4-6 port, Ugn 180 gr varmluft eller 220 i vanlig ugnsvÀrme

BechamelsÄs

4 msk smör
4 msk mjöl
4 dl mjölk
1 dl grÀdde
Salt, vitpeppar, muskot

Koka ihop bechamelsĂ„sen och smaka av med muskot – stĂ€ll Ă„t sidan.

KöttfÀrssÄsen

500 gr nötfÀrs
2 gula lökar
1 hel rund vitlök + 2 klyftor
400 g passerade tomater
1 dl rödvin
1 msk oxfond
1-2 del vatten
2 msk ketchup
1 torkad piri piri, eller œ tsk chiliflakes
salt, peppar, paprikapulver, chilipulver
2 dl fÀrskt riven cheddarost eller annan smakrik sort.

Förkokta lasagneplattor.

Lasagne P (4)

Hacka löken och skiva den runda vitlöken tunt och lÄt löken svettas i olivolja en liten stund utan att ta fÀrg. LÀgg över löken i en gryta.
HÀll i passerade tomater och tillsÀtt rödvin, oxfond, ketchup och pressa i tvÄ vitlöksklyftor.

Bryn nötfÀrsen i olivolja i omgÄngar sÄ den fÄr lite stekyta och lÀgg sen över i grytan med tomatsÄsen. Koka upp och tillsÀtt vatten till önskad konsistens. Ta hellre 1 dl i sÀnder sÄ inte sÄsen blir för vattnig.

Koka upp och sjud köttfĂ€rs- och tomatsĂ„sen i ca 30 min – smaka av med mer kryddor efter smak om det behövs. SĂ„sen skall vara het (chili o vitlök ) och mustig (rödvin o fond)

HÀll lite köttfÀrssÄs i botten av en gratÀngform ( formen bör ha plats för tre plattor i bredd)
varva sen lasagneplattor, köttfÀrs sÄs och bechamel .
I min form finns plats för 5 lager plattor.

OBS spara bechamelsĂ„s sĂ„ det blir ett rikligt lager överst sen toppas hela hĂ€rligheten med den rivna osten – snĂ„la inte med osten!

StĂ€ll in i ugnen i ca  30 – 40 min

Ta en paus under tiden och hÀll upp ett glas rött och sÀtt dej tillrÀtta i soffan och njut av vinet medan en underbar doft sprider sej i huset.

NÀr Lasagnen Àr klar serveras den med lÀttkokt broccoli.

Smaklig mÄltid önskar

KastrullhÀxan

Helena