MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ett populärt val för mobila svenskar att komma till kontinenten är via Öresund till Köpenhamn och vidare över öarna Själland och Falster till Rödby Havn på Lolland. Därifrån går det en färja till Puttgarden på ön Fehmarn i Tyskland.
Några mil från färjeläget, på det tyska fastlandet, ligger Heiligenhafen som är en gammal Hansastad och en mycket populär träffpunkt för husbilsburna övervintrare på väg söderut.
I Heiligenhafen finns en mycket central ställplats med centrum, gästhamn och Östersjöns salta bad inom bekvämt gångavstånd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det stora kullerstenbelagda torget i stadens centrum

Heiligenhafen är en blandning av gammalt och nytt.
Den gamla stadskärnan från tidigt 1800-tal, är av småhuskaraktär med en gotisk kyrka som härstammar från 1200-talet.
St. Nikolaus, som kyrkan heter, är bl.a. utsmyckad med ett vackert votivskepp och handsnidade skulpturer från 1500-talet.

Staden är ett turistparadis under utveckling och en kilometer väster om den gamla Hansastaden ligger en helt modern stadsdel med höga hotellbyggnader, restauranger, barer, gym och allt annat som turister kan önskar sig.

Julmarknad, Heligenhafen 002
Den modernare delen väster om ”innanhavet” Binnensee

Med EU-bidrag har man byggt en gigantisk brygga rakt ut i Östersjön. Den drygt 200 meter långa och fyra meter breda bryggan förgrenar sig som ett stort V längst ut där det finns servering, liggstolar, lekredskap, toaletter, badstegar osv.

12 Heiligenhafen (3)
Den vackra piren som sträcker sig långt ut i Östersjön

Det är ett hantverksmässigt mycket stilrent byggnadsverk som är uppbyggt på en stomme av finputsad betong med galvaniserade stålkonstruktioner inklädda i grova finpolerade ädelträdetaljer.
Den fantastiskt vackra piren, som färdigställdes 2011, är redan mycket välbesökt av både lokalbefolkning och turister.

11 Heiligenhafen (5)
Det är trängsel på den populära piren

Heiligenhafen är ett av våra favoritställen och vi stannar ofta till här några dagar på våra resor till och från sydligare breddgrader.
Här finns ett stort utbud av restauranter som serverar härliga fiskrätter. Det finns shopping för alla inköpstörstiga och det finns kulturhistoriska sevärdheter. För den som vill jogga, cykla eller gå har man byggt en fyra kilometer lång, vackert stenbelagd strandväg, runt ”innanhavet” Binnensee. Sjön ligger parallellt med Östersjön och skiljs enbart av strandpromenaden och sanddynerna mot havet.

11 Heiligenhafen (6)
Bakom sanddynerna, de typiska nordtyska badhytterna

Utmed hela kustremsan finns det strandbarer, butiker med strandleksaker och uthyrning av badhytter, trampbåtar, solstolar osv.
På landsidan av Binnensee har man byggt bryggor med sittplatser med fin utsikt över det rika fågellivet i sjön. Här finns skulpturer, lekplatser och en allé som skiljer strandpromenaden från bilvägen.

2,5 (2)
Vacker skulptur i Binnensee

I den gamla stadsdelens centrum ligger fiskehamnen. Här kan man köpa nyfångad och rensad fisk direkt från båtarna. Det finns även turbåtar för den som vill fånga sin fisk själv.

Heiligenhafen (2)
Nyfångad fisk som rensas och säljs direkt från fiskebåten

Som sagt, Heiligenhafen är en gammal Hansastad under utveckling.
Här sker ständigt förändringar vilket gör det roligt att komma hit och inför varje besök hoppas man få veta vad som hänt med den nedläggningshotade slitna ställplatsen, som har ett av stadens mest attraktiva lägen.

Heiligenhafen
Pärlorna på den populära, men något slitna, ställplatsen i Heiligenhafen

MINOLTA DIGITAL CAMERA
Turbåt för soltörstiga och fiskeintresserade

Ett trevligt resmål som vi ofta återkommer till
Helena  CLX-3180_20150217_17532301