Bexells stenar (3)
Bexells Talande Stenar

I triangeln mellan Falkenberg, Varberg och Ullared, i inre Halland ligger Åkulla Bokskogar, som 2005 blev det sjunde området i Sverige att få utmärkelsen, Turistområde. Området är ca 50 kvadratkilometer stort och inom turistområdet finns, förutom den vackra bokskogen, ett rikligt utbud av sevärdheter, aktiviteter, matställen, övernattningar mm. Många aktiviteter utgår från Åkullas gamla stationsbyggnad där det också finns restaurant, ställplats och stugor att hyra.
Åkulla 2008 02 24 030
Den gamla nedlagda stationsbyggnaden i Åkulla

En av de mest spektakulära sevärdheterna inom Åkulla Bokskogar är Bexells Talande Stenar, ett intressant kulturarv som påminner dagens besökare om hur folk uttryckte sig och tänkte förr. Det är en annorlunda upptäckt, en sorts ”runskrift” i modernare tappning, med inhuggna tänkvärdheter som fortfarande i dag är högintressanta.

Åkulla Bokskogar är ett mycket populärt utflyktsmål.
Här kan man gå på upptäcktsfärd mellan skrifterna i Torstorpsskogen, besöka platsen där ”Bockstensmannen” mördades för ca 600 år sedan, cykla på den nedlagda järnvägen mellan Varberg och Ätran, fiska och paddla på Yasjön mm, eller bara botanisera fritt i den tidlösa trolska bokskogen vars bladverk bildar ett jättestort mörkt tak.

Inom Åkulla Bokskogar, levde och verkade godsherren och riksdagsmannen Alfred Bexell (1831-1900) på godset Torstorp. Bexell var en kunnig och omtyckt man med ett stort hjärta och ödmjukhet. Många hantverkare och bönder stod i kö för att få arbete på Bexells gods och de som arbetade där blev alltid väl omhändertagna.

Under sju år i slutet på 1800-talet och i slutet av Bexells liv, lät Alfred Bexell ett par försupna stenhuggare hugga in ett stort antal namn och tänkvärdheter på stora stenar, hällar och klippblock i skogarna kring godset.
Bakgrunden till varför han gjorde detta gedigna arbete vet man inte, men en teori kan vara att han helt enkelt ville förmedla sin livsfilosofi till framtida generationer. En annan teori är att han ville bevara det svenska språket, men många tror att det var för att ge de försupna männen arbete och uppehälle. Men som sagt, ingen kan med bestämdhet säga varför.

Bexells stenar (1)
Vissa tänkvärdheter är både långa och svårlästa

Efter Alfred Bexells död föll inskriptionerna i glömska och stenarna täcktes med mossa och andra ljusskygga växtarter i den täta mörka bokskogen.
En sommardag 1925, ett kvarts sekel efter Bexells död, upptäckte några skogshuggare skrifterna och sedan dess har intresset för att hitta nya inristningar ständigt växt. Fler och fler började rensa stenarna från mossa o. dyl. i hopp om att finna nya tänkvärdheter eller namn och i dag har man hittat inte mindre än 160 tänkespråk och 550 namn på mer eller mindre kända personer.

Några av de 160 tänkvärdheter som upptäckts
(Allt är skrivet i versaler och stavningen är inte alltid så som vi stavar i dag).

 • LÄTTJA ÄR DJEFVULENS HUFVUDKUDDE
 • DET GIFVES INGEN VÄRRE SJUKDOM ÄN STÄNDIGT MISSNÖJE
 • ENDAST DEN OKUNNIGE ÄR FATTIG
 • EN APA ÄR OCH FÖRBIFVER EN APA ÄVEN OM HON PRYDES MED GYLLENE SMYCKEN
 • ETT GODTT SAMVETE ÄR BÄTTRE ÄN TVÅ WITTNEN
 • ALL ÖFERDRIVEN LYX FÖRDERVAR SEDER OCH SMAK
 • ATT FELA MÄNSKLIGT ÄR, GUDOMLIGT ATT FÖRLÅTA
 • BÄTTRE SLINTA MED FOTEN ÄN MED TUNGAN
 • FATTIGA OCH RIKA DÖDENS HAND GÖR LIKA
 • DEN TID SOM FLYTT DEN KOMMER ICKE ÅTER HUR ÄN MAN KLAGAR OCH HUR MAN GRÅTER

 5 av de 550 namninristningarna

 • LUDWIG VAN BEETHOVEN
 • JULIUS CAESAR
 • SELMA LAGERLÖF
 • CARL VON LINNÉ
 • NAPOLEON BONNAPART

De flesta inskriptionerna finns på större stenar men 16 stycken finns på hällar och 3 stycken på klippväggar. Bexells Talande Stenar är ett unikt kulturarv och en spännande sevärdhet, som väcker din upptäckarglädje.

Bexells stenar (22)
DEN VISE ÅR ÄR ALLTID FÖRTÄNKSA

När man besöker Torstorpsskogen bör man ta god tid på sig och grundligt läsa tänkvärdheterna som faktiskt gäller även i dag.
Man kan se inskriptionerna året runt men dom kommer bäst till sin rätt på våren när bokskogen skira blad skimrar i grönt mot de mossbeklädda stenarna.
Sedan några år tillbaka fyller man skrifterna med röd färg för att de skall synas bättre.

Så sent som 1993 gjordes de senaste fynden och förmodligen finns det ännu i dag oupptäckta inristningar.
Vandringskläder är att rekommendera eftersom stenarna ligger utspridda i terräng som bitvis är mycket kuperad.
Bexells stenar (18)
NÄR GULDET TALAR ÄR ALL RESONNERING FRUKTLÖS
KARAKTÄR ÄR EN FULLKOMLIGT UTBILDAD WILJA 

Bexells talande stenar
Här hittar du de talande stenarna
Torstorpsskogen, där skrifterna finns, ligger knappt 2 mil öster om Varberg
Från väg 153 följer du skyltningen mot Grimeton och Torstorps gård. Sväng vänster vid skylt golfbana. Passera golfbanan och fortsätt på grusvägen in i skogen tills du kommer till en stor parkeringsplats. Där finns en informationstavla som visar var stenarna finns.
Övernattning är helt ok på parkeringen.
GPS koderna N57.10378  E12.52244.

Ett besök här är lite annorlunda. Det är långt från glamour och neonljus, mitt ute i en urskog, med stenar som någon av någon anledning ristat in namn och sevärdheter.
Men det är verkligen värt ett besök.

 

Ha en trevlig tur

Helena o Arly