Ingredienser/portion

Vuxen efterrätt (2)

  • 1 st äggula
  • 1 msk socker
  • ½ dl grädde
  • 1 tsk florsocker
  • 1 tsk nescafé
  • 1 tsk kakao
  • 1½ msk konjak, whiskey eller mörk rom

Tillagning

  • Sära äggulan från vitan
  • Koka äggskalen
  • Vispa ihop äggulor och socker
  • Vispa grädden och häll ner i äggblandningen, rör om
  • Häll upp blandningen i ett kupat dessertglas
  • Ställ in desserten i frysen
  • Flytta blandningen till kylskåp ca ½ timme före servering
  • Precis för servering, lägg florsocker, nescafé och kakao i små öar på desserten
  • Häll spriten i äggskalet och placera det på blandningen
  • Servera
  • Gästerna häller själva spriten över desserten och rör ihop allt

Vuxen efterrätt (1)

Lycka till

CLX-3180_20150217_17532301

 

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1½ dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 75 gr hyvlat smör
  • Äpplen
  • Kanel, pärlsocker, kokos

P1020759

Tillagning

  • Ställ in ugnen på 175 °C
  • Vispa ägg och socker poröst
  • Rör försiktigt ner vetemjöl och bakpulver
  • Häll smeten i en pajform smord och strödd med kokos
  • Skala och klyfta äpplena
  • Tryck ner äppelklyftorna i smeten
  • Pudra över med kanel och pärlsocker
  • Hyvla tunt smed smör över
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min

Brorsans favorit! som han bakar den  – inte jag….

3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 hg margarin

Nyp ihop till en smuldeg

Smöra en form och lägg i äppelklyftor – strö över lite socker och kanel.

Smula över pajdegen och grädda i ugn ca 25 min i 175 gr

Servera med Ekströms marsan + 1 dl vispad grädde

Mums filibaba!!

2014-10-02

Tant Signe kände jag för länge sen – hon bakade alltid denna underbara sockerkaka.

3 ägg och 3 dl socker vispas poröst i ca 10 min ( det skall var nästan vitt )

3 dl vetemjöl

1 rågad tsk bakpulver
1 dl hett vatten

Varva vetemjöl och vatten och vispa ihop försiktigt.

Smöra och bröa en bakform gärna rund med hål i mitten ca 2 L.

Baka i ugn i 175 gr i ca 35 – 45 min.

2014-10-02

Jo, förr i tiden hette dom något annat och det står också i mormors gamla receptbok , men nu är det 2014 och då har jag döpt om dom till just … Chokladbollar.

3 dl havregryn
1 hg smält smör som slås över grynen
1 kopp socker
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk starkt kaffe

Rulla bollar i önskad storlek och rulla i pärlsockar eller kokos.

2014-10-02

En klassiker!

ca 60 st

2 hg margarin – smältes
3 kkp socker röres i
2 kkp mjölk
2 ägg
lite bittermandelolja
2 msk hjorthornssalt

Mjöl efter behov, degen skall vara rätt fast. Degen kan stå och svälla några timmar.

Klicka ut degen på en plåt.

Pensla med ägg och strö över hackade nötter och pärlsocker.

I ugn 225 – 250 gr – ca 15 min

En go kopp till det eller varför inte ett glas mölk?

2014-10-02

 

När min mamma gick bort 2005 ärvde jag bl a min mormors gamla svarta skrivbok med recept, mest bakverk.
Det är verkligen en skatt att vårda- lite svårt att läsa ibland för Vera skrev många recept med gammaldags reservoarpenna.

Själv äger jag ingen plättlagg men jag skall absolut köpa en och prova

Här kommer recept på Krabbelurer

Värm en plättlagg på spisen,
Vispa poröst 2 ägg och 1 1/2 dl socker
Blanda 3 dl vetemjöl och 2 tsk bakpulver
Rör ned det växelvis med 1 1/2 dl gräddmöljk
Smaksätt med rivet citronskal.

Smörj den varma pannan och lägg en full matsked smet i varje plätt.
Grädda den guldbrun på båda sidor. Vänd plätten i pärlsocker och hackad mandel.

Serveras varma med en klick sylt och vispad grädde. Man kan också servera dem dubbla med sylt emellan och dela så man får två halvmånar.

2014-10-02 Lycka Till

”Rörstrands bröd”

5 dl Vetemjöl
2 dl Fiberhavregryn
2 tsk Bikarbonat
1-3 krm Salt
1 dl Linfrö
1 dl Solrosfrö

Blanda alla torra ingredienser innan det ”blöta” blandas i

1 dl Lingonsylt
1 dl Sirap
5 dl Naturell youghurt ( kan minskas till 4 dl)

Allt blandas och bakas i smord form i 200 graders Ugn ca 70 – 80 min.

2014-09-05

Här kommer ett recept på en mjuk pepparkaka som min mamma ofta bakade.
Den var underbar att njuta av nybakad och doppad i kall mjölk!

3 dl vetemjöl
3 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat

Allt blandas väl. Tillsätt 2 ägg, 1 kkp filmjölk, 2 msk smält smör och 2 msk lingonsylt.

Blanda ordentligt och häll i smord och bröad form.

Sätt ugnen på 175 och grädda i 45 – 60 min.

NJUT!

2014-08-16 / Helena