap med en labyrint av kanaler och mÀnniskor som hade bÄten som enda transportmedel.

1,4 (5)
Carport heter det för bilar, Àr detta en Boatport?

Vi fick nÄgra hÀrliga vandring- och cykelturer i denna sagolika miljö och vi lÀrde oss att distriktets specialité Àr gurka i alla dess former och inlÀggningar.

1,7 (3)
En vanlig lunch i Speewald, öl och en tallrik gurka

Vi tackar Anna som tipsade oss om denna plats.

Tropical Islands
Fantastiskt att kunna uppleva tropisk miljö pÄ sÄ nÀra hÄll.
Ett frÄn början omöjligt projekt som i dag, under vintersÀsongen, har ca 6 000 besökare per dygn och som minst, under lÄgsÀsongen, sÀllan under 2 000 personer.

2,4 (7)
HÀrliga sandstrÀnder och underbara bad

Ett paradis för barnfamiljer med en inomhustemperatur pÄ ca 30 grader. Europas största Àventyrsbad och tvÄ stora inomhussjöar med hÀrliga sandstrÀnder.
Om man dessutom vÀljer att övernatta i ett tÀlt pÄ stranden blir besöket ett oförglömligt Àventyr.
Signatur Helena o Arly