2 portioner.

8-10 potatis
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 klick smör
1 biff ca 200 gr eller två mindre á 100gr
4 skivor rimmat fläsk
2 små högrevskorvar
2 små gula lökar
Ca 150 gr kantareller eller motsvarande champinjoner
1 msk kalvfond
1 dl rödvin
Lite vatten
Färsk timjan
Smör att steka i.

Gör så här:
Bryn svamp, lök i ringar, fläsket i tärningar och korven snyggt snittad var för sej och värmhåll
Koka potatis i mindre bitar tills de är mjuka.
Häll i smör, mjölk och grädde lite i taget och vispa moset. Det får inte blir löst.
Salta och peppra.
Stek biffen ca 2-3 min på varje sida. Lägg in i folie och låt vila. Vispar ur stekpannan med kalvfond, rödvin och lite vatten. Tillsätt en nypa socker om skyn blir för syrlig.

Ta fram två portionsformar, lägg upp potatismos och lägg på biff, fläsktärningar lök och svamp. Lägg korven intill.
Häll över rödvinssky och toppa med färsk timjan.

        Smaklig måltid

4 portioner

400 gr kycklingfilé eller lårfilé.
1 stor portabellosvamp eller 2 medelstora
15 små tomater i blandade färger, skållade och hela.
½ paket bacon, ca 70 gr
3 små gula lökar eller två lite större
1 Chorizokorv
2 stora vitlöksklyftor eller 3 mindre
2 krm Sambal Oelek
2 dl Grädde
1,5 msk kycklingfond konc.
1,5 dl vitt vin
1-2 krm chiliflakes
1 dl vatten
Olivolja till stekning

Skiva löken i smala klyftor och krossa och hacka vitlöken. Låt löken bli mjuk i olivoljan i en gryta utan att bli bränd. Tillsätt chiliflakes och Sambal som får bryna med en liten stund.
Tärna svampen och klipp bacon i små bitar, tärna chorizon.  Lägg ner i grytan och låt bryna med. Tillsätt kycklingfond, vatten och 1 dl grädde och en skvätt av vinet. Låt puttra i ca 30 min.
Under tiden skär kycklingen i bitar och bryn i olivolja, salta och peppra.
Häll i resten av vinet, grädden och kycklingen. Puttra ytterligare i ca 15 min.
Smaka av och red med lite majzena för lite tjockare sås.
Serveras med kokt potatis eller pasta Strozzapreti om man föredrar det.

Grillad fläskfile’ med Halloumi

Marinad
1 dl olivolja
1 dl soya
1 tsk Sambal Oelek
2 tsk flytande honung
Svartpeppar

Skär köttet i lagom stora bitar och snitta upp biten på längden.
Marinera i ca 1-2 tim.

Sallad
Rikligt med blandad sallad på ett fat.
Lägg på mycket tomater i tunna klyftor, smula över fetaost och fint strimlad rödlök.
Ringla över Crema de Balsamico och några drag med svartpepparkvarnen.

Grilla fläskfile’n rätt hårt så den får en knaprig yta. Lägg i de tjockt skurna Halloumiskivorna i marinaden en liten stund.
När köttet är nästan färdigt lägg halloumin på grillen .

Toppa salladen med knaprigt grillad fläskfile’ och Halloumin.

Servera och Njut till ett glas Zinfandel!

 Helenas pastagryta (2)


Min egenskapade härliga pastagratäng – PROVA -SNÄLLA!

4 dl pasta

500 gr Kycklingfärs
1½ tsk salt
svartpeppar
rapsolja

20 cm purjolök
1 röd paprika
1 Schalottenlök
4 klyftor vitlök

1 pkt, 5oo g, passerade tomater
1 påse, 65 g färsk spenat
Zest från 1 citron
Ett par nypor chiliflakes
4 msk Ricotta
1 dl grädde eller vatten
ev lite kycklingfond

Riven mozarella (färdig Ica Basic)

Börja med att koka pastan ca 1-2 min kortare än vad som står på paketet. ( den skall ju in i ugnen sen )

Bryn kycklingfärsen i rapsolja och krydda med salt o peppar. Lägg över i en gryta.

Strimla purjolök, skär paprika i mindre bitar och hacka schalottenlök och vitlök. Bryn grönsakerna och häll över i grytan med kycklingen.

Tillsätt spenat, chiliflakes, citronzest, passerade tomater och koka upp.
Låt puttra i 30 min och smaka av. Ev. fyll på med mer vitlök .
Tillsätt nu Ricotta och ev grädde eller vatten. Smaka av. Häll ev i 1 msk kycklingfond.
Puttra ytterligare 15 min.

Blanda ner pastan i grytan och rör om . Häll över alltsammans i en gratängform och strö över rikligt med riven mozarella.

Gratinera i 225 gr ca 15 min.

Nu är det dags att njuta av denna underbara gratäng – och servera en härlig Italienare till.

/2015 / Helena J

 

Hackeböff

4 port

6-800 gr grovmalen nötfärs
Salt + svartpeppar
2-3 gul lök
Dansk Rödkål
Grädde
Rårörda lingon
Smör att steka i

Fast potatis

Klappa ihop 150-200 gr till en tjock rund hackeböff per person. Låt den vila innan det är dags att steka så den inte är så kall när den skall i pannan, då riskerar det att börja koka istället för att steka och det blir inte bra.
Salta och peppra ( var inte för snål med svartpeppar). Stek i smör först på hög värme och sänk sedan värmen i pannan och stek böffen tills den är rosa, inte helt genomstekt, då blir den för torr.

Skär löken i skivor och stek den i smör på låg värme tills den är mjuk/brynt men inte bränd. Det är nog nödvändigt att späda med lite vatten under tiden tills löken är mjuk. Krydda med salt och vitpeppar.

Vispa ur pannan när böffen är klar med lite vatten, grädde och en klick rårörda lingon.

Koka potatis o värm rödkålen.

NJUT önskar Danskens Kone

2015

 

På hösten blir man ju alltid sugen på en härlig soppa! Jag kollade igenom kylskåpet en kväll efter jobbet och ”voila” så här blev den. Supergod – jag lovar!

Potatis o Purjolökssoppa (3)Potatis o Purjolökssoppa (2)

Ingredienser 4 port:

6 st fast potatis
20 cm purjolök
1 broccoli
1 bananchalottenlök
2 msk kycklingfond
1 tsk salt
1 tsk Sambal Oelek
2 tsk mild Ajvar
lite svartpeppar
1 l vatten

Baugette i skivor + ost + paprikapulver

Så här:
Skala och tärna potatisen, strimla purjolöken och dela broccolin i mindre bitar. Ta även med stocken i mindre bitar. Hacka chalottenlöken. Lägg allt i en gryta eller kastrull,
Tillsätt alla kryddor, fond och vatten.
Koka i ca 30 min. Smaka av.
Om soppan är lite för starkt går det fint att strö på en nypa rörsocker.
Ta grytan från plattan och mixa ihop soppan med en mixerstav. Låt soppan vila tills brödet är gratinerat.

Skär baugetten i skivor det bör vara minst 2 bitar per person – lägg på en ostskiva och strö på lite paprikapulver.
Gratinera i ugn 225 grader i ca 5-8 min.

Nu är det dags att äta! Servera gärna med ett glas mustigt Governo eller kallt mineralvatten.

Smaklig måltid!

Helena
2015-12-03

 


Tomatbruschetta by Jacobsen

Inget är godare och enklare  att svänga ihop en torsdagskväll när man börjar få lite helgfeeling och är sugen på nåt gott som passar till ett glas rött som man ju egentligen är lite sugen på från början 🙂

Köp hem ett riktigt mustigt surdegsbröd – t ex en råglevain.
Skiva upp en eller två skivor per pers beroende på vilken svältnivå som uppmätts.

Normalt klarar man sej på en skiva per capita.

Välj gärna kvisttomater och små Romantika och- eller körbärstomater. Blandningen är god.
Beräkna ca 2 normalstora tomater per brödskiva.

Riv en Buffelmozarella
Plocka en halv kruka basilika
Skala en vitlöksklyfta och skär en liten bit av toppen.

Sätt ugnen på ca 230 gr och rosta brödskivorna på galler i ca 5-6  min.

När brödet är klart – dra/raspa  vitlöksklyftan över den varma brödskivan så vitlökssaften stryks ut på brödskivan

Lägg på ett ”berg” av tomathack
Fördela den rivna mozarellan på tomathacket.
Toppa med färsk basilika

Salta och peppra

Ringla över olivolja  – KLART!

Nu behöver jag väl inte påminna om att servera Bruschettan med ett glas gott RÖTT.

Trevlig helg!!

Helena

 

 

En härlig soppa med torsk, blomkål och brynt smör, som både värmer och smakar gott.

Tillagningstiden är ca 40 minuter och till 4 portioner behöver du

  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 litet blomkålshuvud
  • 1 fänkål
  • 2 msk rapsolja
  • 1½ dl torrt vitt vin
  • 8 dl fiskbuljong
  • 600 g torsk, ryggbit eller filé
  • 4-5 grönkålsblad
  • ½ citron
  • 50 g smör
  • Salt och svartpeppar
    (grädde om man önskar en krämigare soppa)

 

Skala och finhacka schalottenlökarna och vitlöken. Skär blomkålen i små buketter och skiva ner rotstocken i tunna skivor.
Dela fänkålen på mitten och skär bort rotstocken längst ner. Skiva i tunna skivor.
Hetta upp rapsoljan i en rejäl kastrull.
Bryn först löken i någon minut och tillsätt därefter blomkål och fänkål. Bryn i ytterligare 2-3 minuter. Häll över vin och buljong (och grädde om man vill ha soppan lite krämigare). Låt soppan få ett uppkok och sjud i ungefär 10 minuter tills grönsakerna börjat bli mjuka men fortfarande har en hård kärna kvar.
Skär fisken i mindre bitar som läggs ner i soppan. Sätt på locket och dra soppan åt sidan från värmen. Efter ungefär 5 minuter är fisken klar och den skall då vara vit och fin. Går det för lång tid blir den lätt torr och tråkig.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Finhacka grönkålen och riv skalet från citronen utan att få med det vita beska skiktet. Pressa ur saften.
Bryn smöret tills det bli gyllenbrunt och doftar nötaktigt. Tillsätt den hackade grönkålen, vänd runt och häll ner skal och saft från citronen.
Tänk på att grönkålen tappar färg om den får stå en stund så gör därför klar smörblandningen precis innan servering.

Häll upp soppan i portionsskålar och ringla över det brynta smöret smaksatt med grönkål och citron.

Servera gärna ett surdegsbröd till soppan.

Smaklig spis

Helena

 

Återigen använder jag min favorit – styckfryst ryggfile av torsk. Suberbra och kanongott.

Om du vill ha en magrare variant så steker du torsken som den är . Men jag föredrar att panera den och steka den i smör. Det blir så himla gott!!

1 ryggfile per person
ströbröd
1 ägg

2-3 potatis per person
2-3 dl gröna ärtor

1-1½ morot per person hyvlas i långa strimlor med potatisskalaren.
1 vitlöksklyfta

Börja med moset.
skala och koka potatisen i saltat vatten.

Under tiden paneras fisken och låt den vila på smörpapper så att paneringen sätter sej ordentligt.

När potatisen är klar stompas den ihop med lite smör, mjölk, salt och vitpeppar.
Koka ärtorna enligt förpackningen och vänd ner dom i puren.
Gör runda ”kluttar” av ärt – och potatismoset och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera i ca 10 min i 225 gr ung.

Stek morotsstrimlorna i olivolja salt o svartpeppar. Riv över en vitlöksklyfta i slutet så den inte blir bränd.

Till sist stek fisken så den kan serveras direkt!

Lägg upp på varm tallrik och njut!

Smaklig spis

Helena

 

I vår familj gillar vi olika. Då är styckfrysta ryggfileér av torsk och laxfilé helt perfekta.

Panera torskfileé med ägg och ströbröd. Stek några min på varje sida i smör.
Stek laxen.

Koka postatis och stompa ihop med lite smör o mjölk.
Hacka en näve persilja och blanda i.
Gör runda ”kluttar” av pure´n och lägg på en plåt med bakblåtspapper,
Gratinera i ca 10 min 225 grader.

Grov riv 2-3 morötter
ringla över god olivolja och strössla över rostade solroskärnor.
Hyvla över parmesanost och till sist ringla över härlig Balsamicovinäger.

Servera med hackad persilja.

Lätt och jättegott!

Helena