Vernazza (3)
Vandra i Cinque Terres dramatiska nationalpark

Cinque Terre Àr samlingsnamnet pÄ fem smÄ fantastiska byar som 1997 tillsammans med Portovenere blev nationalpark och uppsatt pÄ UnescosŽs vÀrldsarvslista.
Cinque Terre ligger pÄ ett dramatiskt bergsmassiv i den italienska Ligurienbukten mellan La Spezia och Genova. Inom nationalparken finns det ca 11 mil vandringsleder med fantastiska naturupplevelser och utmanande svÄrighetsgrader.
Lederna utgÄr oftast frÄn byarna genom blomsterklÀdda trÀdgÄrdar och pÄ sluttningar passerar man karaktÀristiska urÄldriga olivlundar och bÄgformade terrasserade vinodlingarna dÀr mÀnniskor odlat vindruvor sedan urminnes tider.
LÀngre upp i de pinjeskogsklÀdda bergen möts man ofta av dofter frÄn citron, örter och mandel och Ànnu högre upp, dÀr vegetationen börjat glesas ut, har man en vidunderlig utsikt över Ligurienbukten och de branta klipporna som störtar lodrÀtt ner i havet.
FrÄn dessa höjder kan man likna landskapet med en vacker mÄlning. De fÀrggranna byarna i röda, gula och bruna pastellnyanser, fastklistrade pÄ grÄa klippor som omgÀrdas av grönska och med det turkosfÀrgade havet som bakgrund.
Det kan vara krÀvande vandring uppför de branta stigarna, men vÀl uppe pÄ höjderna Àr anstrÀngningarna som bortblÄsta och i gengÀld fÄr man fantastiska minnesbilder för livet.
Vi valde att gÄ de mest frekventerade lederna som gÄr mellan byarna nÀrmast kusten.
Allt inom den vÀrldsarvsskyddade nationalparken mÄste upplevas till fots. De sagolika Medeltidsbyarna och vÀgnÀtet i nationalparken Àr inte anpassat för bilar, Ätminstone inte husbilar.
UtgÄngspunkterna till vandringslederna nÄr man bÀst med pendeltÄget som gÄr mellan byarna. Vid bra vÀder kan man Àven Äka bÄt till alla byar utom Corniglia, som inte har kontakt med havet.
BÄttrafiken Àr beroende av vÀdret eftersom det inte finns bÄthamnar utan bara mindre bryggor att anlÀgga vid. Att se Cinque Terre frÄn sjösidan Àr nÄgot helt fantastisk.

Monterosso
Monterosso Ă€r den nordligaste och den största byn av de fem med ca 1700 invĂ„nare och den ses, av ortsbefolkningen, som ”huvudstaden” i Cinque Terre.
Byn Àr delad mitt itu av ett berg, som med en gÄngtunnel binder samman den Àldre delen med den nyare.
I den Àldre delen, pÄ Cappuccini kullarna, ligger det medeltida tornet, Aurora, ruiner av ett medeltidsslott samt kyrkan, San Francesco.
1 Monterosso (6)
Tornet i Monterosso

HÀr finns ett otal pittoreska smÄ grÀnder med mysiga barer dÀr man kan smaka pÄ de lokala vinerna som odlas pÄ bergssluttningarna.
I den nyare delen finns jÀrnvÀgsstation, hotell och trevliga restauranter som specialiserat sig pÄ liguriska rÀtter.
Monterosso Àr den mest vÀlbesökta av de fem byarna vilket kan bero pÄ att hÀr finns en hÀrlig sandstrand och den Àr inte lika kuperad som de övriga.
1 Monterosso (1)
Den hÀrliga badplatsen

Vernazza
Vandringsleden mellan Monterosso och Vernazza Àr nÄgot krÀvande. Den Àr bara dryg tre kilometer lÄng men det tar ÀndÄ nÄgra timmar att avverka den.
Leden startar i Monterosso med en lÄng stigning upp mot höjderna. Bakom oss hade vi en fantastisk utsikt över medeltidsbyn som vi just lÀmnat med badviken, medeltidstornet Aurora, olivlundarna och dom terrasserade vinodlingarna.
Efter nÄgon kilometers vandring pÄ höjderna, kunde vi skönja den lilla fÀrggranna 1300-talsbyn Vernazza, pÄ en udde som stupar lodrÀtt ner i Ligurienbukten.
Vernazza (5)
Borgen och restauranten med underbar utsikt

VÀgen ner mot Vernazza var ungefÀr lika brant som uppvÀgen. Vi passerade vinodlingar och blomsterklÀdda trÀdgÄrdar innan vi stannade upp vid borgen Doria lÀngst ut pÄ den höga udden dÀr Àven finns ett utskÀnkningsstÀlle, med hÀrlig utsikt och plats för vila och ÄterhÀmtning efter dagens fantastiska upplevelser.
Vernazza (19)
Badvik och hamn för fiskebÄtar mitt i byn

Badviken, fiskebÄtshamnen och en kyrka frÄn 1300-talet, nÄr man via den ganska branta huvudgatan Via Roma.
Vernazza Àr kÀnd som konstnÀrernas by och hÀr finns en aktiv konstnÀrskoloni dit mÄnga utövare sökt sig genom Ären.

 

Corniglia
Mellan Vernazza och Corniglia Àr det knappt fyra kilometer pÄ en led som bitvis Àr nÄgot krÀvande.
PÄ den steniga och ojÀmna stigen mÄste kÀmpatakterna plockas fram för att orka den tvÄ kilometer lÄnga stigningen upp till höjderna.
HalvvÀgs upp frÄn Vernazza passerar man en skuggig och lummig olivlund som pÄ helgerna Àr en populÀr picknickplats för ortsbefolkningen och som flitigt utnyttjas av bentrötta vandrare.
Uppe pÄ höjderna fÄr man verkligen lön för mödan. Förutom en vidunderlig utsikt över ett turkosfÀrgat Liguriskt hav ser man bakom sig den sagolikt vackra Vernazza, dÀr den ligger fastklamrad pÄ sin udde och framför oss, lÄngt dÀr nere, ligger Corniglia som ett pastellfÀrgat smycke pÄ en utskjutande udde i havet.
Cornigila (1)
Den lilla byn Corniglia pÄ sin udde

FrÄn dessa höjder ser hela Cinque Terre ut som en avancerad modelljÀrnvÀg med tÄg som far ut och in genom tunnlarna i berget, smÄ smala vÀgar med miniatyrbilar, turbÄtar som fraktar turister mellan olika hamnar och de smÄ byarna som ligger fastklistrade pÄ de branta klipporna.
Corniglia, som anses vara Nationalparkens lillebror, ligger limmad pÄ en klippig udde, pÄ kanten av en dal med hÀrliga vinodlingar.
Den vackra lilla medeltida byn har inte nÄgon som helst förbindelse med havet och har dÀrför fÀrre turister Àn övriga i Cinque Terre. Men det finns en tÄgstation nedanför byn som nÄs via en 800 meter lÄng trappa med 364 steg.

Manarola
Manarola har ingen hamn för vare sig gÀster eller ortsbefolkning. Det som prÀglar denna by mest Àr att parkeringsplatserna pÄ huvudgatan Àr till för fiskebÄtar och inte för bilar.
Manarola (3)
Huvudgatan med plats för fiskarnas bÄtar

BÄtarna vinschas upp pÄ en ramp av fiskarna varje kvÀll och parkeras lÀngs hela huvudgatan.
Vandringsleden mellan Corniglia och Manarola Àr ca tre kilometer lÄng och lÀtt kuperad. En mycket bekvÀm led som inte krÀver nÄgon som helst anstrÀngning men som inte heller ger lika fantastiska upplevelser och synintryck likt det vi tidigare sugit i oss frÄn höjderna.
Manarola Àr mÄngas favorit. En liten pittoresk fÀrggrann by som har gÄngavstÄnd och nÀra kontakt med Riomaggiore som Àr nationalparkens politiska centrum.
Manarola (8)
Manarola Àr helt fantastisk

Riomaggiore
Rio, som den Àven kallas, Àr den sydligaste av byarna och den ses som det politiska centrat eftersom nationalparkens centrum ligger hÀr.
Riomaggiore Ă€r mycket kuperad och pĂ„ den högsta delen kan man beskĂ„da den vackra fasaden pĂ„ ”San Giovanni Battista” kyrkan, som har anor frĂ„n 1300-talets mitt.
Vandringsleden frĂ„n Manarola till Riomaggiore, ”Via dell amore” vilket betyder kĂ€rlekens stig, Ă€r mer en promenadvĂ€g Ă€n stig och den Ă€r bara drygt en kilometer lĂ„ng.
Riomaggiore (10)
”Via dell amore” mellan byn och havet

”Via dell amore” klĂ€ttrar i en vid bĂ„ge pĂ„ utsidan av en klippa, bara ett tiotal meter ovanför det turkosblĂ„a havet och den Ă€r vackert dekorerad med bl.a. 100-tals hĂ€nglĂ„s som kĂ€rlekspar satt dit som ett tecken pĂ„ att man vill leva ihop resten av livet. Nyckeln slĂ€ngs i havet nedanför.
ReklambyrÄer anvÀnder ofta Rio pÄ framsidan av sina broschyrer och vi kunde snart konstatera att mÄnga bilder tas just frÄn kÀrleksstigens utstickande udde, dÀr man har fantastiska vyer in mot byn.
Riomaggiore (4)
Rio Ă€r en vacker och mycket kuperad by. ”Via dell amore” t.v. om byn

Rio besöks ofta av dykare och det finns ett dykcenter pÄ Via San Giacomo som Àr vÀrt ett besök.
Detta var den sista av de vandringar som binder samman de fem byarna och efter promenad och matintag var det dags att ta pendeltÄget tillbaka till husbilen.

Vandringsleder
Förutom de leder vi gick mellan de fem byarna, finns det ett stort antal andra vandringsleder till andra byar inom nationalparken.
HÀr nÄgra tips som vi fick men som vi inte tog oss an denna gÄng.
1 Monterosso (3)
Lederna Àr ofta kuperade men oerhört vackra

StrÀckan mellan Monterosso och Vernazza kan förlÀngas med ett besök i Madonna di Soviore.
FrÄn Monterosso gÄr det en led till Levanto via Punta Mesco.
StrÀckan mellan Corniglia och Manarola kan förlÀngas med ett besök i Volastra.
FrÄn Riomaggiore gÄr det en led till Campiglia och vidare till Portovenere.
Detta Àr bara ett axplock av alla de möjligheter till vandring som finns inom denna dramatiska nationalpark.

Camping
Campingplatser i Cinque Terre Àr mer anpassade för tÀltare Àn för stora husbilar, men nÄgon mil norr om Monterosso, i Deiva Marina, hittade vi Framura Camping som var tillrÀckligt stor för vÄr husbil.
Campingen ligger pĂ„ en gammal nedlagd jĂ€rnvĂ€gsstation med bara nĂ„gon meter till Liguriska havets steniga strand. Det fanns ett fĂ„tal platser för ”dagslĂ€ndor” men det var desto fler ”lĂ„ngliggare” som riggat upp sina tĂ€lt och vagnar pĂ„ terrassliknande hyllor.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Framura Camping. Ett paradis för lÄngliggare

De sanitÀra avdelningarna hade mycket till övers att önska.
Framura Camping (1)
Utsikten frÄn husbilen gick inte att klaga pÄ

Det var inte den standard vi Àr vana vid, men lÀget, med den enorma utsikten över det turkosfÀrgade Medelhavet och nÀrheten till kommunikationer, gjorde att vi stannade.
Dieva Marina (12)
TurbÄten till byarna i Cinque Terre

Framura Camping Àr en perfekt plats att utgÄ ifrÄn eftersom det Àr gÄngavstÄnd bÄde till pendeltÄgstationen och bÄtbryggan.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den hÀrliga badstranden i Deiva Marina

Ett besök i Cinque Terre, för den som gillar vandring, naturupplevelser och historia, Àr ett mÄste. Det ger en minnesbild för livet.

 

 Cinque Terre
C
inque Terre i norra Italien med Dieva Marina
ett oförgömligt besök

Helena o Arly