IMG_5235

Julmarknader

I slutet av november förvandlas många gamla stadsdelar i tyska städer till spännande julsagor.
Gemensamt för dem alla är ljussättningarna, doften av brända mandlar, grillade korvar, glühwein, glögg mm. som förhöjer julstämningen i fantastiska medeltidsatmosfärer.
Hundratusentals turister, framförallt från Sverige och Danmark, lockas årlig att delta i festligheterna tillsammans med den inhemska befolkningen

Lübeck
Hansastaden Lübeck, vid floden Trave i Nordtyskland, grundades 1143 som den första ”västerländska staden” på Östersjöns kust.
Den äldst bevarade stadsdelen, Altstadt, omges helt av vatten och är med de sju tornen på de fem huvudkyrkorna ett månghundraårigt kulturminne.
Alla stadens historiska byggnader, gator, gränder, kyrkor, kloster, borgarhus och befästningar skapar tillsammans en fantastisk helhetsbild från medeltiden.

IMG_5207
Den majestätiska Mariakyrkan

På stadsdelens högsta topp står Mariakyrkan majestätiskt och blickar ut över alla gamla byggnader som under 2;dra världskriget skadades svårt.
Efter krigets slut forcerades det fram en snabb återuppbyggnad av Altstadt och sedan 1987 finns den med på UNESCOS världsarvslista

Julmarknad i Lübeck
Den historiska stadsdelen i Lübeck, anses ha Europas bästa julmarknad och i folkmun kallas den för julmarknadernas julmarknad.
Juletidens traditioner i Lübeck har pågått sedan medeltiden och redan för drygt 350 år sedan omtalades den i skrift för första gången.
Inom stadsdelen Altstadt finns hela nio marknadsplatser och alla är juldekorerade under adventstider.
IMG_5184
Fantastiska ljusdekorationer

Efter mörkrets inbrott tänds hundra tusentals lampor i olika formationer på husfasader, i träd, på marknadsstånd, vilket lockar fram en förförisk julstämning i den kylslagna decembernatten.

Sagoskogen
Lübecks julmarknad är till för både gammal och ung. Barnens favoritplats är Sagoskogen bredvid Mariakyrkan. Här bjuds på en mängd tittskåp, modell jättestora, med sagofigurer och berättelser som Hans och Greta, Törnrosa, Mästerkatten i stövlar, Snövit och de sju dvärgarna och alla de andra sagofigurerna som man minns från barndomen.
IMG_5168
Hans och Greta i ”tittskåpet”

Här finns även radiobilar, tåg, karuseller och en mängd andra aktiviteter, som hör barnen till.

Historiska julmarknaden
Marknaden ligger på Breite Strasse vid foten av Mariakyrkans mäktiga tegelfasad.
IMG_5179
Den mest välbesökta marknadsplatsen

Här tävlar hantverkare om uppmärksamheten samtidigt som scenen bjuder på underhållning av gycklare och musiker i historisk klädsel.
Men det som drar flest besökare är alla bodar som bjuder ut sina varor i form varma drycker som t.ex. glühwein och annat som tillhör julens traditioner.
IMG_5163
Varm glühwein var mycket populärt i kylan

En kolgrillad würst och en mugg med het glühwein mit schuzz, som dom säger i Tyskland, under en bar vinterkylig himmel, tillhör mysfaktorernas mysfaktor.
IMG_5195
Trappan ner till Restaurant Ratskeller

Om man inte vill inta sin måltid ute i vinterkylan så finns det många bra ställen att slinka in på i området runt Mariakyrkan.
Den mest populära och den flottaste är Restaurant Ratskeller. En tidsenlig restaurant i en källarlokal med stengolv, vackra vitkalkade valvbågar och dekorationer som påminner om stadens ålder. Det är en förstklassig restaurant som ofta är fullbokad och vill man vara säker på att få ett bord så bör detta bokas långt i förväg.
Lübeck är världsberömt för sin marsipan och mitt emot marknadsplatsen, på Breite Strasse, ligger marsipanhuset Niederegger med en välsorterad butik i den nedre våningen och ett härligt café på våningen ovanför. På caféet kan man byta de sedvanliga julsmakerna mot ett glas champagne och en härlig bakelse i en lugn och harmonisk atmosfär.

Koberg
På den Maritima marknadsplatsen finns ett stort Pariserhjul som är ett måste att åka med.
IMG_5159
Pariserhjul med enorm utsikt över den gamla stadsdelen

Uppifrån dessa höjder garanteras man en fantastisk utsikt över den juldekorerade historiska stadsdelen
IMG_5201
Altstadts sju kyrktorn, i förgrunden St. Jacobi kyrkan

I dagsljus ses samtliga de sju kyrktornen inom den av UNESCO listade delen av Lübeck och efter mörkrets inbrott ses, med hjälp av fantastiska ljussättningar, de olika marknadsplatserna.
IMG_5200
Den Maritima marknadsplatsen

Marknadsplatsen, vid foten av Pariserhjulet, bjuder på ett maritimt tema. Hela platsen är dekorerade med gamla fiskeredskap, skeppsvrak, tunnor och fisknät som påminner dagens julfirare om Hansastadens förflutna. Här blandas kvällsluften med dofterna av rökt fisk, nybakat bröd, rom, glühwein och annat smått och gott.
Har man tur kan man vila sina trötta ben och njuta av en romspetsad Lumumba i en typisk
”Rügen badhytt” som finns strategiskt utplacerade nära dryckesförsäljningen.
De historiska byggnaderna St. Jakobi kyrkan och Heiligen-Geist hospitalet bildar en sagolik kuliss runt marknaden och några steg därifrån finns Kartoffel Keller som i likhet med Restaurant Ratskeller nästan alltid är fullbelagd under julfirandet.
IMG_5221
Marknadsplatsen sedd från Pariserhjulet

IMG_5231
En varm romspetsad Lumumba sitter aldrig fel

 Breite Strasse
Hela den långa gågatan mellan de stora marknadsplatserna är pyntad med ljusslingor, juldekorationer och marknadsbodar som bjuder ut sina varor i form diverse drycker, julsaker och andra ”måste ha grejer” som finns på traditionella marknader.
IMG_5187
Rader av bodar utmed hela den långa gågatan

IMG_5229
Helena värmer sig inombords

IMG_5249
Det är trängsel och åter trängsel runt utskänkningsställena

 

Resväg
Enklaste resvägen för oss västkustbor, som skall till Lübeck med husbil, är att ta färjan mellan Göteborg och Kiel.
Båten går enbart nattetid och alla resenär tilldelas en hytt som ingår i biljettkostnaden.
Båten avgår vid 7-tiden på kvällen och är framme vid 9-tiden morgonen efter. På båten finns olika aktiviteter som Karaoke, spelautomater, musik och dans. Det finns även bra matställen och en tullfri shop. Efter en natts sömn och frukost på båten är det bara 8 mils körning till Lübeck.

Ställplats
Vi hittade en bra ställplats några kilometer utanför den gamla Hansastadens stadskärna. En oansenlig grusplan men med tillgång till el, vatten, avloppstömning, dusch och toalett.
Intill ställplatsen ligger en bowlinghall med en bra restaurant.
Man kan välja mellan att gå de 4 kilometrarna in till den välkända julmarknaden eller att ta en taxi som för en knapp hundralapp släpper av dig mitt i folkvimlet på julmarknadens julmarknad.

Trots kylan så var det ett mycket trevligt besök
Helena  CLX-3180_20150217_17532301