Larmat

Larmat

PĂ„ en av vĂ„ra gemensamma resor med Ann och Elias hĂ€nde det en liten fadĂ€s som gav upphov till en aggressiv ordvĂ€xling paret emellan samtidigt som det blev dagens ”snackis” pĂ„ campingen.

Elias tillhör kategorin ”mĂ„ste ha” vilket innebĂ€r han köper allt nytt som kommer ut pĂ„ marknaden.
HÀndelsen utspelades i en tidsperiod nÀr journalisterna skrev den ena spaltmetern efter den andra om hur farligt det Àr att bo i husbil. Det var den ena skrÀmselpropagandan efter den andra. Campare blev rÄnade, överfallna, sövda osv. och alla rÄddes att skaffa larm till sina fordon. Journalisterna gottade sej i sanningar och osanningar gÀllande de ovÀlkomna besöken. TillbehörsverkstÀderna, som mÄste ingÄtt en pakt med journalisterna, fyllde sina lager med sÀkerhetssystem och camparna rusade i tokfart dit för att fÄ de dyra larmen installerade.
Elias vart bland de första i kön. Han lÀt installera ett inbrotts- och rörelselarm som, enligt hustrun, var bÄde onödigt och dyrt.

Under resans gÄng insjuknade Ann. Hon fick en slÀng av influensa med feber som följd och valde att ligga kvar i husbilen nÀr vi övriga tog en cykeltur.
Elias, som Àr en vÀn av ordning, lÄste dörrarna och satte pÄ larmet sÄ att inget skulle hÀnda Ann nÀr hon sov.
NÀr vi efter cykelturen nÀrmade oss campingen hörde vi en tjutande siren. Vi smÄlog Ät varandra för det Àr ju sÄ vi reagerar i dag. Ingen bryr sej, för oftast Àr det handhavandefel eller nÄgon som glömt att larma av.

Det var Elias husbil som tjöt. NÀr vi kom fram var det folksamling runt husbilen och dÀr inne fanns en högröd, febersjuk, paralyserad kvinna och skrek rakt ut, nÀstan med samma decibeltal som sirenen.

1
Folksamling utanför den tjutande husbilen som blev dagens ”snackis” pĂ„ campingen

Elias hade satt pÄ inbrottslarmet och glömt att avaktivera rörelselarmet som man mÄste göra nÀr man befinner sej i bilen. NÀr Ann vaknade och började röra pÄ sej inne i husbilen, aktiverade hon larmet och blev sÄ stressad av det tjutande ljudet att hon totalt glömt bort hur man lÄser upp bilen inifrÄn, för att komma ut.

NÀr Elias till slut fick tyst pÄ tjutandet  var det mÄnga som lÀmnade platsen med ett leende i mjugg.
Folk samlades i smĂ„ grupper och alla tycktes vara mycket roade av hĂ€ndelsen. OrdsprĂ„ket ”skadeglĂ€djen Ă€r den enda sanna glĂ€djen” tycktes Ă€n en gĂ„ng stĂ€mma in. Inne i husbilen var tonlĂ€get fortfarande aggressivt högt, sĂ„ högt att det sĂ€kert var skadligt för det mĂ€nskliga örat och de hemska glosorna nĂ„dde Ă€ven de mest bullerskadade grannarna.

Det var en hopsjunken, slokörad, skamsen man som dagarna efter hÀndelsen satt under markisen och lÀste manualer och man behöver inte vara Einstein för att förstÄ vad manualerna handlade om.

Larmat
Elias studerar det nyinköpta larmets funktioner
 
Denna gratisförestÀllning bjöd Elias pÄ vid vÄrt besök pÄ Camping Altenar i ett av fÄ rödvinsdistrikt i Tyskland 

1 Bosse