Christiansö 039

Se fler bilder under fliken Galleri>Bilder frÄn vÄra resor

Lördag den 4 juli (dag 1)
VÀdret hade sedan en vecka tillbaka betecknats, enligt vÄra metrologer, som tropisk klimat, vilket innebÀr att termometern överstiger 20°C bÄde pÄ dagen och pÄ natten.
Efter ett jobbigt Ärsmöte, som tog fyra timmar i en kvalmig lokal, lÀmnade vi TÄdÄs för vÄr fÀrd mot Bornholm.
Första övernattningen, efter ca 20 mil, blev pÄ Ugglarp Camping dÀr vi bestÀmt trÀff med Anette, Lasse och hunden Disa.
Efter sedvanliga vÀlkomstfraser gav vi Mr. Grill (Lasse) ett vackert förklÀde som tack för alla hÀrliga grillrÀtter som han tillagat genom Ären. FörklÀdet uppskattades tyvÀrr inte riktig, varför vet vi inte, men det kanske berodde pÄ att det var rosa och mönstrat med Barbapapa.
KvÀllen tillbringade vi pÄ berget dÀr vi hade en fantastisk utsikt över havet. Vi sÄg solens orange strÄlar sippra genom gluggarna, i ett begynnande lilafÀrgat molntÀcke, innan den helt försvann in i sitt mörker.

Ugglarp (2)
SolnedgÄng i Ugglarp

Söndagen den 5 juli (dag 2)
För första gĂ„ngen pĂ„ lĂ€nge vaknade vi till ett normalt sommarvĂ€der, med en nordbos mĂ„tt mĂ€tt, 18°C och en sol som var helt tĂ€ckt av moln. Efter frukost och en cykeltur pĂ„ Ginstleden som gĂ„r förbi campingen, började vi fĂ€rden mot Ystad. En nĂ€tt resa pĂ„ 22 mil i omvĂ€xlande vĂ€der med mestadels moln och regn och vid framkomsten checkade vi in pĂ„ Sandskogens Camping ca tvĂ„ km frĂ„n fĂ€rjeterminalen. KvĂ€llen var kall och regnig – nu börjar man gnĂ€lla om det ocksĂ„ – och Mr Grill fick tillaga Eliassons laxknyte under markisen. Det rosa förklĂ€det hade han motstrĂ€vigt tagit pĂ„ sig.

MĂ„ndagen den 6 juli (dag 3)
Efter tvĂ„ ”transportövernattningar” var det nu dags för den Ă„terstĂ„ende trippen till vĂ„rt huvudmĂ„l, Bornholm.
Vi steg upp i ottan för att ta oss den sista lilla biten till katamaranen som skulle transportera oss till ön som en gÄng i tiden tillhört Sverige men sedan lÄng tid tillbaka Àr dansk.

Kattamaranen (1)
Katamaranen mellan Ystad och Rönne

Det var fortfarande tidig förmiddag nÀr vi slÀppte handbromsen och rullade av bÄten i Rönne. VÄr första tripp pÄ ön blev tvÄ mil lÀngs öns vÀstkust mot Allinge och Lyngholt Familie Camping som vi hade förbokat.
Det visade sig vara en mycket trivsam och gemytlig camping. UppstÀllningsplatserna var stora med markerade avgrÀnsningar i en frodig grönska och serviceanlÀggningarna var mycket vÀlskötta.
Vid ettiden nÀr ekipagen iordningstÀllts tog vi cyklarna till Allinge via en av alla de populÀra cykelvÀgarna som finns pÄ Bornholm. VÀdret var mycket vackert med sol och hÀrligt uppfriskande vindar frÄn havet. Lasse hade kopplat pÄ hundkÀrran sÄ att Àven Disa fick följa med pÄ denna upplevelse. Det mest förvÄnande var att Lasse lÀrt sig att stiga pÄ sin cykel utan att behöva lÀgga den pÄ marken sÄ som han gjort tidigare.
PÄ kvÀllen grillade vi en god köttbit pÄ vÄr nyinköpta Cobb. Cobben Àr en liten, men mycket allsidig grill, framtagen för oss campare.

Kort om Allinge

 • ”Nordbornholms pĂ€rla” som den kallas Ă€r en naturupplevelse som binds samman med massor av naturstigar.
 • Allinge har med tiden vĂ€xt ihop med Sandvig.
 • I byn finns en bronsbelagd gĂ„gata och vid kyrkan finns en bronsstaty som symboliserar mĂ€nniskans förvandling till Ă€ngel.
 • BĂ„de Allinge och Sandvig Ă€r kĂ€nda för sina rökerier.
 • FrĂ„n Allinge gĂ„r det personfĂ€rja till bl.a. Christiansö och Simrishamn.
 • Mer om Allinge pĂ„ www.allinge.dk

Tisdagen den 7 juli (dag 4)
Efter vÄr första och lÀnge eftertraktade danska frukost tog jag och Helena en hÀrlig cykeltur pÄ ca en mil runt i trakten.
Senare pÄ förmiddagen kopplade vi pÄ hundkÀrran och begav oss de tre kilometrarna till Hammershus dÀr vi strosade runt i solskenet i nÄgra timmar. Innan vi lÀmnade denna medeltida fÀstning fick vi en god lunch pÄ platsens restaurant.
Eftermiddagen gick för min egen del Ät att se pÄ Tour de France med Lance Armstrong och gÀnget.
PÄ kvÀllen var Mr Grill i farten igen. Korv med stekta potatis och Àgg samt nÄgra glas rött fick avluta vÄr första hela dag pÄ Bornholm.

Onsdagen den 8 juli (dag 5)
Vi vaknade till ett grÄmulet vÀder med Tors hammare mullrande i norr.
I vÀntan pÄ bÀttre vÀder sköt vi vÄr planerade resa till Christiansö pÄ framtiden. I stÀllet bestÀmde vi oss för att besöka Bornholms rovfugelshow som ligger ca tvÄ mil frÄn campingen.
Lasse o Anette tog husbilen, jag o Helena Ă€ntrade vĂ„ra cyklar – men tyvĂ€rr var vi lite för sena i starten – vi hann med andra ord inte fram i tid. Vi fick i alla fall en hĂ€rlig cykeltur pĂ„ den bornholmska landsbygden. De vĂ€l utmĂ€rkta cykellederna gick genom skogspartier, smĂ„ byar och böljande Ă€ngar tĂ€ckta av den hĂ€rligt röda Vallmon, den distinkt blĂ„a BlĂ„klinten inbĂ€ddade i en ”prĂ€stkrageliknande” vit och gul blomma.

BlomsterÀngar (1)
BlomsterklÀdd Àng pÄ den bornholmska landsbygden

PÄ hemvÀgen valde vi att cykla utmed öns vÀstkust upp mot Hammershus. Den första strÀckan var plan och gick strax intill havet och i det nu klara och soliga vÀdret kunde vi se silhuetten av Sverige lÄngt bort i horisonten.
NÀr vi nÀrmade oss Hammershus blev cykelvÀgen mycket kuperad med 14-17 procents lutning bÄde uppÄt och nedÄt.
PÄ kvÀllen, efter fyra mil i cykelsadeln och med ömmande muskler, satt det fint med en god mÄltid och ett glas av det röda.

Torsdagen den 9 juli (dag 6)
Smattret frÄn en kraftig regnskur var denna morgons vÀckarklocka. Efter frukost blev vÀdret nÄgot bÀttre med en hel del sol men med en kraftig vind frÄn syd-vÀst.
Vi startade dagen med att cykla de tre kilometrarna till Allinge för att proviantera och dÀrefter tog vi en lÄngpromenad i skogarna kring campingen. Den markerade gÄngstigen ledde till Finndalen strax söder om Hammershus. En vÀldigt vacker tur som tog ca fyra timmar inkluderat en flaska rött pÄ en uteservering.
PÄ kvÀllen gjorde Helena knyten med fisk och grönsaker pÄ Cobben och till det blev det nÄgra glas av livets goda.

Finndalen 0ÂŽ5
Utsikt mot Sverige frÄn Finndalen i Danmark

Fredagen den 10 juli (dag 7)
Åter en natt med regn och blĂ„st. Jag och Helena bestĂ€mde oss för att trotsa vĂ€dret med en cykeltur till Gudhjem och vi valde att Ă„terigen Ă„ka genom den fantastiskt vackra bornholmska landsbygden.
I Gudhjem fick vi en hÀrlig lunch med stekt flÀsk och persiljesÄs som, tillsammans med hackeböff och smörrebröd, Àr en dansk nationalrÀtt.
Vi besökte Àven en glaskonstverkstad dÀr vi fick se hur man arbetar fram olika typer av glaskonst.

Gudhjem (4)
En glaskonstnÀr skapar en vas.

PĂ„ ”hemvĂ€gen”, som gick utmed den bornholmska östkusten, gjorde vi en avstickare till Helligdommsklipporna vilket var en fantastisk naturupplevelse. Klipporna störtade 20 meter lodrĂ€t ner i det krusande vattnet med de smĂ„ lagunerna.

Helligdommen (1)
Klipporna i Helligdommen

Efter knappa fem mil med kraftig blÄst och nÄgra riktiga regnskurar var vi Äter vid husbilen.
KvÀllsvarden, tacos med tillhörande dryck, dukades fram i Eliasson husbil denna blÄsiga och regniga afton.

Kort om Gudhjem

 • Gudhjem Ă€r Bornholms Ă€ldsta handelsby.
 • 1866 fick den lilla fiskebyn Bornholms första sillrökeri.
 • I Gudhjem finns det 10 museum.
 • En cykeltur frĂ„n byn ligger Österlars med Bornholms största rundkyrka frĂ„n mitten av 1100-talet.
 • I nĂ€rheten av rundkyrkan ligger ett medeltidscenter med djur, vattenkvarn, bostĂ€der och ”StormansgĂ„rden” med ett 10 m högt tillflyktstorn för bl.a. Tempelriddarna.
 • Bornholms nationalrĂ€tt ”Sol över Gudhjem” bestĂ„r av rökt sill pĂ„ en bit dansk rĂ„gbröd med smör, hackad purjolök, rĂ€disor, lök och en rĂ„ Ă€ggula pĂ„ toppen.
 • FrĂ„n Gudhjem gĂ„r det personfĂ€rja till Christiansö.

Lördagen den 11 juli (dag 8)
I dag var det förflyttning som gÀllde. Vi ville se den södra delen av ön ocksÄ.
Vi knappade in GPS:en pÄ Due Odde som Àr mest kÀnd för sina lÄngstrÀckta vita sandstrÀnder.
PÄ vÀgen dit mötte vi en motorcykelkaravan pÄ uppskattningsvis 400 hojar. Karavanen, som var flera kilometer lÄng, stoppade all tillfartstrafik till huvudleden.
VÀdret var kallt och blÄsigt och efter ett kort besök pÄ den fantastiskt vackra sandstranden valde vi att Äka nÄgon mil norrut till Svaneke Familiecamping. Svaneke Àr en liten fiskeby pÄ den sydöstra sidan av ön och efter incheckning och diverse pyssel började vinden mojna.
En hÀrlig kvÀll under markisen med en god hackeböff, made by Helena, och lite rött avslutade denna dag.

Söndag den 12 juli (dag 9)
Vi steg upp till en solig morgon, nÄgot sval, men nÀstan helt vindstilla. VÄrt mÄl för dagen var en promenad i Paradisbakkerne som ligger pÄ cykelavstÄnd frÄn campingen.
Jag fick den delikata uppgiften att dra kÀrran med Disa uppför den 4 km lÄnga backen till utgÄngspunkten för promenadens början.
Vi valde en slinga pÄ ca 4 km. En kuperad strÀcka som gick förbi en av de tvÄ rokkestenarna som finns pÄ ön. Rokkestenen Àr ett fler ton stort stenblock som legat dÀr sedan istiden. Det mÀrkliga med stenen Àr att man faktiskt kan gunga (rokka pÄ danska) den med vanlig handkraft.

Svaneke (11)
Anette ”rokkar” pĂ„ ett flera ton stort stenblock

VÀgen tillbaka till Svaneke var behaglig. En enda lÄng utförsbacke genom delar av den bornholmska landsbygden. FrÄn höjderna hade vi en hÀrlig utsikt över det blanka havet med en spegelbild av de dallrande solstrÄlarna.
NÀr vi kom tillbaka till byn bestÀllde vi smörrebröd pÄ Hotell Siemsens Gaard, med tillhörande danska dryckesvaror.
Ett smörrebröd med varm leverpastej, champinjoner och bacon och ett med friterad spÀtta, champinjoner och remulade, Àr det danskaste som gÄr att fÄ.
Hotellet vi Ät lunch pÄ hade sÄ fantastiskt god mat och en sÄ hÀrlig utsikt över hamnen att vi valde att Àven inta kvÀllsvarden dÀr.

Kort om Svaneke

 • Svaneke med sina 1200 invĂ„nare, Ă€r den plats som har flest soltimmar i Danmark.
 • Byn tilldelades 1975 den europeiska guldmedaljen som den bĂ€st bevarade byn i Europa.
 • PĂ„ torget finns konsthantverkarnas verkstĂ€der och spĂ€nnande butiker.
 • Östbornholms kulturcenter ligger i Svaneke.
 • Strax utanför byn finns barnens stora lekland, Joboland, som glatt barn och förĂ€ldrar i över 70 Ă„r.

MĂ„ndag den 13 juli (dag 10)
Ännu en dag att vaknade vi av ett fruktansvĂ€rt skyfall. Himlaportarna stod pĂ„ vid gavel men vi bestĂ€mde oss Ă€ndĂ„ för att Ă„ka till Christiansö eftersom det var sista chansen för Lasse och Anette att se ön före sin flytt till Tyskland.
Med regnstÀll och ett glatt leende begav vi oss till Gudhjem dÀr personfÀrjan utgÄr ifrÄn.
NÀr vi skulle gÄ ombord fick vi beskedet att vi inte fick ha med Disa (hunden) till ön eftersom hela Christiansö och Ertholmarna Àr ett fÄgelreservat.
Slokörade begav de sig dÀrifrÄn men vi lovade att ta mÄnga foton som de kunde ta del av senare.
VÀdret sprack upp och vi fick en underbar dag pÄ havet ut till den lilla ögruppen som bl.a. bestÄr av Christiansö och den f.d. militÀranlÀggningen. Hela anlÀggningen Àr uppbyggd pÄ 1600-talet och det mest speciella med de gamla byggnaderna Àr att de fortfarande Àr levande. HÀr bor ett hundratal personer Äret runt och allt Àr kulturminnesmÀrkt pÄ utsidan men bostÀderna Àr invÀndigt moderniserade.
Christiansö Àr ett eget litet samhÀlle med mataffÀr, kiosk, rökerier, restaurant, mm i de ca 350 Är gamla fastigheterna.
Hela ön Àr alltsÄ kulturminnesmÀrkt och fÄr dÀrför inte bebyggas med nÄgot nytt.

Christiansö 055
”Store TĂ„rn” i bakgrunden Ă€r den Ă€ldsta delen av fĂ€stningen

Tisdag den 14 juli (dag 11)
Efter en regnig natt var det Äter dags för en förflyttning. Eliassons valde att ta morgonfÀrjan till Sassnitz, vi valde att stanna ytterligare nÄgra dagar pÄ Bornholm.
Vi ville se hur trakterna kring öns tredje största by, Aakirkeby, sÄg ut. Aakirkeby ligger nÄgon mil frÄn den bornholmska sydspetsen.
Vi fick plats pÄ Aakirkeby camping, en lummig och mycket lugn plats i utkanten av byn.

Aakirkeby 001
Aakirkeby camping

NĂ€r vi stĂ€llt i ordning vĂ„r nya boplats, tog vi cyklarna in till byn för att Ă€ta och reka. En ganska intetsĂ€gande by, som efter alla mysiga fiskebyar vi sett, inte blev nĂ„gon ”aha” upplevelse.

Onsdagen den 15 juni (dag 12)
Vi vaknade med ett hÀrligt vÀder. Frukosten kunde vi Àta pÄ utsidan husbilen och dagen var som upplagd för en hÀrlig cykeltur i trakterna kring Aakirkeby.
Första stoppet var en liten fiskeby, Boderne, pÄ den sydligaste delen av Bornholm.

Bodene (1)
Hamnen i Boderne

FÀrden gick sedan vidare österut till Bakka Rögeri som ligger nÄgra kilometer vÀster om Due Odde.
PÄ ÄtervÀgen stannade vi Äterigen i Boderne dÀr vi Ät lunch.
VÀrmen hade under dagen stigit till över 25 °C och luften var vÀldigt kvalmig vilket gjorde den knappt tre mil lÄnga cykelfÀrden ganska jobbig.
Efter ”Touren” och en god middag packade vi för morgondagens förflyttning.

Bakka Rögeri (2)
PÄ Bakka rögeri röker man inte bara fisk

Kort om Aakirkeby

 • Aakirkeby Ă€r öns tredje största by och den enda köpstaden utan hamn.
 • I byn finns en kyrka frĂ„n 1149 som Ă€r byggd i bornholmsk marmor.
 • I utkanten av Aakirkeby finns ett bilmuseum.
 • PĂ„ det stora torget finns bĂ„de affĂ€rer och restauranter

Kort om de tre campingplatser som vi bodde pÄ

 • Lyngholt Familie Camping ligger tre km frĂ„n Allinge pĂ„ den norra delen av ön.
 • VĂ€lskötta serviceanlĂ€ggningar.
 • Stora platser som avskĂ€rmats med buskar.
 • Stor pool.
 • Trevlig personal.
 • Ingen störande trafik
 • Bra lekalternativ för barn.
 • Servicebutik.
 • Promenadstigar och cykelleder i anslutning till campingen.
 • BusshĂ„llplats strax utanför campingen.

Slutbetyg: fyra husbilar (restaurant saknades, annars hade det blivit en femma).

 Svaneke Familiecamping ligger i utkanten av Svaneke pÄ öns östra sida.   

 • En mycket misskött camping med trasiga toaletter, skrĂ€piga platser och i allmĂ€nt smutsigt och dĂ„ligt skick.
 • Huvudleden precis utanför med störande trafik.
 • NĂ€ra till byn.
 • Bra promenadvĂ€g in till byn.

Slutbetyg: en husbil.

 Aakirkeby Camping ligger i utkanten av Aakirkeby pÄ den södra delen av ön.

 •  VĂ€lskötta serviceanlĂ€ggningar.
 • Stora grĂ€sklĂ€dda platser med lummiga avskĂ€rmningar.
 • Trevlig personal
 •  Ingen störande trafik.
 • Bra lekalternativ för barn.
 •  Servicebutik.

Slutbetyg: fyra husbilar.

Nordtyskland

Torsdagen den 16 juli (dag 13)
Tidig uppstigning för vidare transport till Rönne och morgonfÀrjan till Sassnitz.
Resan med fÀrjan frÄn Rönne till Sassnitz tog drygt tre timmar och vid lunchtid band skepparen fast sin bÄt i den forna östtyska hamnen.
Vi Äterförenades med Eliassons och vÄrt mÄl för dagen var att hitta en mysig camping/stellplats i trakterna kring Binz pÄ östersjökusten.
Dagen innan vi började letandet efter plats hade jag stĂ€llt in GPS:en pĂ„ vĂ€gar för cyklister. Det hade jag givetvis glömt sĂ„ i den redan trĂ„nga byn Binz ledde GPS-tanten oss in pĂ„ en vĂ€g som övergick till en trĂ„ng cykelbana. Med skamsen nedĂ„tböjd nacke sĂ„g vi de irriterade cyklisternas kroppssprĂ„k nĂ€r dom med fingret pekade pĂ„ sin tinning med en sakta vridning pĂ„ huvudet. Efter en kilometer hittade vi Ă€ntligen en plats att vĂ€nda pĂ„. LĂ€tt stressade tvingades vi ta samma vĂ€g tillbaka och möta Ă€nnu fler hĂ„nfulla cyklister innan vi fann en vĂ€g anpassad för vĂ„ra fordon. Tyskarna brukar ju kalla oss för ”Die Dumme Swedes” och jag Ă€r i det hĂ€r fallet benĂ€gen att hĂ„lla med dom.

Att hitta en övernattningsplats i detta populÀra distrikt var lÀttare sagt Àn gjort och efter ett antal besök pÄ fullbokade platser gav vi upp och drog oss mot Rostock.
Strax söder om staden hittade vi en campingplats, Baltic Freizeit, för bÄde oss och Eliassons. En stor men inte allt för gÀstvÀnlig camping som saknade det dÀr lilla gemytliga som vi egentligen sökte.
Efter dagens flackande kors och tvÀrs blev det vila och fundering pÄ vÀrdet av denna dag. Vi kom fram till att en del av charmen med husbilslivet Àr att man inte alltid nÄr sina uppsatta mÄl, sÄ som skedde i dag.  

Fredag den 17 juli (dag 14)
Ca en halvmil frĂ„n campingen, vid inloppet till Rostock hamn, ligger det en mycket vĂ€lbesökt liten by som heter WarnemĂŒnde. Efter frukosten tog vi vĂ„ra cyklar till den lilla byn som var precis sĂ„ charmig som vi hört. Utmed den kilometerlĂ„nga kanalen, som kilade sig in i byn med jĂ€rnvĂ€gsstationen pĂ„ ena sidan och bebyggelsen pĂ„ den andra.
Hela WarnemĂŒnde Ă€r uppbyggd för turister med bad, gĂ„gator, shopping och restauranter.

Warnemunde 004
Kanalen med alla tur- och fiskebÄtar

Hela kanalen var tÀckt med tur- och fiskebÄtar och vid mynningen ut mot havet var det en stor hÀrlig badstrand med massor av aktiviteter för bÄde smÄ och stora.
Vi mönstrade pÄ en turbÄt som guidade oss igenom Rostocks jÀttelika hamn dÀr bl.a. fÀrjor till Trelleborg avgÄr ifrÄn.
En modern hamn som i vissa delar fortfarande pÄminde om den östtyska epoken. Framförallt de hundratalet höga vakttornen pÄminde om den forna grÀnsbevakningen. Turen tog en timme och var vÀl vÀrd sina pengar.
PÄ bÄtturen kunde vi se att molnen i vÀster började bli allt mörkare och pÄ ÄtervÀgen till campingen kom det befarade regnet.
Efter en lyckad dag Ă„t vi Anettes goda ”panna” mellan regnskurarna och nĂ€r middagen var avklarad började förberedelserna inför flytten nĂ€sta dag.

Kort om WarnemĂŒnde

 • WarnemĂŒnde Ă€r en av Tysklands mest betydande hamnar för kryssningsfartyg.
 • Byn ligger vid floden Warnows utlopp till Östersjön
 • HĂ€r finns ett 31 m högt fyrtorn som byggdes som sjömĂ€rke 1897.
 • HĂ€r finns en tepaviljong, byggd 1968, som p.g.a. sin mĂ€rkliga takkonstruktion Ă€r skyddad som byggnadsminne
 • Det finns Ă€ven ett av vĂ€rldens modernaste simuleringscenter i WarnemĂŒnde.

Lördag den 18 juli (dag 15)
Vi vaknade till ett fruktansvÀrt regnvÀder. Utemöbler, mattor, markis osv. var helt genomdrÀnkta av det vÄldsamma regnet. Vi hade ÀndÄ inget annat val Àn att lasta in grejerna och ge oss av till nÀsta mÄl ca 20 mil vÀster ut mot Capingplatz Musbergwiese i Ascheberg som vi hade förbokat.
Campingar kan vara hur olika som helst. Den vi lÀmnade vill vi helst inte ÄtervÀnda till, den vi nu kom till skulle man kunna bosÀtta sig pÄ för gott.
En liten och gÀstvÀnlig camping med utsikt över Die grosser Plönensee, badstranden och den charmigt halmtaksklÀdda restauranten.
I dag var det vÄr tur att stÄ för kvÀllsmaten. Vi bjöd pÄ danska smörrebröd gjorda med tyska rÄvaror och sjÀlvklart hade vi passande dryck till detta.

Söndag den 19 juli (dag 16)
Dagen började med en hÀrlig champagnefrukost pÄ restauranten vid campingen. Med underbar utsikt över sjön satt vi i solskenet och Ät av den lÀckra och vÀlfyllda frukostbuffen och till det drack vi kaffe, juice och champagne.

Groser Plönen See (9)
Restauranten vid campingen

Groser Plönen See (1)
TurbÄten som guidade oss runt Die Grosse Plönensee

Efter frukosten tog vi en tvÄtimmars lÄng rundtur pÄ den vackra sjön med bl.a. slottet i Plön och de grönskande öarna med det rika fÄgellivet pÄ.

Groser Plönen See (8)
Alla öar var fÄgelskyddsomrÄden

HÀr en av de mindre öarna.

Det vackra slottet i Plön byggdes i mitten av 1600-talet och var under en period pÄ 1800-talet den danske Kung Christian VIII:s sommarresident.

Groser Plönen See (4)
Det vackra slottet i Plön

Efter bÄtturen började vÀdret torna upp sig till regn och eftermiddagen fick mestadels tillbringas under markisen.
Lasse, som Àr nÄgot överviktig och gÀrna tillbringar sin tid i campingstolen, hade oturen att sitta sönder sin kÀra Àgodel. Tack och lov blev det inga allvarliga personskador nÀr han damp i backen med ett knippe aluminiumrör under sig. Om det Àr sant eller inte, det vet jag inte, men det ryktas att richterskalan gav utslag vid fallet.

Eliassons stod för aftonens matintag och det var en nÄgot mörbultad Mr. Grill som lagade till en mycket god köttbit pÄ sin Weber.
PÄ kvÀllen tittade jag och Helena pÄ en film om flygets intrÀde i första vÀrldskriget.

MĂ„ndagen den 20 juli (dag 17)
Vi vaknade tidigt till ett hÀrligt solsken men sÄg ganska snart att det skulle bli ett omvÀxlande vÀder Àven denna dag och innan vi hann tÀnka tanken klart sÄ kom det en riktig skur.
PÄ vÄr sista dag i Ascheberg hade vi bestÀmt att cykla runt den största av de fem sjöarna som finns i omrÄdet, Die grosse Plönensee, oavsett vÀdret.
Efter frukosten packade vi ner regnklÀder mm i vÄra cykelvÀskor och gav oss ivÀg. FÀrden hade knapp börjat förrÀn det var dags att stanna för att ta pÄ regnstÀllen.
Det var en mycket omvÀxlande cykelled med allt frÄn asfalterade vÀgar till smÄ leriga skogsstigar i en mycket vacker natur med smÄ byar och gÄrdar.
Hela omrÄdet runt sjön Àr ett naturreservat och leden gick mestadels intill sjökanten.

Efter ca tre mil öppnades himlaportarna helt. Det kom en halvtimmes regnskur som jag aldrig upplevt maken till. Det var som om nÄgon tömde vatten över oss ur en oÀndligt stor spann. Vid en titt över sjön, var det inte ens möjligt att ana, att det lÄg öar bara nÄgra meter frÄn strandkanten.
NÀr vi avverkat de fyra milen, genomblöta och trötta, var det dags att börja packa för förflyttningen nÀsta dag.
Solen hade tagit överhand och allt som var blött hann torka innan det skulle stuvas in i bilen.

Jylland, Danmark

Tisdagen den 21 juli (dag 18)
Efter frukosten lÀmnade vi denna vackra och gemytliga lilla camping för vidare fÀrd mot fÀderneslandet.
Innan vi lÀmnade Tyskland bunkrade vi diverse dryckesvaror som sÀljs billigt i de populÀra affÀrerna som ligger strax innanför den tyska grÀnsen.
Vid middagstid kom vi fram till Sönderborg. Innan vi etablerade oss pÄ Sönderborg Camping besökte vi byns största tillbehörsaffÀr för campare. Lasse skulle ju ersÀtta sin söndersuttna stol.
Vi hittade ett par hÀrliga dynor till vÄra stolar och ett nytt set kastruller.
NÀr vi iordningstÀllt allt pÄ campingen, som vi besökt sÄ mÄnga gÄnger tidigare, var det Äter dags att ratta in Tour de France som jag inte kunnat se pÄ i Tyskland.
Eliassons stod för maten i dag och efter den nÄgot tidiga middagen tog vi en promenad till byn dÀr vi delade en flaska vin pÄ en uteservering i hamnen.

Onsdagen den 22 juli (dag 19)
Efter nÄgra frallor, stark dansk ost jordgubbsmarmelad och kaffe, var det dags för en promenad i det nÄgot ostadiga vÀdret. Vi hann inte lÄngt pÄ vÄr vandring utmed kusten, innan det var dags att ta fram regnstÀllen.
Gendarmstigen, som vi gick pÄ, Àr mest kÀnd som en drygt sju mil lÄng bevakningsstrÀcka under krigsÄren i början av 1800-talet.
Efter tre timmar i den vackra naturen och med en fantastisk utsikt över havet och bÄttrafiken var vi Äter tillbaka i Sönderborg. DÄ satt det fint med en god öl i hamnkiosken innan det var dags för vila och touren.
KvÀllsmaten intog vi pÄ en uteservering som hade utsikt över hamnen och tre nyanlÀnda gamla hÀrliga tremastare.

Söndeborg 005
En kort bit av den sju mil lÄnga Gendarmstien

Torsdagen den 23 juli (dag 20)
Efter en mycket regning natt och morgon möttes vi av betydligt bÀttre vÀder fram pÄ förmiddagen.
Dagen Àgnades Ät flanering och shopping pÄ stan.
Till lunch ville vi ha riktiga danska smörrebröd men efter besök pÄ stadens samtliga serveringar gav vi upp. I den hÀr delen av Danmark gör man inte lÀngre dessa lÀckra smörgÄsar, sÄ vi bestÀllde en annan dansk specialitet, stekt flÀsk med persiljesÄs, i stÀllet.
PÄ eftermiddagen sÄg vi hur Alberto Contador, Spanien, pÄ den 18 etappen sÀkerstÀllde segern pÄ Ärets Tour de France, genom att vinna tempoloppet.
KvÀllen Àgnades Ät packning inför morgondagens förflyttning.

Fredagen den 24 juli (dag 21)
Halv Ätta lÀmnade vi Sönderborgs Camping och en timme senare gick vi in pÄ Otto Duborg i Patburg. HÀr fyllde vi husbilens alla lediga skrymslen med vin och öl.
Efter grĂ€nshandeln tog vi kurs mot min födelseby dĂ€r vi först besökte Minibyen, med ca 300 byggnader kopierade av Varde frĂ„n mitten av 1800-talet. Byggnaderna Ă€r gjorda efter gamla ritningar i skala 1:10. Även husens och gatornas placering Ă€r exakt som för 150 Ă„r sedan vilket Ă€r lĂ€tt att konstatera nĂ€r vi vandrar runt pĂ„ stadens gator dĂ€r de flesta av de gamla husen kan ses i skala 1:1.
Ett fantastiskt byggverk som startades pÄ 60-talet av ett gÀng pigga pensionÀrer med bland andra Leon Mattisen som Àr en bortgÄngen morbror till mig.

Efter ett par timmars flanering i Varde bar det i vĂ€g till Äblehavens Camping nĂ„gra kilometer söder om Ringköping.
Precis vid ankomsten till campingen fick vi det glÀdjande beskedet att jag blivit gamle farfar till en liten dotter som Natalie och Robert fÄtt nÄgon timma tidigare.

Lördagen den 25 juli (dag 22)
Efter frukosten bestÀmde vi oss för en cykeltur in till Ringköping. Cykelstigen dit gick pÄ till en början pÄ en smal skogsstig och sedan pÄ en glest trafikerad landsvÀg. NÀr vi cyklat ca tvÄ av de tre kilometrarna fick Lasse punktering. Damerna fortsatte sjÀlva in till byn för att handla medan jag och Lasse vÀnde tillbaka för att laga punkan.
Damerna skulle ta med sig ”take away” till oss pĂ„ Ă„tervĂ€gen och det gjorde de ocksĂ„ – men vilken överraskning – dom hade hittat ett stĂ€lle dĂ€r man gjorde riktiga smörrebröd för avhĂ€mtning. Lunchen blev en riktig fest med dessa danska lĂ€ckerheter samt öl och snaps.
Efter en timmes tittande pÄ touren tog jag och Helena en skogspromenad runt den vackra campingen och pÄ kvÀllen Ät vi goda fiskeknyten som Eliassons gjort.

Söndagen den 26 juli (dag 23)
Det var med vemod som vi sÄg att semestern började lida mot sitt slut. VÀdret var fortfarande blÄsigt och ostadigt med en temperatur som var pÄ grÀnsen till kallt. Campingens lÀge i det vackra skogspartiet var fantastiskt pÄ mÄnga sÀtt.

Ringköping (2)
Anette slappar pÄ den lummiga campingen

Bl.a. dÀmpades de kraftiga vindarna frÄn VÀsterhavet vilket gjorde att det var ganska lugnt vid husbilarna och med markiser mot regnskurarna sÄ kunde vi ÀndÄ vara utomhus större delen av dagarna.
Vi cyklade in till Ringköping för att se den lilla omtalade hamnen och efter besöket drog vi oss upp mot torget för att Àta lunch. PÄ vÀgen dit passerade vi en nÄgot ovanlig staty. En karikatyr av en smal spinkig man men en groteskt tjock kvinna pÄ sina spensliga axlar.

images (2)
I Ringköping kunde man se denna groteska staty

PÄ kvÀllen, den sista i Danmark för denna gÄng, stod vi för kosthÄllningen och efter den utsökta middagen var det dags att förbereda morgondagen flytt.

MĂ„ndagen den 27 juli (dag 24)
Regnet vÀckte oss Äter en morgon. I dag var det ett helt grÄtt tÀcke som skymde solen och i ca 13 C° vÀrme, eller kyla om du hellre vill, lÀmnade vi den underbara campingen vid Ättatiden.
Vi hade ca 18 mil framför oss till GrenÄ och fÀrjan till Varberg.
PÄ vÀgen, liksom pÄ övriga vÀgar i Danmark och pÄ Bornholm, var det mycket till salu. GÄrdar, industrilokaler, villor osv. vittnar om en flykt frÄn den danska landsbygden.
Alla landsvÀgskrogar som jag minns frÄn ungdomen Àr helt försvunna. Nya vÀgar dras förbi gamla charmiga byar och bÄde bonden och hans maskinpark lyser med sin frÄnvaro.
Strax efter ett slÀppte kaptenen förtöjningen i GrenÄ och vid sextiden var vÀrldens lÄngtrÄkigaste bÄtresa över.

Kvinnorna var rörande överens om att man kan inte passera Varberg utan ett besök pÄ GekÄs.
Vi fick ingen plats pĂ„ Sveriges mest frekventa campingplats, Ullared Camping, sĂ„ vi valde att övernatta i Åkulla som ligger ungefĂ€r en mil frĂ„n ett av nordens största köpcenter.
NÄgra glas vin och en kort sammanfattning av Ärets semesterresa blev det innan det var dags att lÀgga huvudet pÄ kudden.

Tisdagen den 28 juli (dag 25)
GekĂ„s öppnade klockan Ă„tta och vid tiotiden hade frugan spenderat resten av semesterkassan. NĂ€r allt var stuvat och klart bar det ivĂ€g norrut till Tjörn och Övre TĂ„dĂ„s.

Sammanfattning av 2009 Ă„rs semesterresa

Resans början
Resan startade pÄ Tjörn en varm och kvalmig lördagseftermiddag.
Planerna var en rundresa, medsols, i den norra delen av Europa. HuvudmĂ„let med resan var ett lĂ€ngre besök pĂ„ Bornholm och dĂ€refter en mer oplanerad tripp genom Nordtyskland och Jylland för att Ă„ter vĂ€nda hemĂ„t via GrenĂ„ – Varberg.
VÄrt första stopp gjorde vi pÄ Ugglarp Camping som för oss ligger ungefÀr halvvÀgs mellan hemmet och fÀrjan i Ystad.
En trevlig camping som vi mycket vÀl kan ÄtervÀnda till.

Kattamaranen (1)
Katamaranen som tog över sundet frĂ„n Ystad  till” Östersjöns pĂ€rla” Bornholm i Danmark

Bornholm
PÄ Bornholm finns det, förutom god mat och bra campingplatser, otroliga möjligheter till en fysikt aktiv semester för bÄde barn och vuxna.
Vi valde det vi tycker bĂ€st om – lĂ„nga promenader och cykelturer – för att komma naturen sĂ„ nĂ€ra som möjligt.
CykelvÀg 10
Helena cyklar utmed den Bornholmska vÀstkusten

Det finns ca 24 mil markerade cykelleder och ett otal vandringsleder över hela ön.
Vi var pÄ Bornholm i 10 dagar och vi campade, i tur och ordning pÄ öns norra Ànde, pÄ ostkusten och pÄ den södra delen.
Förbokning av camping upplevde vi inte som nödvÀndig. Ovetande om detta hade vi av sÀkerhetsskÀl förbokat den första hemifrÄn.
Under de 10 dagarna anvÀnde vi husbilen enbart nÀr vi skulle söka upp en ny campingplats.
VÀdrets makter var inte alltid med oss pÄ denna vackra ö. Ibland hade vÀdret vÀldigt brÄttomt med vÄldsamma regnskurar och hÄrda vindar för att dÀremellan vila upp sin hetsighet med solsken och totalt stiltje.
VĂ„r förlorade krona var inte mycket vĂ€rd pĂ„ ön. Allting var mycket dyrare – krona för krona – och dessutom fick vi betala 1,50 för varje dansk krona.

Fakta om Bornholm  

 •  Bornholm, Ă€ven kallad Östersjöns PĂ€rla, Ă€r en dansk ö, belĂ€gen ca 40 km sydost om SkĂ„ne i södra Östersjön.
 • Ön Ă€r 40 km lĂ„ng frĂ„n norr till söder och 28 km frĂ„n öster till vĂ€ster
 • Högsta punkten pĂ„ ön Ă€r RytterknĂŠgten med sina 162 m över havet.
 •  PĂ„ ön finns ca 43 000 permanentboende.  
 •  Rönne Ă€r den största centralorten pĂ„ ön. Övriga stora tĂ€torter Ă€r Nexö, Aakirkeby, Svaneke, Allinge, Sandvig, Hasle och Gudhjem,
 •  Bornholm har fĂ€rjeförbindelse med Ystad och Simrishamn i Sverige, Köge i Danmark och Sassnitz i Tyskland.
 •  PĂ„ Bornholm finns det sammanlagt 24 mil markerade cykelleder. Den lĂ€ngsta enskilda leden (nr 10) runt hela ön Ă€r ca 10 mil lĂ„ng.
 • Öns fyra originella rundkyrkor Ă€r en sevĂ€rdhet.
 • Ön övergick till svensk Ă€go efter freden i Roskilde 1658. Men efter hĂ„rt motstĂ„nd frĂ„n bornholmarna Ă„terfick danskarna ön tvĂ„ Ă„r senare.
 •  LĂ€s mer om Bornholm pĂ„ www.bornholm.dk

Hasle Hamn
FiskebÄt pÄ vÀg in i Hasle hamn

Christiansö 043
Den gamla fÀstningen pÄ skÀret, Christiansö

Fakta om Christiansö

 • Ertholmarna heter den lilla ögrupp som Ă€r mest kĂ€nd under namnet Christiansö pga. den gamla fĂ€stningen.
 • 1684 beslutade kung Christian V att uppföra en militĂ€rbas mellan de tvĂ„ klippöarna Christiansö och Fredriksö.
 • Drygt 450 man sattes iland pĂ„ de öde skĂ€ren för att bygga upp fĂ€stningen.
 • Under Englandskriget var fĂ€stningen bas för ”sjöröveri”. Engelska handelsfartyg blev kapade och förda till ön med vĂ€rdefullt krigsbyte.
 • Den 24 oktober 1808 bombade en engelsk flottilj fĂ€stningen. Angreppet varade i fem timmar. Sju personer dödades, ett tiotal skadades och ett antal skepp och byggnader förstördes i den skyddade hamnen.
 • 1863 upphörde fĂ€stningen som militĂ€r anlĂ€ggning. För att bevara byggnaderna erbjöds soldaterna att bli fiskare och bosĂ€tta sig pĂ„ ön vilket blev grunden till det civila samhĂ€lle som fortfarande fungerar pĂ„ Christiansö.

Hammershus, nordens största borgruin.
Ligger i ett mycket kuperad landskap pÄ den norra delen av ön.
Hammershus har stora parkeringsmöjligheter men du kan Àven cykla eller vandra dit. Minst en halvdag bör avsÀttas för detta besök

Hammershus
Utsikt frÄn Hammershus borgruin

Fakta om Hammershus

 • Hammershus Ă€r Nordens största borgruin och Bornholms största landmĂ€rke.
 • Borgen ligger pĂ„ en 74 m hög klippudde med lodrĂ€ta vĂ€ggar ner mot havet.
 • Experterna anser att Hammershus byggdes upp under 1200-talet pĂ„ initiativ av kung Valdermar Sejr.
 • FrĂ„n ruinen som ligger pĂ„ öns norra spets ser man silhuetten av den svenska sydkusten.
 • Årtalet 1658 blev ett historiskt Ă„r. Vid freden i Roskilde övergick ön i svensk Ă€go men man möttes av hĂ„rt motstĂ„nd frĂ„n bornholmarna. TvĂ„ Ă„r senare överlĂ€mnades ön Ă„ter till Danmark och den fĂ€ngslade Kung Fredrik III.
 • I mitten pĂ„ 1700-talet ansĂ„g man att tiden sprungit ifrĂ„n fĂ€stningen och ortsbefolkningen började montera ner den. ÖdelĂ€ggelsen avslutades inte förrĂ€n 1822 dĂ„ Hammershus ruiner fridlystes.

Nordtyskland
Vi tog fĂ€rjan frĂ„n Rönne pĂ„ Bornholm till Sassnitz pĂ„ RĂŒgen, i den norra delen av Tyskland. VĂ„rt mĂ„l var att tillbringa nĂ„gra dagar utmed östersjöns kust i de populĂ€ra trakterna kring den upprustade staden Binz.
Allt för mÄnga hade samma tanke som oss sÄ vi fick helt enkelt lÀmna trakten och ta oss vÀsterut mot Rostock dÀr vi hittade en ledig camping.
Även i denna del av Europa var vĂ€dret emot oss och hĂ€r fick vi uppleva den vĂ€rsta regnskuren pĂ„ hela resan.
Valutan var nÄgot gynnsammare i Tyskland men allt Àr fortfarande dyrt nÀr man bara har svenska pesetas pÄ lönekontot.

WarnemĂŒnde
NĂ„gra kilometer utanför campingen ligger den lilla byn WarnemĂŒnde inklĂ€md mellan Rostock och Östersjön. En trevlig liten by för shopping och restaurantbesök.

Warnemunde 001
Lasse blickar ut över den livligt trafikerade floden i WarnemĂŒnde

HĂ€r finns Ă€ven ett antal turbĂ„tar som guidar dig runt i bl.a. Rostocks jĂ€ttelika hamn med synbara rester frĂ„n den Östtyska epoken.
TvÄ övernattningar blev det innan vi flyttade oss ytterligare nÄgra mil vÀsterut.

Ascheberg
En mycket vacker byggd med en riktigt mysig camping som hade fin utsikt över sjön ”Die grosse Plönensee”.
Runt sjön gÄr en cykelled med varierande underlag, allt frÄn slÀt asfalt till leriga skogsstigstigar. StrÀckan Àr ca fyra mil och den gÄr delvis genom smÄ byar och gÄrdar. Hela sjön med omgivningar Àr klassat som naturreservat och fÄgelskyddsomrÄde.

Groser Plönen See (5)
Det vackra slottet i Plön

En rundtur pÄ sjön med bÄten som stannar i de olika byarna tar ca tvÄ timmar. Utsikten över fÄgellivet pÄ de smÄ öarna Àr fantastisk men mest bedÄrande Àr utsikten över det vackra slottet i byn Plön.
Slottet ses bÀst frÄn sjösidan men det gÄr Àven att fÄ guidad tur pÄ inne pÄ slottet.
Tre övernattningar blev det vid denna vackra sjö

Jylland, Danmark
Nu gÀller det Äterigen att hÄlla hÄrt i plÄnboken. I Danmark flyr den svenska kronan, frÄn sin trygga plats i plÄnboken, lika hastigt som en flaska rödvin frÄn sin butelj, i det hÀr sÀllskapet.
VÀdret var nÄgot stabilare, med nÄgra fler soltimmar per dag, men fortfarande vÀldigt omvÀxlande.
I den hÀr delen av Europa Àr det bara att acceptera denna typ av vÀder, vilket vi ocksÄ bestÀmt oss för att göra före avresan.

Sönderborg
Ett av vÄra populÀrmÄl i Danmark Àr Sönderborg som ligger pÄ grÀnsen till Tyskland i höjd med Flensburg.
Det som vi tycker bÀst om i denna by Àr den sju mil lÄnga Gendarmstien med underbar utsikt över havet och den livliga bÄttrafiken. Stigen gÄr mestadels i skogsklÀdd terrÀng men dÄ och dÄ Àven över blomsterklÀdda Àngar. Man kan sjÀlv vÀlja mellan joggingdojorna eller cykeln pÄ sin utflykt.

Söndeborg 008
Utsikten frÄn Gendarmstien över havet och bÄttrafiken

Dessutom har Sönderborg en trevlig hamn med smÄ hÀrliga uteserveringar.
Vi stannade hÀr i tre dagar innan vi fortsatte vÄr fÀrd mot resans avslut.

Varde
PÄ vÀgen norrut, mot Ringköping, tog vi en kort avstickare till min födelseby, Varde.
I Varde bör man besöka den miniby som byggts i skala 1:10 efter gamla ritningar frÄn senare hÀlften av 1800-talet.
Vi gjorde Àven ett besök i minneslunden, i Arnbjerg, dÀr min fars gamla vÀnner inom motstÄndsrörelsen frÄn 2:dra vÀrldskriget finns omnÀmnda.

Ringköping
Strax söder om Ringköping hittade vi en helt fantastisk camping med cykel och gĂ„ngstigar i den tĂ€tbevuxna ”Hundeskoven”. CykelvĂ€gen till byn var ca tre kilometer lĂ„ng men det fanns ett otal andra stigar som vĂ€ckte vĂ„ra Ă€ventyrliga lustar.
Byn var vĂ€l sĂ„dĂ€r – inget man direkt lĂ€ngtar tillbaka till – men camping med namnet Äblelhaven Ă€r vĂ€l vĂ€rd ett besök igen.

Ringköping (3)
Lasse och Helena pĂ„ den lummiga Äblehavens Camping

Summering
Det blev totalt 24 övernattningar i husbilen,
tre olika fÀrjeturer och ca 110 mil pÄ vÄr lilla runda i norra Europa.

Signatur Helena o Arly