Öarna runt, Danmark
Planerad resa i Danmarks övärld

Danmark består av Jylland, en stor halvö som har förbindelse med kontinenten samt 75 mer eller mindre stora öar. Vissa är bebodda, andra är obebodda. Mellan de bebodda öarna finns oftast färja eller broförbindelse.
Vi har valt att i tur och ordning besöka Själland (1) siffran anger storleksordning efter antal invånare, Mön (11), Nyord (45), Lolland (5), Langeland (10), Fyn (2), Aerö (12), Als (6) för att till slut besöka den delen av Danmark som är fastland.

Göteborg
Från Göteborg, rakt söderut via Öresundsbron till Danmark och Själland. Efter ca 10 mil på Danmarks största ö, kommer vi till Mön som har både land och broförbindelse. Själland ligger väster om Sverige mellan Öresund och Stora Bält.
Från Göteborg till Mön är det lite drygt 43 mil.

Mön
Mön är sedan urminnes tider mest känd för de vita kalkstensklipporna som stupar rakt ner i havet. Längs klinten finns det gott om utsiktsplatser där man kan beundra de kritvita klipporna och det smaragdgröna havet.

Stege är centralorten på Mön. Här finns möjlighet till shopping och en kall Krenkerup öl på Café Laika mm.

Möns Klint med den mest omtalade klippan, ”Dronningstolen” och Geo Centret där National geographic visar en 3D-film om Danmarks födelse.
Från Geo Centret finns det en lång trappa, med ca 600 steg, ner till den smala sandremsan mellan de vita höga klippväggarna och det smaragdgröna havet.

3 Dronningstolen (9)
Dronningstolen och den smala strandremsan

Klinteskoven är en skogsyta som sträcker sig ända ut till klintens branter. Här finns en härlig vandringsled med gott om utsiktsplatser över klippformationerna och det smaragdgröna havet. I den nordligaste delen av Klinteskoven ligger Liselunds Slott och Park.

Nyord, där tiden sedan länge står still. Här finns en kyrka anno 1846, Lille Bod, en lanthandel i mini-miniformat, ett välbesökt fågelreservat samt Lolles Kro som bevarat den gemytliga gamla danska kroens charm.
7 Lille Bod (3)
”Lille Bod” en handelsbod i miniformat

Klinteholm har en gammal fiskehamn och härifrån går det båtturer för den som vill se de kritvita klippformationerna från sjösidan.

Camping/ställplatser på Mön
Camping Möns Klint vid Klinteskoven
GPS   N 54.98048   E 012.52416

Stege Camping (mitt i byn)
Falcksvej 5
Stege, Mön

Ställplats i Nyord
GPS.  N 55.04290   E 012.19536

Vi lämnar Mön, tar bron till Lolland och Tårs för att därifrån ta färjan till Spodsbjerg på Langeland.
Från Mön till Tårs är det ca 12 mil. Färjan mellan Tårs och Spodsbjerg på Langeland tar ca 1 timme.

Langeland
Langeland är en nästan helt platt ”sanddyna” som ligger mellan Stora Bält och Kielbukten. Ön, som är mest känd som ett rekreationsområde, är ca 52 kilometer lång och 11 kilometer bred. En utmärkt plats för bad, promenader och härliga cykelturer.

Rudköbing är huvudorten på Langeland med ca 5 000 fastboende. Rudköbing är en gammal handelsstad med fiskehamn, industrihamn och småbåtshamn samt ett gammalt packhus från 1916. Dessutom finns det en sexkantig kiosk som har över 100 år på nacken.
images
Den gamla sexkantiga kiosken i Rudköbing

Langelands museum har ett eget gammalt skepp, Mjölner, som erbjuder rundturer till havs på sommaren.

Camping/ställplats på Langeland
Camping Spodsbjerg, ligger strax intill färjeläget i Spodsbjerg.

Vi åker bilvägen från Spodsbjerg över öarna Siö och Tåsinge till Fyn och Svendborg.
Från Langeland till Svenborg är det knappt 4 mil.

Svendborg
Staden ligger på Fyns sydöstra del ca 5 mil från Odense som är öns centralort. Fyn är med sina 2 984 km² lika stor som Gotland och Danmarks näst största ö. Från Svenborg går det färjor till Drejö, Skarö, Hjortö samt till Aerö dit vår resa fortsätter.
Färjan från Svendborg till Aerököbing, på Aerö, tar ca 1 timme.

Aerö
Aerö ligger i det syddanska öriket söder om Fyn. Det är en långsmal ö som ofta kallas ”Danmarks pärla”. Landskapet är trevligt och välkomnande med bondgårdar, väderkvarnar, kullar och byar. Aerököbing och Marstal är de största orterna på ön.
3 Aerököping (3)
Aerö är en mycket cykelvänlig ö

Aerököbing är från 1400-talet och anses vara Danmarks bäst bevarade köpstad. Danmarks äldsta postkontor från 1749 liksom de flesta andra byggnaderna i staden är kulturskyddade. Här finns ett stort utbud av matställen samt en underbar badplats.
Allt på Aerö ligger inom några mils avstånd som t.ex. Söbygård, som anses vara ett av Danmarks viktigaste kulturhistoriska arv, med bl.a. två byggnader från medeltiden. Det är även cykelavstånd till Voderup Klinter, en flera kilometer lång och mäktig lerklinter, som bildades under istiden.

Marstal har drygt 2 200 fast boende och är den största tätorten på ön. Marstal är en gammal mysig liten fiskeby som en gång i tiden var Danmarks näst största sjöfartsstad efter Köpenhamn. Marstal är en gullig och vacker by som vittnar om att folket här har levt ett kargt och hårt liv.

Camping/ställplatser på Aerö
Aerököbing Camping
Sygehusvej 40B
5970 Aerököbing

Marstal Camping
Egehovedvej 1
5960 Marstal

Från Aerö går färden vidare mot Sönderborg till ön Als. Färjan från Söby på Aerö till Fynshav på Als tar ca 1 timme. Från Fynshav är det ca 4 mil till Sönderborg.

Sönderborg
Sönderborg delas av Flensburgfloden varav den större delen ligger på ön Als och den andra delen på Jylland. Sönderborg, som ligger bara några mil från tyska gränsen, är en medelstor dansk stad med knappt 30 000 invånare.
Här finns fantastiska badplatser och på hamnkajen ligger uteserveringarna tätt. På Gendarmstien, som är en mycket vacker vandringsled utmed kusten, känner man av historiens vingslag liksom man gör vid ett besök på Dybböl Mölle. Allt om tidigare krig som utkämpats på dessa platser finns att läsa om på stadens informationsblad.
1 Sönderborg (5)
Gendarmstien som trampades upp av soldater

Camping/ställplatser i Sönderborg
Sönderborg Camping
6400 Sönderborg

Från Sönderborg går färden vidare norrut på Jylland mot Blåvand som är en riktig ”dansk västkustpärla”
Mellan Sönderborg och Blåvand är det ca 20 mil

Blåvand
Blåvand har genom åren utvecklats till en välbesökt turistort. Här finns helt fantastiska vita sandstränder utmed Västerhavet och en livlig restaurant- och shoppinggata. Det finns härliga cykel- och promenadvägar och några kilometer från centrum står Blåvandshuk Fyr hög, vit och vacker.
Blåvand ligger någon mil från Esbjerg och är den västligaste punkten på Jylland.
images (1)
Blåvand Fyr, hög vit och majestätisk

Camping/ställplatser i Blåvand
Blåvand Camping
6857 Blåvand

Färden fortsätter norrut på den danska västkusten mot Ringköbing. Efter denna kuststräcka finns alla möjligheter till avstickare för bad eller för fika bakom sanddynerna.
Från Blåvand till Ringköbing är det ca 9 mil

Ringköbing
Staden ligger i norra änden av Ringköbing Fjord. Den smala och säregna naturen mellan Västerhavet och Ringköbing fjord, Hvide Sande, skall upplevas från cykelsadeln. Landskapet är mycket cykelvänligt med massor av sevärdheter utmed lederna. Här kan du, med vind i håret och händerna på styret, uppleva Danmarks västkust när den är som bäst.
images (2)
På torget finns denna spektakulära staty

Camping/ställplatser i Ringköbing
Hvide Sande Camping
Karen Brands Vej 70
6960 Hvide Sande
Tel. 45 97 31 12 18

Söndervig Camping
Solvej 2, Söndervig
6950 Ringköbing
Tel. 45 97 33 90 34

Ringköbing Camping Aebelhaven
Herningvej 105
6950 Ringköbing
Mobil tel. 973 204 20

Resan fortsätter norrut till Skagen. Även efter denna kuststräcka finns det många möjligheter till avstickare utmed Västerhavet.
Från Ringköbing till Skagen är det ca 30 mil.

Skagen
För oss som bor i Göteborgstrakten är Skagen den flitigast besökta platsen i Danmark.
Arbetskamrater och andra kamratgäng har ofta en bestämd helg när man i grupp cyklar de drygt fyra milen till Skagen för att festa. Här finns allt för den som gillar att trängas med andra festsugna på någon hamnkrog eller för den som vill äta flott på lyxrestaurang.
Ett besök på ”Grenen”, där Kattegatt möter Skagerack, är ett måste. ”Grenen” är Danmarks nordligaste punkt och ses allra bäst från toppen av den 46 meter höga, Skagens Fyr.
4 Skagen  (2)
Skagen Fyr, med härlig utsikt mot ”Grenen”
4 Skagen  (7)
”Grenen” där Skagerack och Kattegatt möts.

Skagen är mest känt som en samlingspunkt för konstnärer, som går under det gemensamma namnet, Skagenmålarna.

Camping/ställplatser i Skagen
Skagen Camping
Flagbakkevej 55
9990 Skagen
Tel. 45 98 44 31 23

Grenen Camping
Fyrvej 16
9990 Skagen
Tel. 45 98 44 25 46

Färden avslutas med ca 4 mil till Frederikshamn och färjan tillbaka till Göteborg.
Hela resans längd är ungefär 130 mil inklusive färjor.

 Trevlig resa

Signatur Helena o Arly