Fyrverkeri

 

 Fyrverkeri i Toscana

Vi har haft mÄnga gemensamma och trevliga resor tillsammans med Ann och Elias och en av de första var en semestertripp i södra Europa.
HuvudmÄlet var Toscana i Italien och efter nÄgra dygn pÄ olika platser anlÀnde vi till Greve in Chianti, som Àr centralorten i distriktet Chianti.
Vi hittade en vÀlordnad stÀllplats strax intill stans centrum som var byggd i en cirkel, husbilarna stod alltsÄ i en jÀttestor plattbelagd cirkel med öppning för in och utfart.Det var en vÀlordnad plats med möjlighet till vattenpÄfyllning och i mitten pÄ den plattbelagda planen fanns en stor brunn med lock dÀr man kunde tömma sin toa.

Regnet, som vi slÀpat med oss hela vÀgen hit, började avta och under eftermiddagen kunde vi, pÄ kullarna, börja skönja de vackra vingÄrdarna som lÄg inbÀddade i djupgröna cypress- och olivlundar med spikraka rader av vinrankor pÄ sluttningarna nedanför.

Inför första kvÀllen inhandlade vi en god köttbit och ett par flaskor Chiantivin.
Elias, vĂ„r egen ”Mr Grill” fick som vanligt ansvaret för grillningen och som vanligt blev köttbiten till full belĂ„tenhet och helt i vĂ„r smak.
Under den goda mÄltiden sjönk solen ner bakom olivlundarnas toppar. Himlen skiftade fÀrg frÄn svagt solröd till djup violett, för att till slut bli helt becksvart. Temperaturen sjönk i takt med solens nedgÄng men det var fortfarande varm och skönt.

Efter en helt utsökt mÄltid under en stjÀrnklar himmel, lyssnande vi till syrsornas symfoni och njöt av stillheten, tystheten och de goda kvalitetsvinerna frÄn distriktet.
”Mr Grill”, som hade ansvaret frĂ„n tĂ€ndning till tömning av grillen, började fundera pĂ„ var han skulle göra med de glödande resterna. Han ville bli av med det innan det var dags att inta snarklĂ€ge och efter ytterligare nĂ„gra glas rött kom han pĂ„ det. Han skulle tömma resterna i brunnen som var avsedd för latrinavfall.

För att inte vÀcka dom som redan lagt sej, drog Elias försiktigt undan locket pÄ brunnen, tittade djupt ner i det svarta stinkande hÄlet, tog grillen och vÀnde ner de glödheta kolbitarna.
Ur brunnen, som var fylld med explosiva gaser, hördes ett dovt mullrande ljud, likt en HD i fullt gaspÄdrag och en mikrosekund senare, flög en flera meter hög och en halvmeter tjock eldkvastliknande ljuslÄga mot den stjÀrnklara Toscanska himlen.

Fyrverkeri i Toscana
Elias handskas lite vÄrdslöst med glödande kol

Syrsornas nattliga symfoni tystnade, den kvastliknande eldslÄgan förvann ut i mörkret och det blev under nÄgra minuter kusligt tyst och mörkt innan ljusen började tÀndas i husbilarna.
Elias stod som förstenad, men oskadd, fortfarande kvar vid brunnen. Det starka ljusskenet och den dova smÀllen hade, för en kort stund, gjort honom bÄde blind och döv och han undrade över vad som hÀnde.
NÀr Elias ÄterfÄtt alla sina sinnen och nÀr pulsen ÄtergÄtt till det normala tog han sin tomma grill och smög in bakom husbilen dÀr han i skydd av mörker tog ett glas rött.

Syrsorna Äterupptog sin symfoni, himlen blev stjÀrnklar och belyste Äterigen silhuetterna pÄ cypresser och olivlundar och folk, som fortfarande var ovetandes om vad som vÀckt dem, samlades i smÄ grupper.
Elias satt tyst i mörkret bakom husbilen tills allt lugnat ner sej och ljusen Äter börjat slockna i husbilarna.

Allt Ätergick sÄ smÄningom till det normala och ingen hade kommit till skada, men nyÄrsfyrverkerierna har efter denna upplevelse helt mist sin hÀpnad.

1 Bosse