Husbilstyper

GÄr du i husbilstankar, eller Àr du bara ute efter ett campingfordon?
FrÄgan
 husbil eller husvagn Àr alltid ett hett diskussionsÀmne och valet beror helt och hÄllet pÄ vad du skall ha ditt campingfordon till, hur stor familjen Àr och de ekonomiska resurserna.

Om du bestÀmt dig för husbil sÄ bör du tÀnka pÄ följande.

  • Vad skall jag anvĂ€nda husbilen till?
  • Vilka/hur mĂ„nga skall Ă„ka med i husbilen?
  • Hur mycket har jag rĂ„d med?
  • Skall jag köpa nytt eller begagnat?
  • Hur mycket kommer jag att anvĂ€nda husbilen?

Dessa frÄgor och en del annat bör du stÀlla innan du bestÀmmer dig för vilken typ av husbil som du skall vÀlja.
De fem vanligaste typerna Àr alkovbil, hel-eller halvintegrerad husbil, inredd skÄpbil och camper. Dessutom finns det varianter dÀremellan och hemmabyggen som inte Àr med hÀr.

För att bestÀmma typ mÄste du stÀlla dig en del frÄgor.

  • Skall du ha barn med dig ibland?
  • Skall du mest stĂ„ pĂ„ camping/stĂ€llplats eller skall du fricampa?
  • Skall du vara ute lĂ„nga tider?
  • Skall du resa runt i Europa?
  • Skall du anvĂ€nda husbilen under alla Ă„rstider?

För dig som redan har husbil eller husvagn Àr svaren kanske redan klara men det kan ÀndÄ vara av vikt att förkovra sig i de olika typerna av campingbilar.

HÀr Àr de olika typerna.

Alkovbil
Alkovbil
Alkovbilen Àr föregÄngaren till dagens modernare husbilar

I en alkovbil finns det mÄnga sÀngplatser pÄ liten yta. Det krÀvs dock att man bÀddar i sittgruppens utrymme vilket inskrÀnker pÄ rörelsefriheten för alla nÀr det Àr bÀddat inför natten.
Alkovbilen Àr oftast högre eftersom man har en fast sÀng ovanför förarhytten. Höjden gör att bilen blir mer vindkÀnslig och drar mer brÀnsle Àn en lÀgre bil.
Alkovbilen kÀnns i dag som lite omodern. Den har funnits lÀnge och det finns ett stort utbud pÄ begagnatmarknaden.

Helintegrerad husbil
P1020423
Helintegrerat har bodel över hela chassit och Àr bÀsta valet för vintercampare

Den helintegrerade husbilen har en bodel som tÀcker hela det chassi som bilfabrikanten levererat. Den har alltsÄ inte bilfabrikantens orginalhytt vilket innebÀr bÀttre isolering i förarhytten. Detta Àr en fördel för dig som vintercampar.
Oftast finns det en större sĂ€ng ovanför förardelen som kan hissas ner pĂ„ natten. Även denna sĂ€ng inskrĂ€nker pĂ„ rörelsefriheten nĂ€r man bĂ€ddat för natten.
Helintegrerat Àr att föredra om man tillfÀlligt har med sig barnbarnen t.ex.

Halvintegrerad husbil (kallas Àven delintegrerad)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Halvintegrerat har chassits orginalhytt och har oftast fÀrre bÀddplatser

I en halvintegrerad husbil har bilfabrikantens orginalhytt integrerats med bodelen. Den delen pÄ husbilen som Àr bodel Àr bredare Àn förarhytten och isoleringen i hytten Àr oftast inte sÄ bra som i bodelen.
Den halvintegrerade husbilen lÀmpar sig bÀst för dem som inte Àr i behov av mÄnga sÀngplatser. För den som vintercampar bör man köpa till isoleringsgardiner som monteras mellan tak och golv i förarhytten. Man bör Àven förse golvet med en extra isolering.
För den som inte vintercampar och inte har för stor familj Àr halvintegrerat ett bra val.

I ovanstĂ„ende tre varianter har de flesta husbilstillverkarna nĂ„gon modell med ”garage” lĂ€ngst bak. För att fĂ„ kallas ”garage” mĂ„ste höjden vara sĂ„ hög att det gĂ„r att stĂ€lla in vanliga cyklar dĂ€r. Ett stort lastutrymme Ă€r ett mĂ„ste för den som Ă„ker pĂ„ lĂ„ngturer och bor i husbilen under lĂ€ngre perioder.
Vissa tycker att det Ă€r en nackdel med ”garage” p.g.a. att sĂ€ngarna lĂ€ngst bak, som ligger ovanpĂ„ ”garaget”, Ă€r högt monterade.

Inredd skĂ„pbil (kallas ofta för ”plĂ„tis”)
Inredd skÄpbil
”PlĂ„tis” har begrĂ€nsat med utrymme men kan Ă€ven anvĂ€ndas som vardagsbil

En bostadsinredd skÄpbil kan Àven anvÀndas som vardagsbil. Det blir ett billigare campingalternativ med en mer lÀttmanövrerad bil som sjÀlvfallet, p.g.a. sin storlek, har begrÀnsad boyta. Men allt som Àr viktigt för en tillfredsstÀllande camping finns dÀr om Àn i mindre skala.
Det finns Ă€ven mer pĂ„kostade ”plĂ„tisar” som Ă€r vinterbonade och det finns fabrikanter som inreder din nuvarande skĂ„pbil för camping.
”PlĂ„tisarna” har pĂ„ senare Ă„r blivit mycket populĂ€ra och försĂ€ljningssiffrorna stiger i höjden.

Camper
Camper
Har du tillgÄng till flakbil Àr en camper ett bra och billigt alternativ

Även camper Ă€r en variant mellan vardagsbil och campingfordon. Det Ă€r en bomodul som monteras pĂ„ din flakbil och som Ă€r relativt enkel att ta av och sĂ€tta pĂ„. Du mĂ„ste alltsĂ„ ha tillgĂ„ng till en flakbil.
Camper Ă€r en flexibel och lĂ€ttmanövrerad bil för den som i första hand anvĂ€nder bodelen som övernattningsplats. Även campers kan fĂ„s vinterbonad.
Campers, som finns till de flesta mindre flakbilar, Àr inte sÄ ofta sedda pÄ vÄra vÀgar.

I samtliga ovanstÄende varianter finns det en mÀngd inredningsvarianter och fabrikanter.
Det finns nÄgra olika uppvÀrmningssystem dÀr det vattenburna systemet Àr att föredra framför allt för den som vintercampar.
Det viktigaste vid köp Àr bodelens utformning och skick. Var noga med att tillgodose dina behov, anpassa inköpet efter det som Àr viktigast för dig och gör inte avkall pÄ dina önskemÄl. Det Àr bÀttre att vara noga frÄn början sÄ slipper man byta sÄ ofta, för nÀstan alla byten innebÀr en ekonomisk förlust.
Dessutom skall man inte köpa husbil med för svag motor, för dÄ Ängrar man sig ganska snabbt. Vid nybilsförsÀljning sÀtts prislappen ofta med svagare motor för att hÄlla ner priset. Om du vill njuta av din körning sÄ rekommenderas att lÀgga till nÄgra tiotusenlappar för att fÄ en starkare motor.
En normal fyrtonnare bör ha en motor pÄ minst 135 hk.

NÀstan alla husbilar som sÀljs i Sverige i har dieselmotorer och ca 90 % av dessa Àr byggda pÄ Fiatchassi.
Prisskillnaden mellan de olika fabrikanterna och modellerna ligger i bodelens standard eftersom nÀstan alla husbilar Àr byggda pÄ samma chassi.

Åter till det stĂ€ndiga diskussionsĂ€mnet
 valet, husbil eller husvagn?
SÄ hÀr ser jag det

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I husvagnen finns det gott om plats för den större familjen och man kan öka boytan med ett förtÀlt

Husvagn Àr att föredra om man Àr barnfamilj och ligger lÀnge pÄ en och samma plats. Det Àr Àven att föredra om man inte Àr nÄgon hÀngiven asfaltsslukare.
En barnfamilj Ă€r ofta i större behov av utrymme som t.ex. förtĂ€lt och det Ă€r i mina ögon inte ekonomiskt försvarbart att köpa en dyr husbil om man Ă€r ”lĂ„ngliggare”. Har man barn, vill man i regel ha en fast punkt att utgĂ„ frĂ„n nĂ€r man skall till sevĂ€rdheter eller inköpsstĂ€llen.
Husvagnens större boyta, personbilens lastutrymme och ett eventuellt förtÀlt Àr alltid att föredra om man ligger lÀnge pÄ samma plats. Dessutom Àr det en betydligt billigare investering.
Husvagnsfolket vill oftast inte ligga ute pÄ vÀgarna utan kopplar hellre av pÄ nÄgon hÀrlig plats med sol och bad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Husbilen passar den som vill upptÀcka nya mÄl och sevÀrdheter

Husbilen anvÀnds pÄ ett helt annat sÀtt. Det Àr korta och snabba förflyttningar mellan de olika resmÄlen.
Ofta blir det endast en övernattning för att nÄ ett mÄl som ligger mer Àn en dagstur bort.
VÀl pÄ plats stannar man sÀllan mer Àn en vecka innan det Àr dags för nÀsta mÄl.
Vill man handla eller besöka nÄgon sevÀrdhet i nÀrheten, under uppehÄllet, sÄ kommer cykeln vÀl till pass och nÀr det gÀller mÄl pÄ lite lÀngre avstÄnd sÄ Àr det förflyttning som gÀller.
Det Àr en underbar frihetskÀnsla att snabbt och enkelt kunna packa ihop. Trivs man inte, Àr det bara att dra vidare. Trivs man sÄ stannar man lite lÀngre.
Husbilsfolket har sevÀrdheter och olika resmÄl som prioritet och dom har oftast inte ont av att tillbringa timmar pÄ vÀgarna.

2015 06 27

Lycka till med ditt inköp

Signatur Helena o Arly