MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ett populĂ€rt val för mobila svenskar att komma till kontinenten Ă€r via Öresund till Köpenhamn och vidare över öarna SjĂ€lland och Falster till Rödby Havn pĂ„ Lolland. DĂ€rifrĂ„n gĂ„r det en fĂ€rja till Puttgarden pĂ„ ön Fehmarn i Tyskland.
NÄgra mil frÄn fÀrjelÀget, pÄ det tyska fastlandet, ligger Heiligenhafen som Àr en gammal Hansastad och en mycket populÀr trÀffpunkt för husbilsburna övervintrare pÄ vÀg söderut.
I Heiligenhafen finns en mycket central stĂ€llplats med centrum, gĂ€sthamn och Östersjöns salta bad inom bekvĂ€mt gĂ„ngavstĂ„nd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det stora kullerstenbelagda torget i stadens centrum

Heiligenhafen Àr en blandning av gammalt och nytt.
Den gamla stadskÀrnan frÄn tidigt 1800-tal, Àr av smÄhuskaraktÀr med en gotisk kyrka som hÀrstammar frÄn 1200-talet.
St. Nikolaus, som kyrkan heter, Àr bl.a. utsmyckad med ett vackert votivskepp och handsnidade skulpturer frÄn 1500-talet.

Staden Àr ett turistparadis under utveckling och en kilometer vÀster om den gamla Hansastaden ligger en helt modern stadsdel med höga hotellbyggnader, restauranger, barer, gym och allt annat som turister kan önskar sig.

Julmarknad, Heligenhafen 002
Den modernare delen vĂ€ster om ”innanhavet” Binnensee

Med EU-bidrag har man byggt en gigantisk brygga rakt ut i Östersjön. Den drygt 200 meter lĂ„nga och fyra meter breda bryggan förgrenar sig som ett stort V lĂ€ngst ut dĂ€r det finns servering, liggstolar, lekredskap, toaletter, badstegar osv.

12 Heiligenhafen (3)
Den vackra piren som strĂ€cker sig lĂ„ngt ut i Östersjön

Det Àr ett hantverksmÀssigt mycket stilrent byggnadsverk som Àr uppbyggt pÄ en stomme av finputsad betong med galvaniserade stÄlkonstruktioner inklÀdda i grova finpolerade ÀdeltrÀdetaljer.
Den fantastiskt vackra piren, som fÀrdigstÀlldes 2011, Àr redan mycket vÀlbesökt av bÄde lokalbefolkning och turister.

11 Heiligenhafen (5)
Det Àr trÀngsel pÄ den populÀra piren

Heiligenhafen Àr ett av vÄra favoritstÀllen och vi stannar ofta till hÀr nÄgra dagar pÄ vÄra resor till och frÄn sydligare breddgrader.
HĂ€r finns ett stort utbud av restauranter som serverar hĂ€rliga fiskrĂ€tter. Det finns shopping för alla inköpstörstiga och det finns kulturhistoriska sevĂ€rdheter. För den som vill jogga, cykla eller gĂ„ har man byggt en fyra kilometer lĂ„ng, vackert stenbelagd strandvĂ€g, runt ”innanhavet” Binnensee. Sjön ligger parallellt med Östersjön och skiljs enbart av strandpromenaden och sanddynerna mot havet.

11 Heiligenhafen (6)
Bakom sanddynerna, de typiska nordtyska badhytterna

Utmed hela kustremsan finns det strandbarer, butiker med strandleksaker och uthyrning av badhytter, trampbÄtar, solstolar osv.
PÄ landsidan av Binnensee har man byggt bryggor med sittplatser med fin utsikt över det rika fÄgellivet i sjön. HÀr finns skulpturer, lekplatser och en allé som skiljer strandpromenaden frÄn bilvÀgen.

2,5 (2)
Vacker skulptur i Binnensee

I den gamla stadsdelens centrum ligger fiskehamnen. HÀr kan man köpa nyfÄngad och rensad fisk direkt frÄn bÄtarna. Det finns Àven turbÄtar för den som vill fÄnga sin fisk sjÀlv.

Heiligenhafen (2)
NyfÄngad fisk som rensas och sÀljs direkt frÄn fiskebÄten

Som sagt, Heiligenhafen Àr en gammal Hansastad under utveckling.
HÀr sker stÀndigt förÀndringar vilket gör det roligt att komma hit och inför varje besök hoppas man fÄ veta vad som hÀnt med den nedlÀggningshotade slitna stÀllplatsen, som har ett av stadens mest attraktiva lÀgen.

Heiligenhafen
PÀrlorna pÄ den populÀra, men nÄgot slitna, stÀllplatsen i Heiligenhafen

MINOLTA DIGITAL CAMERA
TurbÄt för soltörstiga och fiskeintresserade

Ett trevligt resmÄl som vi ofta Äterkommer till
Helena  CLX-3180_20150217_17532301