Kristihimmelfärd (12)

Se fler bilder från Kinnekulle under fliken Galleri>Bilder från sevärda platser

12 maj 2010
Vid tretiden, dagen före Kristi Himmelfärdsdagen och efter ca 17 mils körning, drog vi handbromsen på Kinnekulles utsiktsplats ovanför Vänerns östra strand.
Lasse o Anette som snurrat runt på Kinnekulles alla småvägar anslöt med hjälp av telefonguidning vid femtiden.
Det var en mycket gråmulen och kall inledning på helgen så vår första kväll blev en innesittarkväll med minimal utsikt över Sveriges största sjö.
Lasse och Anette bjöd på revbenspjäll och som tack för det välte Helena ett helt glas rödvin på deras ljusbeiga sittdynor.
Trots vädret och Helenas fadäs med rödvinet, hade vi en mysig kväll tillsammans med våra kompisar i deras husbil.

13 maj
Vi vaknade till ett dimmigt och för årstiden kallt Kinnekulle. Från vår plats, där vi fricampat under natten, kunde vi inte ens skönja att det fanns en sjö i närheten, det var lika grått som en tom systembolagspåse och att denna dag kalla platsen för utsiktsplats kändes inte helt rätt.
Efter frukost blev det en långpromenad som hade varit betydligt trevligare om vi hade fått uppleva Kinnekulles vackra natur i ett varmare och soligare klimat.
Vi lämnade nattens gratiscamping och körde upp mot kullens utsiktstorn där vi läst att det skulle finnas en restaurant. Det fanns det, och den var väldigt välbesökt denna helgdag, men efter att vi sett menyn och priserna beslöt vi oss för att lämna de mjölktjocka höjderna och bege oss ner till Munkängarna där det fanns ytterligare en fricamping.
Munkängarna är en plats som är mest känd för den vildvuxna Ramslöken (se sammanfattning), ligger betydligt lägre och inte långt från Vänerns strand vilket innebar att tjockan lättat så pass att vi nu åtminstone kunde se några meter framför oss.

Efter en kort eftermiddagspromenad i de enorma fälten med ramslök var det dags för middag. Anette och Lasse bjöd på grillade lammfärsbiffar, tomatsallad med självplockad ramslök och kokt potatis.
Kristihimmelfärd (3)
Lasse grillar lamfärsbiffar

14 maj
Före frukost tog jag och Helena en lång härlig promenad upp till det gamla kalkstenbrottet (se sammanfattning) ovanför Munkängarna. Denna del av Kinnekulle bjuder på en fantastisk naturupplevelse med ett otal promenadvägar i naturens egen köksträdgård. Ramslöken var pga. den kalla vintern några veckor försenad så den var vid vårt besök inte i blom.
Kristihimmelfärd (8)
Ramslöksfält strax före blomning 

Efter frukost flyttade vi oss till Kinnekulle Camping intill Vänerns strand.
Vi tog cyklarna till ”Trädgårdscafe och Kök” i närheten av campingen där vi intog en härlig, mustig, god ramslökssoppa och en halvpava vin.
Mätta och belåtna cyklade vi in till Hällekis där vi fann en hantverksgata med försäljning av diverse egenhändigt tillverkade produkter

Efter denna kulturella upplevelse var det dags att återvända till campingen där Lasse grillade karékotletter.
Termometern började så smått visa en bättre sida men det var fortfarande för kallt att sitta ute och äta.

15 maj
Vi vaknade åter till en gråmulen kall morgon och i dag hade det dessutom börjat regna. Iklädda regnställ och stövlar trotsade vi vädrets makter med en långpromenad på ca en och en halv timma i och omkring det nedlagda kalkstenbrottet. Vid middagstid blev det något varmare och solen började påminna oss om sin närvaro. Eftermiddagen tillbringades bl.a. framför TV;n där vi slötittade på Giro de Italia som var inne på sin 15 etapp.
På senare eftermiddag kunde vi för första gången på denna resa sitta i solskenet och njuta av de värmande solstrålarna på våra nerkylda kroppar.
Frömyrs dök upp, Margareth i bil och Kjell på en nyinköpt HD som han varit och hämtat i Lycksele.
Kristihimmelfärd (17)
Kjell på sin nyinköpta HD

Vi grillade tillsammans innan ”norskarna” for vidare mot Svartedalen och vi började så smått att plocka i ordning inför morgondagen hemfärd.

16 maj
14 grader och återigen en mulen himmel över Värnen. På hemvägen tog vi en avstickare till Forshems Kyrka, från 1100-talet, som ingår i det man i dag kallar för ”en resa i Arns hjulspår” efter Jan Guillous böcker om Arn Magnusson.

Sammanfattning

Kinnekulle är en mycket vacker plats som ligger på Värnens östra sluttningar mitt emellan Lidköping och Mariestad.
Naturreservatet Munkängarna (76 hektar stort) är ett omtyckt utflyktsmål med nästan alla Sveriges lövträd som domineras av ek, ask och alm. Men platsen är mest känd för den starka doften av ramslök som växer vilt i den lummiga skogen.
I de vidsträckta gröna ramslöksfälten kan man på våren även njuta av gulsipporna
I Munkängarna finns det gott om vanringsleder och stigar.
I det 40 meter djupa Kalkstensbrottet kan man se fossiler från förstenade djur som levde för 400 miljoner år sedan.
Kalkstenen som bröts mellan åren 1892-1979 användes mestadels till cementtillverkning.
Totalt har ca 80 miljoner ton kalksten brutits under brottets storhetstid.
I brottet finns en damm med inplanterad ädelfisk

Sevärdheter

Kinnekulle Utsiktstorn 325 meter över havet.
Kinnekullegården. Restaurant med magnifik utsikt.
Hellekis Säteri med servering i ett orangeri.
Hällekis med Falkängens bruksgata.
Flyhovs hällristningar med bl.a ”Yxguden på Lilla Flyhov” deterad 1500-1000 år f. kr.
Sankt Sigfrids källa intill Husaby Kyrka.
Blombergs hamn med vikingabåten Sigrid Storråda.
Lasse i Bergets grotta som är 1,75 hög och har två rum.