Husbilstyper

Går du i husbilstankar, eller är du bara ute efter ett campingfordon?
Frågan… husbil eller husvagn är alltid ett hett diskussionsämne och valet beror helt och hållet på vad du skall ha ditt campingfordon till, hur stor familjen är och de ekonomiska resurserna.

Om du bestämt dig för husbil så bör du tänka på följande.

  • Vad skall jag använda husbilen till?
  • Vilka/hur många skall åka med i husbilen?
  • Hur mycket har jag råd med?
  • Skall jag köpa nytt eller begagnat?
  • Hur mycket kommer jag att använda husbilen?

Dessa frågor och en del annat bör du ställa innan du bestämmer dig för vilken typ av husbil som du skall välja.
De fem vanligaste typerna är alkovbil, hel-eller halvintegrerad husbil, inredd skåpbil och camper. Dessutom finns det varianter däremellan och hemmabyggen som inte är med här.

För att bestämma typ måste du ställa dig en del frågor.

  • Skall du ha barn med dig ibland?
  • Skall du mest stå på camping/ställplats eller skall du fricampa?
  • Skall du vara ute långa tider?
  • Skall du resa runt i Europa?
  • Skall du använda husbilen under alla årstider?

För dig som redan har husbil eller husvagn är svaren kanske redan klara men det kan ändå vara av vikt att förkovra sig i de olika typerna av campingbilar.

Här är de olika typerna.

Alkovbil
Alkovbil
Alkovbilen är föregångaren till dagens modernare husbilar

I en alkovbil finns det många sängplatser på liten yta. Det krävs dock att man bäddar i sittgruppens utrymme vilket inskränker på rörelsefriheten för alla när det är bäddat inför natten.
Alkovbilen är oftast högre eftersom man har en fast säng ovanför förarhytten. Höjden gör att bilen blir mer vindkänslig och drar mer bränsle än en lägre bil.
Alkovbilen känns i dag som lite omodern. Den har funnits länge och det finns ett stort utbud på begagnatmarknaden.

Helintegrerad husbil
P1020423
Helintegrerat har bodel över hela chassit och är bästa valet för vintercampare

Den helintegrerade husbilen har en bodel som täcker hela det chassi som bilfabrikanten levererat. Den har alltså inte bilfabrikantens orginalhytt vilket innebär bättre isolering i förarhytten. Detta är en fördel för dig som vintercampar.
Oftast finns det en större säng ovanför förardelen som kan hissas ner på natten. Även denna säng inskränker på rörelsefriheten när man bäddat för natten.
Helintegrerat är att föredra om man tillfälligt har med sig barnbarnen t.ex.

Halvintegrerad husbil (kallas även delintegrerad)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Halvintegrerat har chassits orginalhytt och har oftast färre bäddplatser

I en halvintegrerad husbil har bilfabrikantens orginalhytt integrerats med bodelen. Den delen på husbilen som är bodel är bredare än förarhytten och isoleringen i hytten är oftast inte så bra som i bodelen.
Den halvintegrerade husbilen lämpar sig bäst för dem som inte är i behov av många sängplatser. För den som vintercampar bör man köpa till isoleringsgardiner som monteras mellan tak och golv i förarhytten. Man bör även förse golvet med en extra isolering.
För den som inte vintercampar och inte har för stor familj är halvintegrerat ett bra val.

I ovanstående tre varianter har de flesta husbilstillverkarna någon modell med ”garage” längst bak. För att få kallas ”garage” måste höjden vara så hög att det går att ställa in vanliga cyklar där. Ett stort lastutrymme är ett måste för den som åker på långturer och bor i husbilen under längre perioder.
Vissa tycker att det är en nackdel med ”garage” p.g.a. att sängarna längst bak, som ligger ovanpå ”garaget”, är högt monterade.

Inredd skåpbil (kallas ofta för ”plåtis”)
Inredd skåpbil
”Plåtis” har begränsat med utrymme men kan även användas som vardagsbil

En bostadsinredd skåpbil kan även användas som vardagsbil. Det blir ett billigare campingalternativ med en mer lättmanövrerad bil som självfallet, p.g.a. sin storlek, har begränsad boyta. Men allt som är viktigt för en tillfredsställande camping finns där om än i mindre skala.
Det finns även mer påkostade ”plåtisar” som är vinterbonade och det finns fabrikanter som inreder din nuvarande skåpbil för camping.
”Plåtisarna” har på senare år blivit mycket populära och försäljningssiffrorna stiger i höjden.

Camper
Camper
Har du tillgång till flakbil är en camper ett bra och billigt alternativ

Även camper är en variant mellan vardagsbil och campingfordon. Det är en bomodul som monteras på din flakbil och som är relativt enkel att ta av och sätta på. Du måste alltså ha tillgång till en flakbil.
Camper är en flexibel och lättmanövrerad bil för den som i första hand använder bodelen som övernattningsplats. Även campers kan fås vinterbonad.
Campers, som finns till de flesta mindre flakbilar, är inte så ofta sedda på våra vägar.

I samtliga ovanstående varianter finns det en mängd inredningsvarianter och fabrikanter.
Det finns några olika uppvärmningssystem där det vattenburna systemet är att föredra framför allt för den som vintercampar.
Det viktigaste vid köp är bodelens utformning och skick. Var noga med att tillgodose dina behov, anpassa inköpet efter det som är viktigast för dig och gör inte avkall på dina önskemål. Det är bättre att vara noga från början så slipper man byta så ofta, för nästan alla byten innebär en ekonomisk förlust.
Dessutom skall man inte köpa husbil med för svag motor, för då ångrar man sig ganska snabbt. Vid nybilsförsäljning sätts prislappen ofta med svagare motor för att hålla ner priset. Om du vill njuta av din körning så rekommenderas att lägga till några tiotusenlappar för att få en starkare motor.
En normal fyrtonnare bör ha en motor på minst 135 hk.

Nästan alla husbilar som säljs i Sverige i har dieselmotorer och ca 90 % av dessa är byggda på Fiatchassi.
Prisskillnaden mellan de olika fabrikanterna och modellerna ligger i bodelens standard eftersom nästan alla husbilar är byggda på samma chassi.

Åter till det ständiga diskussionsämnet… valet, husbil eller husvagn?
Så här ser jag det

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I husvagnen finns det gott om plats för den större familjen och man kan öka boytan med ett förtält

Husvagn är att föredra om man är barnfamilj och ligger länge på en och samma plats. Det är även att föredra om man inte är någon hängiven asfaltsslukare.
En barnfamilj är ofta i större behov av utrymme som t.ex. förtält och det är i mina ögon inte ekonomiskt försvarbart att köpa en dyr husbil om man är ”långliggare”. Har man barn, vill man i regel ha en fast punkt att utgå från när man skall till sevärdheter eller inköpsställen.
Husvagnens större boyta, personbilens lastutrymme och ett eventuellt förtält är alltid att föredra om man ligger länge på samma plats. Dessutom är det en betydligt billigare investering.
Husvagnsfolket vill oftast inte ligga ute på vägarna utan kopplar hellre av på någon härlig plats med sol och bad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Husbilen passar den som vill upptäcka nya mål och sevärdheter

Husbilen används på ett helt annat sätt. Det är korta och snabba förflyttningar mellan de olika resmålen.
Ofta blir det endast en övernattning för att nå ett mål som ligger mer än en dagstur bort.
Väl på plats stannar man sällan mer än en vecka innan det är dags för nästa mål.
Vill man handla eller besöka någon sevärdhet i närheten, under uppehållet, så kommer cykeln väl till pass och när det gäller mål på lite längre avstånd så är det förflyttning som gäller.
Det är en underbar frihetskänsla att snabbt och enkelt kunna packa ihop. Trivs man inte, är det bara att dra vidare. Trivs man så stannar man lite längre.
Husbilsfolket har sevärdheter och olika resmål som prioritet och dom har oftast inte ont av att tillbringa timmar på vägarna.

2015 06 27

Lycka till med ditt inköp

Signatur Helena o Arly