KristihimmelfÀrd (12)

Se fler bilder frÄn Kinnekulle under fliken Galleri>Bilder frÄn sevÀrda platser

12 maj 2010
Vid tretiden, dagen före Kristi HimmelfÀrdsdagen och efter ca 17 mils körning, drog vi handbromsen pÄ Kinnekulles utsiktsplats ovanför VÀnerns östra strand.
Lasse o Anette som snurrat runt pÄ Kinnekulles alla smÄvÀgar anslöt med hjÀlp av telefonguidning vid femtiden.
Det var en mycket grÄmulen och kall inledning pÄ helgen sÄ vÄr första kvÀll blev en innesittarkvÀll med minimal utsikt över Sveriges största sjö.
Lasse och Anette bjöd pÄ revbenspjÀll och som tack för det vÀlte Helena ett helt glas rödvin pÄ deras ljusbeiga sittdynor.
Trots vÀdret och Helenas fadÀs med rödvinet, hade vi en mysig kvÀll tillsammans med vÄra kompisar i deras husbil.

13 maj
Vi vaknade till ett dimmigt och för Ärstiden kallt Kinnekulle. FrÄn vÄr plats, dÀr vi fricampat under natten, kunde vi inte ens skönja att det fanns en sjö i nÀrheten, det var lika grÄtt som en tom systembolagspÄse och att denna dag kalla platsen för utsiktsplats kÀndes inte helt rÀtt.
Efter frukost blev det en lÄngpromenad som hade varit betydligt trevligare om vi hade fÄtt uppleva Kinnekulles vackra natur i ett varmare och soligare klimat.
Vi lÀmnade nattens gratiscamping och körde upp mot kullens utsiktstorn dÀr vi lÀst att det skulle finnas en restaurant. Det fanns det, och den var vÀldigt vÀlbesökt denna helgdag, men efter att vi sett menyn och priserna beslöt vi oss för att lÀmna de mjölktjocka höjderna och bege oss ner till MunkÀngarna dÀr det fanns ytterligare en fricamping.
MunkÀngarna Àr en plats som Àr mest kÀnd för den vildvuxna Ramslöken (se sammanfattning), ligger betydligt lÀgre och inte lÄngt frÄn VÀnerns strand vilket innebar att tjockan lÀttat sÄ pass att vi nu Ätminstone kunde se nÄgra meter framför oss.

Efter en kort eftermiddagspromenad i de enorma fÀlten med ramslök var det dags för middag. Anette och Lasse bjöd pÄ grillade lammfÀrsbiffar, tomatsallad med sjÀlvplockad ramslök och kokt potatis.
KristihimmelfÀrd (3)
Lasse grillar lamfÀrsbiffar

14 maj
Före frukost tog jag och Helena en lÄng hÀrlig promenad upp till det gamla kalkstenbrottet (se sammanfattning) ovanför MunkÀngarna. Denna del av Kinnekulle bjuder pÄ en fantastisk naturupplevelse med ett otal promenadvÀgar i naturens egen kökstrÀdgÄrd. Ramslöken var pga. den kalla vintern nÄgra veckor försenad sÄ den var vid vÄrt besök inte i blom.
KristihimmelfÀrd (8)
RamslöksfÀlt strax före blomning 

Efter frukost flyttade vi oss till Kinnekulle Camping intill VĂ€nerns strand.
Vi tog cyklarna till ”TrĂ€dgĂ„rdscafe och Kök” i nĂ€rheten av campingen dĂ€r vi intog en hĂ€rlig, mustig, god ramslökssoppa och en halvpava vin.
MÀtta och belÄtna cyklade vi in till HÀllekis dÀr vi fann en hantverksgata med försÀljning av diverse egenhÀndigt tillverkade produkter

Efter denna kulturella upplevelse var det dags att ÄtervÀnda till campingen dÀr Lasse grillade karékotletter.
Termometern började sÄ smÄtt visa en bÀttre sida men det var fortfarande för kallt att sitta ute och Àta.

15 maj
Vi vaknade Äter till en grÄmulen kall morgon och i dag hade det dessutom börjat regna. IklÀdda regnstÀll och stövlar trotsade vi vÀdrets makter med en lÄngpromenad pÄ ca en och en halv timma i och omkring det nedlagda kalkstenbrottet. Vid middagstid blev det nÄgot varmare och solen började pÄminna oss om sin nÀrvaro. Eftermiddagen tillbringades bl.a. framför TV;n dÀr vi slötittade pÄ Giro de Italia som var inne pÄ sin 15 etapp.
PÄ senare eftermiddag kunde vi för första gÄngen pÄ denna resa sitta i solskenet och njuta av de vÀrmande solstrÄlarna pÄ vÄra nerkylda kroppar.
Frömyrs dök upp, Margareth i bil och Kjell pÄ en nyinköpt HD som han varit och hÀmtat i Lycksele.
KristihimmelfÀrd (17)
Kjell pÄ sin nyinköpta HD

Vi grillade tillsammans innan ”norskarna” for vidare mot Svartedalen och vi började sĂ„ smĂ„tt att plocka i ordning inför morgondagen hemfĂ€rd.

16 maj
14 grader och Ă„terigen en mulen himmel över VĂ€rnen. PĂ„ hemvĂ€gen tog vi en avstickare till Forshems Kyrka, frĂ„n 1100-talet, som ingĂ„r i det man i dag kallar för ”en resa i Arns hjulspĂ„r” efter Jan Guillous böcker om Arn Magnusson.

Sammanfattning

Kinnekulle Àr en mycket vacker plats som ligger pÄ VÀrnens östra sluttningar mitt emellan Lidköping och Mariestad.
Naturreservatet MunkÀngarna (76 hektar stort) Àr ett omtyckt utflyktsmÄl med nÀstan alla Sveriges lövtrÀd som domineras av ek, ask och alm. Men platsen Àr mest kÀnd för den starka doften av ramslök som vÀxer vilt i den lummiga skogen.
I de vidstrÀckta gröna ramslöksfÀlten kan man pÄ vÄren Àven njuta av gulsipporna
I MunkÀngarna finns det gott om vanringsleder och stigar.
I det 40 meter djupa Kalkstensbrottet kan man se fossiler frÄn förstenade djur som levde för 400 miljoner Är sedan.
Kalkstenen som bröts mellan Ären 1892-1979 anvÀndes mestadels till cementtillverkning.
Totalt har ca 80 miljoner ton kalksten brutits under brottets storhetstid.
I brottet finns en damm med inplanterad Àdelfisk

SevÀrdheter

Kinnekulle Utsiktstorn 325 meter över havet.
KinnekullegÄrden. Restaurant med magnifik utsikt.
Hellekis SĂ€teri med servering i ett orangeri.
HÀllekis med FalkÀngens bruksgata.
Flyhovs hĂ€llristningar med bl.a ”Yxguden pĂ„ Lilla Flyhov” deterad 1500-1000 Ă„r f. kr.
Sankt Sigfrids kÀlla intill Husaby Kyrka.
Blombergs hamn med vikingabÄten Sigrid StorrÄda.
Lasse i Bergets grotta som Àr 1,75 hög och har tvÄ rum.