Fyrverkeri

 

 Fyrverkeri i Toscana

Vi har haft många gemensamma och trevliga resor tillsammans med Ann och Elias och en av de första var en semestertripp i södra Europa.
Huvudmålet var Toscana i Italien och efter några dygn på olika platser anlände vi till Greve in Chianti, som är centralorten i distriktet Chianti.
Vi hittade en välordnad ställplats strax intill stans centrum som var byggd i en cirkel, husbilarna stod alltså i en jättestor plattbelagd cirkel med öppning för in och utfart.Det var en välordnad plats med möjlighet till vattenpåfyllning och i mitten på den plattbelagda planen fanns en stor brunn med lock där man kunde tömma sin toa.

Regnet, som vi släpat med oss hela vägen hit, började avta och under eftermiddagen kunde vi, på kullarna, börja skönja de vackra vingårdarna som låg inbäddade i djupgröna cypress- och olivlundar med spikraka rader av vinrankor på sluttningarna nedanför.

Inför första kvällen inhandlade vi en god köttbit och ett par flaskor Chiantivin.
Elias, v√•r egen ‚ÄĚMr Grill‚ÄĚ fick som vanligt ansvaret f√∂r grillningen och som vanligt blev k√∂ttbiten till full bel√•tenhet och helt i v√•r smak.
Under den goda måltiden sjönk solen ner bakom olivlundarnas toppar. Himlen skiftade färg från svagt solröd till djup violett, för att till slut bli helt becksvart. Temperaturen sjönk i takt med solens nedgång men det var fortfarande varm och skönt.

Efter en helt utsökt måltid under en stjärnklar himmel, lyssnande vi till syrsornas symfoni och njöt av stillheten, tystheten och de goda kvalitetsvinerna från distriktet.
‚ÄĚMr Grill‚ÄĚ, som hade ansvaret fr√•n t√§ndning till t√∂mning av grillen, b√∂rjade fundera p√• var han skulle g√∂ra med de gl√∂dande resterna. Han ville bli av med det innan det var dags att inta snarkl√§ge och efter ytterligare n√•gra glas r√∂tt kom han p√• det. Han skulle t√∂mma resterna i brunnen som var avsedd f√∂r latrinavfall.

För att inte väcka dom som redan lagt sej, drog Elias försiktigt undan locket på brunnen, tittade djupt ner i det svarta stinkande hålet, tog grillen och vände ner de glödheta kolbitarna.
Ur brunnen, som var fylld med explosiva gaser, hördes ett dovt mullrande ljud, likt en HD i fullt gaspådrag och en mikrosekund senare, flög en flera meter hög och en halvmeter tjock eldkvastliknande ljuslåga mot den stjärnklara Toscanska himlen.

Fyrverkeri i Toscana
Elias handskas lite vårdslöst med glödande kol

Syrsornas nattliga symfoni tystnade, den kvastliknande eldslågan förvann ut i mörkret och det blev under några minuter kusligt tyst och mörkt innan ljusen började tändas i husbilarna.
Elias stod som förstenad, men oskadd, fortfarande kvar vid brunnen. Det starka ljusskenet och den dova smällen hade, för en kort stund, gjort honom både blind och döv och han undrade över vad som hände.
När Elias återfått alla sina sinnen och när pulsen återgått till det normala tog han sin tomma grill och smög in bakom husbilen där han i skydd av mörker tog ett glas rött.

Syrsorna återupptog sin symfoni, himlen blev stjärnklar och belyste återigen silhuetterna på cypresser och olivlundar och folk, som fortfarande var ovetandes om vad som väckt dem, samlades i små grupper.
Elias satt tyst i mörkret bakom husbilen tills allt lugnat ner sej och ljusen åter börjat slockna i husbilarna.

Allt återgick så småningom till det normala och ingen hade kommit till skada, men nyårsfyrverkerierna har efter denna upplevelse helt mist sin häpnad.

1 Bosse