Ingredienser/portion

Vuxen efterrÀtt (2)

  • 1 st Ă€ggula
  • 1 msk socker
  • Âœ dl grĂ€dde
  • 1 tsk florsocker
  • 1 tsk nescafĂ©
  • 1 tsk kakao
  • 1Âœ msk konjak, whiskey eller mörk rom

Tillagning

  • SĂ€ra Ă€ggulan frĂ„n vitan
  • Koka Ă€ggskalen
  • Vispa ihop Ă€ggulor och socker
  • Vispa grĂ€dden och hĂ€ll ner i Ă€ggblandningen, rör om
  • HĂ€ll upp blandningen i ett kupat dessertglas
  • StĂ€ll in desserten i frysen
  • Flytta blandningen till kylskĂ„p ca Âœ timme före servering
  • Precis för servering, lĂ€gg florsocker, nescafĂ© och kakao i smĂ„ öar pĂ„ desserten
  • HĂ€ll spriten i Ă€ggskalet och placera det pĂ„ blandningen
  • Servera
  • GĂ€sterna hĂ€ller sjĂ€lva spriten över desserten och rör ihop allt

Vuxen efterrÀtt (1)

Lycka till

CLX-3180_20150217_17532301

 

Ingredienser

  • 2 Ă€gg
  • 1Âœ dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 75 gr hyvlat smör
  • Äpplen
  • Kanel, pĂ€rlsocker, kokos

P1020759

Tillagning

  • StĂ€ll in ugnen pĂ„ 175 °C
  • Vispa Ă€gg och socker poröst
  • Rör försiktigt ner vetemjöl och bakpulver
  • HĂ€ll smeten i en pajform smord och strödd med kokos
  • Skala och klyfta Ă€pplena
  • Tryck ner Ă€ppelklyftorna i smeten
  • Pudra över med kanel och pĂ€rlsocker
  • Hyvla tunt smed smör över
  • GrĂ€dda i mitten av ugnen i ca 30 min

Brorsans favorit! som han bakar den  – inte jag….

3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 hg margarin

Nyp ihop till en smuldeg

Smöra en form och lĂ€gg i Ă€ppelklyftor – strö över lite socker och kanel.

Smula över pajdegen och grÀdda i ugn ca 25 min i 175 gr

Servera med Ekströms marsan + 1 dl vispad grÀdde

Mums filibaba!!

2014-10-02

Tant Signe kĂ€nde jag för lĂ€nge sen – hon bakade alltid denna underbara sockerkaka.

3 Àgg och 3 dl socker vispas poröst i ca 10 min ( det skall var nÀstan vitt )

3 dl vetemjöl

1 rÄgad tsk bakpulver
1 dl hett vatten

Varva vetemjöl och vatten och vispa ihop försiktigt.

Smöra och bröa en bakform gÀrna rund med hÄl i mitten ca 2 L.

Baka i ugn i 175 gr i ca 35 – 45 min.

2014-10-02

Jo, förr i tiden hette dom nĂ„got annat och det stĂ„r ocksĂ„ i mormors gamla receptbok , men nu Ă€r det 2014 och dĂ„ har jag döpt om dom till just … Chokladbollar.

3 dl havregryn
1 hg smÀlt smör som slÄs över grynen
1 kopp socker
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk starkt kaffe

Rulla bollar i önskad storlek och rulla i pÀrlsockar eller kokos.

2014-10-02

En klassiker!

ca 60 st

2 hg margarin – smĂ€ltes
3 kkp socker röres i
2 kkp mjölk
2 Àgg
lite bittermandelolja
2 msk hjorthornssalt

Mjöl efter behov, degen skall vara rÀtt fast. Degen kan stÄ och svÀlla nÄgra timmar.

Klicka ut degen pÄ en plÄt.

Pensla med Àgg och strö över hackade nötter och pÀrlsocker.

I ugn 225 – 250 gr – ca 15 min

En go kopp till det eller varför inte ett glas mölk?

2014-10-02

 

NÀr min mamma gick bort 2005 Àrvde jag bl a min mormors gamla svarta skrivbok med recept, mest bakverk.
Det Àr verkligen en skatt att vÄrda- lite svÄrt att lÀsa ibland för Vera skrev mÄnga recept med gammaldags reservoarpenna.

SjÀlv Àger jag ingen plÀttlagg men jag skall absolut köpa en och prova

HÀr kommer recept pÄ Krabbelurer

VÀrm en plÀttlagg pÄ spisen,
Vispa poröst 2 Àgg och 1 1/2 dl socker
Blanda 3 dl vetemjöl och 2 tsk bakpulver
Rör ned det vÀxelvis med 1 1/2 dl grÀddmöljk
SmaksÀtt med rivet citronskal.

Smörj den varma pannan och lÀgg en full matsked smet i varje plÀtt.
GrÀdda den guldbrun pÄ bÄda sidor. VÀnd plÀtten i pÀrlsocker och hackad mandel.

Serveras varma med en klick sylt och vispad grÀdde. Man kan ocksÄ servera dem dubbla med sylt emellan och dela sÄ man fÄr tvÄ halvmÄnar.

2014-10-02 Lycka Till

”Rörstrands bröd”

5 dl Vetemjöl
2 dl Fiberhavregryn
2 tsk Bikarbonat
1-3 krm Salt
1 dl Linfrö
1 dl Solrosfrö

Blanda alla torra ingredienser innan det ”blöta” blandas i

1 dl Lingonsylt
1 dl Sirap
5 dl Naturell youghurt ( kan minskas till 4 dl)

Allt blandas och bakas i smord form i 200 graders Ugn ca 70 – 80 min.

2014-09-05

HÀr kommer ett recept pÄ en mjuk pepparkaka som min mamma ofta bakade.
Den var underbar att njuta av nybakad och doppad i kall mjölk!

3 dl vetemjöl
3 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk ingefÀra
1 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat

Allt blandas vÀl. TillsÀtt 2 Àgg, 1 kkp filmjölk, 2 msk smÀlt smör och 2 msk lingonsylt.

Blanda ordentligt och hÀll i smord och bröad form.

SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 och grĂ€dda i 45 – 60 min.

NJUT!

2014-08-16 / Helena