Kinnekulle (21)

Se fler bilder frÄn Kinnekulle under fliken Galleri>Bilder frÄn sevÀrda platser

”KristihimmesfĂ€rds helgen”

Metrologerna hade lovat vackert vÀder inför den kommande Kristi HimmelfÀrdshelgen. Helgdagen lÄg i Är pÄ en torsdag vilket innebar att fredagen blev en s.k. klÀmdag, som för de flesta betyder extra ledighet.
Eftersom Helena tog ledigt Àven dagen före helgen kunde vi starta fÀrden mot Kinnekulle redan tidigt pÄ onsdag morgon.
Efter ca tvÄ timmars transportstrÀcka, via TrollhÀttan och Lidköping, vek vi in pÄ den bedÄrande vackra vÀgen som slingrar sig utmed VÀrnens östra sida frÄn KÀllby till HÀllekis.
Vi passerade platser som gjort sig kÀnda genom Jan Guillous böcker om tempelriddaren Arn och framför allt gled vi sakta fram genom den fantastiska blomsterprakt som Kinnekulle har att erbjuda.
Kinnekulle (31)
Det blommande berget, Kinnekulle

NÀr vi nÀrmade oss campingen Äkte vi igenom MunkÀngarnas naturreservat med Ramslök i full blom. Hela skogen var tÀckt av de vita blommorna frÄn lökarna som Àr en delikatess pÄ matbordet.

Efter alla dessa underbara synintryck checkade vi in pÄ Kinnekulle Camping.
Camping Àr vackert belÀgen vid VÀnern nÄgra kilometer söder om HÀllekis. Vi fick en mycket bra plats med hÀrlig utsikt över Kinneviken och med spottavstÄnd till badplatsen och den lilla bÄthamnen. PÄ andra sidan viken ligger LÀckö Slott som i solskenet blÀnker som marmorflis inbÀddad i den mörka silhuetten frÄn det platta landskapet som sticker upp ovanför vattenytan.
Vi tog en promenad upp till Hellekis SÀteri, dÀr det bl.a. finns en underbar trÀdgÄrdsrestaurant som vi, vid ett flertal tillfÀllen, gÀstat. TyvÀrr var den stÀngd, den var enbart öppen pÄ helgerna eftersom sommarsÀsongen var i sin linda.

En blÄsig Kristi HimmelfÀrdsmorgon mötte oss. Det var kallt och inte alls sÄ som metrologerna utlovat. Solen lyste med sin frÄnvaro men vÄr förhoppning var att det skulle bli bÀttre frampÄ dagen.
Det blev bÀttre men blÄsten höll i sig. Vi tog en lÀngre promenad inne i MunkÀngarnas fantastiska vegetation. Solen hade nu börjat visa sig, men i den tÀta lövskogen var det endast tunna strimlor som lyckades trÀnga sig ner till marken med det vita tÀcket av ramslökens blommor.
Kinnekulle (66)
Ramslökens vita blommor i MunkÀngarnas naturreservat

Ramslöken Àr en Àtbar vÀxt med en mjuk och lite mildare smak Àn den vanliga löken. Den Àr en delikatess i dessa trakter och finns ofta som soppa pÄ restauranternas menyer.
Det Àr en fantastisk naturupplevelse att, pÄ smÄ stigar, kunna vandra fritt i denna jÀttelika och bedÄrande kökstrÀdgÄrd som sprider doften av lök.
PÄ vÀgen tillbaka tog vi en fikapaus pÄ Hellekis TrÀdgÄrdscafé o kök, en uteservering i hÀrlig trÀdgÄrdsmiljö, som nu hade öppnat för sÀsongen.
Kinnekulle (45)
PÄ trÀdgÄrdscafeét serveras underbar mat

KvÀllen var fortfarande blÄsig och de kalla vindarna frÄn VÀnern gjorde att vi fick beskÄda den vackra solnedgÄngen frÄn insidan av bilen.
Metrologerna hade Àntligen fÄtt rÀtt, vi vaknade till ett spegelblankt VÀnern och en generöst flödande sol.
Kinnekulle (51)
En underbar morgon vid VĂ€nerns strand

Vi intog frukosten med fÀrskt bröd i solskenet och började planera för dagens aktiviteter.
Första mÄlet var FalkÀngarna i HÀllekis. En kulturhistorisk gata med hantverkare och konstnÀrer som hyrt in sig i de gamla vÀlbevarade statarlÀngorna.
Efter besöket och diverse inköp tog vi en fika innan vi styrde vÄra cyklar mot RÄbÀcks hamn ca sju kilometer rakt söderut.
Det var en vacker plats i en liten hamn som bevarats frÄn stenhuggeriets storhetstid.
Det visade sig att mÄnga fricampare hittat hit vilket var förstÄeligt med den fantastiska parkanlÀggning som nÄgra eldsjÀlar byggt upp i en miljö som fÄtt tiden att stanna.
Kinnekulle (42)
Utsikt över Kinneviken frÄn RÄbÀcks Hamn

Vi avslutade dagens cykeltur med en sen lunch i solskenet pÄ Hellekis SÀteri.

Eftermiddagen och kvÀllen avnjöts tillsammans, med mÄnga andra, vid VÀnerns strand. Vissa grillade, andra spelade musik men ett var gemensamt, alla ville se den vackra solnedgÄngen i horisonten pÄ den spegelblanka sjön.
En nÄgot bÄsigare men fortfarande solig morgon mötte oss.
Efter frukost med nybakade frallor, cyklade vi den fyra kilometer lÄnga uppförsbacken till Högkullen och utsiktstornet med den vidunderliga utsikten över VÀnern och Kinnekulle.
Kinnekulle (68)
Utsiktstornet pÄ Högkullen

Vi tog en fikapaus KinnekullegÄrden innan det var dags att glida den lÄnga utförsbacken ner till trÀdgÄrdscafeét dÀr vi intog vÄr lunch. Vi bestÀllde in VÀnerngös och en flaska vin som vi intog i skuggan av de vackra trÀden i parken.

PÄ eftermiddagen var det avslappning med bok och sudoku som gÀllde och kvÀllen, med solnedgÄng i VÀnern, tillbringade vi tillsammans med Ingemar och Agneta frÄn Varekil pÄ Orust som vi bekantat oss med.
Kinnekulle (37)
SolnedgÄng i VÀnern

Kinnekulle (40)
Dags för hemfÀrd efter en underbar helg pÄ Kinnekulle