2 portioner.

8-10 potatis
2 dl mjölk
1 dl grÀdde
1 klick smör
1 biff ca 200 gr eller tvÄ mindre å 100gr
4 skivor rimmat flÀsk
2 smÄ högrevskorvar
2 smÄ gula lökar
Ca 150 gr kantareller eller motsvarande champinjoner
1 msk kalvfond
1 dl rödvin
Lite vatten
FĂ€rsk timjan
Smör att steka i.

Gör sÄ hÀr:
Bryn svamp, lök i ringar, flÀsket i tÀrningar och korven snyggt snittad var för sej och vÀrmhÄll
Koka potatis i mindre bitar tills de Àr mjuka.
HÀll i smör, mjölk och grÀdde lite i taget och vispa moset. Det fÄr inte blir löst.
Salta och peppra.
Stek biffen ca 2-3 min pÄ varje sida. LÀgg in i folie och lÄt vila. Vispar ur stekpannan med kalvfond, rödvin och lite vatten. TillsÀtt en nypa socker om skyn blir för syrlig.

Ta fram tvÄ portionsformar, lÀgg upp potatismos och lÀgg pÄ biff, flÀsktÀrningar lök och svamp. LÀgg korven intill.
HÀll över rödvinssky och toppa med fÀrsk timjan.

        Smaklig mÄltid

4 portioner

400 gr kycklingfilé eller lÄrfilé.
1 stor portabellosvamp eller 2 medelstora
15 smÄ tomater i blandade fÀrger, skÄllade och hela.
œ paket bacon, ca 70 gr
3 smÄ gula lökar eller tvÄ lite större
1 Chorizokorv
2 stora vitlöksklyftor eller 3 mindre
2 krm Sambal Oelek
2 dl GrÀdde
1,5 msk kycklingfond konc.
1,5 dl vitt vin
1-2 krm chiliflakes
1 dl vatten
Olivolja till stekning

Skiva löken i smala klyftor och krossa och hacka vitlöken. LÄt löken bli mjuk i olivoljan i en gryta utan att bli brÀnd. TillsÀtt chiliflakes och Sambal som fÄr bryna med en liten stund.
TÀrna svampen och klipp bacon i smÄ bitar, tÀrna chorizon.  LÀgg ner i grytan och lÄt bryna med. TillsÀtt kycklingfond, vatten och 1 dl grÀdde och en skvÀtt av vinet. LÄt puttra i ca 30 min.
Under tiden skÀr kycklingen i bitar och bryn i olivolja, salta och peppra.
HÀll i resten av vinet, grÀdden och kycklingen. Puttra ytterligare i ca 15 min.
Smaka av och red med lite majzena för lite tjockare sÄs.
Serveras med kokt potatis eller pasta Strozzapreti om man föredrar det.

Grillad flĂ€skfile’ med Halloumi

Marinad
1 dl olivolja
1 dl soya
1 tsk Sambal Oelek
2 tsk flytande honung
Svartpeppar

SkÀr köttet i lagom stora bitar och snitta upp biten pÄ lÀngden.
Marinera i ca 1-2 tim.

Sallad
Rikligt med blandad sallad pÄ ett fat.
LÀgg pÄ mycket tomater i tunna klyftor, smula över fetaost och fint strimlad rödlök.
Ringla över Crema de Balsamico och nÄgra drag med svartpepparkvarnen.

Grilla flĂ€skfile’n rĂ€tt hĂ„rt sĂ„ den fĂ„r en knaprig yta. LĂ€gg i de tjockt skurna Halloumiskivorna i marinaden en liten stund.
NÀr köttet Àr nÀstan fÀrdigt lÀgg halloumin pÄ grillen .

Toppa salladen med knaprigt grillad flĂ€skfile’ och Halloumin.

Servera och Njut till ett glas Zinfandel!

 Helenas pastagryta (2)


Min egenskapade hĂ€rliga pastagratĂ€ng – PROVA -SNÄLLA!

4 dl pasta

500 gr KycklingfÀrs
1œ tsk salt
svartpeppar
rapsolja

20 cm purjolök
1 röd paprika
1 Schalottenlök
4 klyftor vitlök

1 pkt, 5oo g, passerade tomater
1 pÄse, 65 g fÀrsk spenat
Zest frÄn 1 citron
Ett par nypor chiliflakes
4 msk Ricotta
1 dl grÀdde eller vatten
ev lite kycklingfond

Riven mozarella (fÀrdig Ica Basic)

Börja med att koka pastan ca 1-2 min kortare Àn vad som stÄr pÄ paketet. ( den skall ju in i ugnen sen )

Bryn kycklingfÀrsen i rapsolja och krydda med salt o peppar. LÀgg över i en gryta.

Strimla purjolök, skÀr paprika i mindre bitar och hacka schalottenlök och vitlök. Bryn grönsakerna och hÀll över i grytan med kycklingen.

TillsÀtt spenat, chiliflakes, citronzest, passerade tomater och koka upp.
LÄt puttra i 30 min och smaka av. Ev. fyll pÄ med mer vitlök .
TillsÀtt nu Ricotta och ev grÀdde eller vatten. Smaka av. HÀll ev i 1 msk kycklingfond.
Puttra ytterligare 15 min.

Blanda ner pastan i grytan och rör om . HÀll över alltsammans i en gratÀngform och strö över rikligt med riven mozarella.

Gratinera i 225 gr ca 15 min.

Nu Ă€r det dags att njuta av denna underbara gratĂ€ng – och servera en hĂ€rlig Italienare till.

/2015 / Helena J

 

Hackeböff

4 port

6-800 gr grovmalen nötfÀrs
Salt + svartpeppar
2-3 gul lök
Dansk RödkÄl
GrÀdde
RÄrörda lingon
Smör att steka i

Fast potatis

Klappa ihop 150-200 gr till en tjock rund hackeböff per person. LÄt den vila innan det Àr dags att steka sÄ den inte Àr sÄ kall nÀr den skall i pannan, dÄ riskerar det att börja koka istÀllet för att steka och det blir inte bra.
Salta och peppra ( var inte för snÄl med svartpeppar). Stek i smör först pÄ hög vÀrme och sÀnk sedan vÀrmen i pannan och stek böffen tills den Àr rosa, inte helt genomstekt, dÄ blir den för torr.

SkÀr löken i skivor och stek den i smör pÄ lÄg vÀrme tills den Àr mjuk/brynt men inte brÀnd. Det Àr nog nödvÀndigt att spÀda med lite vatten under tiden tills löken Àr mjuk. Krydda med salt och vitpeppar.

Vispa ur pannan nÀr böffen Àr klar med lite vatten, grÀdde och en klick rÄrörda lingon.

Koka potatis o vÀrm rödkÄlen.

NJUT önskar Danskens Kone

2015

 

PĂ„ hösten blir man ju alltid sugen pĂ„ en hĂ€rlig soppa! Jag kollade igenom kylskĂ„pet en kvĂ€ll efter jobbet och ”voila” sĂ„ hĂ€r blev den. Supergod – jag lovar!

Potatis o Purjolökssoppa (3)Potatis o Purjolökssoppa (2)

Ingredienser 4 port:

6 st fast potatis
20 cm purjolök
1 broccoli
1 bananchalottenlök
2 msk kycklingfond
1 tsk salt
1 tsk Sambal Oelek
2 tsk mild Ajvar
lite svartpeppar
1 l vatten

Baugette i skivor + ost + paprikapulver

SÄ hÀr:
Skala och tÀrna potatisen, strimla purjolöken och dela broccolin i mindre bitar. Ta Àven med stocken i mindre bitar. Hacka chalottenlöken. LÀgg allt i en gryta eller kastrull,
TillsÀtt alla kryddor, fond och vatten.
Koka i ca 30 min. Smaka av.
Om soppan Àr lite för starkt gÄr det fint att strö pÄ en nypa rörsocker.
Ta grytan frÄn plattan och mixa ihop soppan med en mixerstav. LÄt soppan vila tills brödet Àr gratinerat.

SkĂ€r baugetten i skivor det bör vara minst 2 bitar per person – lĂ€gg pĂ„ en ostskiva och strö pĂ„ lite paprikapulver.
Gratinera i ugn 225 grader i ca 5-8 min.

Nu Àr det dags att Àta! Servera gÀrna med ett glas mustigt Governo eller kallt mineralvatten.

Smaklig mÄltid!

Helena
2015-12-03

 


Tomatbruschetta by Jacobsen

Inget Ă€r godare och enklare  att svĂ€nga ihop en torsdagskvĂ€ll nĂ€r man börjar fĂ„ lite helgfeeling och Ă€r sugen pĂ„ nĂ„t gott som passar till ett glas rött som man ju egentligen Ă€r lite sugen pĂ„ frĂ„n början 🙂

Köp hem ett riktigt mustigt surdegsbröd – t ex en rĂ„glevain.
Skiva upp en eller tvÄ skivor per pers beroende pÄ vilken svÀltnivÄ som uppmÀtts.

Normalt klarar man sej pÄ en skiva per capita.

VÀlj gÀrna kvisttomater och smÄ Romantika och- eller körbÀrstomater. Blandningen Àr god.
BerÀkna ca 2 normalstora tomater per brödskiva.

Riv en Buffelmozarella
Plocka en halv kruka basilika
Skala en vitlöksklyfta och skÀr en liten bit av toppen.

SÀtt ugnen pÄ ca 230 gr och rosta brödskivorna pÄ galler i ca 5-6  min.

NĂ€r brödet Ă€r klart – dra/raspa  vitlöksklyftan över den varma brödskivan sĂ„ vitlökssaften stryks ut pĂ„ brödskivan

LĂ€gg pĂ„ ett ”berg” av tomathack
Fördela den rivna mozarellan pÄ tomathacket.
Toppa med fÀrsk basilika

Salta och peppra

Ringla över olivolja  – KLART!

Nu behöver jag vĂ€l inte pĂ„minna om att servera Bruschettan med ett glas gott RÖTT.

Trevlig helg!!

Helena

 

Chickenbols (2)
KycklingfÀrsbullar med pasta och mustigt rödvin

Kycklingbullar

500 gr KycklingfÀrs
25 gr fÀrsk riven parmesanost
1 nÀve strimlad fÀrsk basilika
1 nÀve hackad kruspersilja
Zest frÄn 1 liten citron
Citronsaft frĂ„n Âœ pressad citron
1 Àgg
1Âœ kr mĂ„tt chiliflakes
salt o svartpeppar
Bind ihop smeten med 1 – 1Âœ msk majsena.

Rulla ganska stora bullar och bryn runt om i rappsolja.

TomatsÄs

500 gr krossade eller passerade tomater
1 liten hackad gul lök
1 vitlök solo hackad
1 dl hackad persilja
2 dl hackad bladspenat
2 msk olivolja
1-2 msk kycklingfond
1 tsk chilipulver
salt o svartpeppar
œ-1 dl vitt vin
1 tsk honung

Rulla och bryn kycklingbullarna pÄ ganska hög vÀrme i rapsolja.

Bryn lök o vitlök lÀtt i olivolja och hÀll sen pÄ tomaterna. Koka ihop.
LĂ€gg i perslija, bladspenat och kryddor.
HĂ€ll i vitt vin och honung
LĂ„t puttra ihop i ca 15 min. Smaka av…..

LÀgg i kycklingbullarna och lÄt dom koka med i ca 10 min.
Under tiden koka pastan.

Servera genast med ett mustigt rött vin eller kanske ett glas vitt INYCON

Detta recept kom till av en hÀndelse nÀr jag av nÄgon anledning hade köpt kycklingfÀrs och plockade ihop det som fanns i kylen.
Sen dess har jag lagat detta flera gĂ„nger! KycklingfĂ€rs Ă€r ett riktigt gott alternativ till nöt – eller blandfĂ€rs.

Det Àr helt enkelt vÀldigt gott !

Helena

 

En hÀrlig soppa med torsk, blomkÄl och brynt smör, som bÄde vÀrmer och smakar gott.

Tillagningstiden Àr ca 40 minuter och till 4 portioner behöver du

  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 litet blomkĂ„lshuvud
  • 1 fĂ€nkĂ„l
  • 2 msk rapsolja
  • 1Âœ dl torrt vitt vin
  • 8 dl fiskbuljong
  • 600 g torsk, ryggbit eller filĂ©
  • 4-5 grönkĂ„lsblad
  • Âœ citron
  • 50 g smör
  • Salt och svartpeppar
    (grÀdde om man önskar en krÀmigare soppa)

 

Skala och finhacka schalottenlökarna och vitlöken. SkÀr blomkÄlen i smÄ buketter och skiva ner rotstocken i tunna skivor.
Dela fÀnkÄlen pÄ mitten och skÀr bort rotstocken lÀngst ner. Skiva i tunna skivor.
Hetta upp rapsoljan i en rejÀl kastrull.
Bryn först löken i nÄgon minut och tillsÀtt dÀrefter blomkÄl och fÀnkÄl. Bryn i ytterligare 2-3 minuter. HÀll över vin och buljong (och grÀdde om man vill ha soppan lite krÀmigare). LÄt soppan fÄ ett uppkok och sjud i ungefÀr 10 minuter tills grönsakerna börjat bli mjuka men fortfarande har en hÄrd kÀrna kvar.
SkÀr fisken i mindre bitar som lÀggs ner i soppan. SÀtt pÄ locket och dra soppan Ät sidan frÄn vÀrmen. Efter ungefÀr 5 minuter Àr fisken klar och den skall dÄ vara vit och fin. GÄr det för lÄng tid blir den lÀtt torr och trÄkig.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Finhacka grönkÄlen och riv skalet frÄn citronen utan att fÄ med det vita beska skiktet. Pressa ur saften.
Bryn smöret tills det bli gyllenbrunt och doftar nötaktigt. TillsÀtt den hackade grönkÄlen, vÀnd runt och hÀll ner skal och saft frÄn citronen.
TÀnk pÄ att grönkÄlen tappar fÀrg om den fÄr stÄ en stund sÄ gör dÀrför klar smörblandningen precis innan servering.

HÀll upp soppan i portionsskÄlar och ringla över det brynta smöret smaksatt med grönkÄl och citron.

Servera gÀrna ett surdegsbröd till soppan.

Smaklig spis

Helena

 

Återigen anvĂ€nder jag min favorit – styckfryst ryggfile av torsk. Suberbra och kanongott.

Om du vill ha en magrare variant sÄ steker du torsken som den Àr . Men jag föredrar att panera den och steka den i smör. Det blir sÄ himla gott!!

1 ryggfile per person
ströbröd
1 Àgg

2-3 potatis per person
2-3 dl gröna Àrtor

1-1Âœ morot per person hyvlas i lĂ„nga strimlor med potatisskalaren.
1 vitlöksklyfta

Börja med moset.
skala och koka potatisen i saltat vatten.

Under tiden paneras fisken och lÄt den vila pÄ smörpapper sÄ att paneringen sÀtter sej ordentligt.

NÀr potatisen Àr klar stompas den ihop med lite smör, mjölk, salt och vitpeppar.
Koka Àrtorna enligt förpackningen och vÀnd ner dom i puren.
Gör runda ”kluttar” av Ă€rt – och potatismoset och lĂ€gg pĂ„ en plĂ„t med bakplĂ„tspapper. Gratinera i ca 10 min i 225 gr ung.

Stek morotsstrimlorna i olivolja salt o svartpeppar. Riv över en vitlöksklyfta i slutet sÄ den inte blir brÀnd.

Till sist stek fisken sÄ den kan serveras direkt!

LÀgg upp pÄ varm tallrik och njut!

Smaklig spis

Helena