Ribe 2008 03 20 032

Europas smukkeste mindre by

Ribe, som ligger strax söder om Esbjerg pÄ den danska vÀstkusten, brukar rÀknas som den Àldsta kvarvarande staden i Danmark och Àven i hela norden.
2014 utnÀmnde, Global Grasshoppers, staden till Europas vackraste stad i konkurrens med bl.a. Kroatiska smÄstÀder utmed medelhavskusten och charmiga byar i böljande alplandskap.
Juryns motivering. ”Danmarks Ă€ldsta stad Ribe, Ă€r en vacker autentisk bit av det danska smĂ„stadslivet. Vandra i den gamla staden, genom smala kullerstensgator kantade med sneda korsvirkeshus, eller att utforska den gamla katedralen”.
17
Smala kullerstensgator kantade med sneda korsvirkeshus

Ribe, eller ”Riba” som var namnet frĂ„n begynnelsen, grundlades av vikingarna i början av 700-talet.
Staden ligger vid RibeÄn, pÄ en mycket platt slÀtt drygt fem kilometer frÄn VÀsterhavet. PÄ grund av det platta landskapet utsÀtts hela omrÄdet ofta av översvÀmningar nÀr vÀstanvindarna trycker pÄ.
I början av 1000-talet var Ribe en blomstrande handelsstad som utbytte handel med hela VÀsteuropa. Under senmedeltiden minskade Ribes betydelse och staden utsattes för fientliga angrepp, eldsvÄdor och översvÀmningar.
I ett senare angrepp ödelades borgen Riberhus som kung Niels, under blomstringstiden, lÀt uppföra som en samlingsplats för Europas högadel.
6
Ruinerna efter borgen Riberhus 

NÀr man befinner sig i den gamla vÀlbevarade bykÀrnan, med mer Àn 100 kulturmÀrkta byggnader, kÀnner man atmosfÀren och historiens vingslag frÄn den tid nÀr vikingarna hÀrskade i Ribe.
Staden Ă€r vĂ€ldigt vĂ€lbesökt och Ă„rligen kommer det tusentals turister frĂ„n hela vĂ€rlden till den lilla byn som danskarna sjĂ€lva kallar för ”Europas smukkeste mindre by”.

PÄ Ribe Vikingcenter flyttas man över 700 Är bakÄt i tiden till den tid nÀr vikingarna hade makten. HÀr skildras dÄtidens verklighet och som besökare fÄr du aktivt delta i vikingarnas dagliga göromÄl.
Vikingcenter Àr ett historiskt upplevelsecentrum med rekonstruktioner av det gamla Ribe. HÀr kan du trÀffa pÄ bysmeden, kungens myntslagare, trÀlen, krigaren, husfrun osv. samt storbonden med gÄrdens alla djur. Allt i en tidsenlig anda med klÀder, verktyg, boende osv.
Ta en tur pÄ marknadsplatsen, Är 710, och upplev duktiga hantverkare som silversmeder och timmermÀn i fullt arbete. Nere vid Än, Är 770, hÄller byggmÀstaren och hans folk pÄ att anlÀgga en ny hamn för att kunna ta emot fler skepp med exotiska varor.
images (1)  3
Tidsenliga vikingar bygger en ny hamn

PÄ Vikingcenter Àr det aktiviteter varje dag. Man kan t.ex. prova pÄ att skjuta med pil och bÄge, trÀna med krigarna, baka bröd eller lÀra sej vikingarnas lekar.

Ribe Domkyrka, mitt i byn, har tre stjÀrnor i Michelin Guiden över vÀrldens sevÀrdheter.
Kyrkan, som byggdes i mitten av 1100-talet, har under Ärhundradena tagit mycket stryk och ÄterstÀllts vid ett flertal tillfÀllen. Den senaste stora restaureringen gjordes pÄ det 50 meter höga Mariatornet, som jÀmnats med marken pÄ1700-talet och som fÀrdigstÀlldes i början av 1900-talet.
5
Det fyrkantiga tornet, Ribe tÄrn, med Domkyrkan i bakgrunden

Borgtornet, Ribe tÄrnž Àr Ribes största turistattraktioner.  Det höga fyrkantiga tegeltornet Àr tillgÀngligt för allmÀnheten och toppen nÄs via en trappa pÄ 248 steg. FrÄn denna höjd har man en vidunderlig utsikt över det deltaliknande landskapet som i dag skiljer byn frÄn VÀsterhavet.

Vadehavet har blivit mycket omtalat sedan det 2009 togs upp pÄ UNESCO, s vÀrldsarvslista. Den 50 mil lÄnga nordkustremsan strÀcker sig frÄn Esbjerg i Danmark till den hollÀndska staden Den Helder, som ligger i den sydliga Ànden av dammbygget Afsluitsdijk.

Vadehavet Àr ett av vÀrldens viktigaste vÄtmarksomrÄden. Det Àr ett enormt stort och unikt naturomrÄde som Àr fullt av liv och upplevelser
Vid ebb flyttas 10 miljarder liter vatten ut till djupen som förbinder Vadehavet med Nordsjön. Havet försvinner och ersÀtts av en gyttjig spegelblank yta som strÀcker sej lÄngt ut frÄn kusten.
11 Ameland (31)
Vid flod Äker turisterna bÄt ut till öarna

9
Vid ebb Àr det traktorkÀrra som gÀller

Vid flod flyttas lika mycket vatten tillbaka till Vadehavet och vid kraftiga vÀstanvindar kan det bildas upp till 4 meter höga vÄgor som vrÀker sej in över landskapet.
Tidvattnet har en cykel mellan hög och lÄgvatten pÄ sex timmar och en kvart och för att undvika översvÀmning pÄ det platta landskapet finns det en sluss som reglerar vattnet mellan havet och Än som leder in till Ribe.

Vadehavet Àr mest kÀnt för sitt rika fÄgelliv. PÄ vinterhalvÄret rastar mellan 10-12 miljoner flyttfÄglar, frÀmst vadare, gÀss och Ànder, hÀr för att fylla pÄ sina fettlager. HÀr finns Àven gott om hÀckande fÄglar som t.ex. skÀrflÀcka, strandskata, skrattmÄs och gravand.

Nationalpark Vadehavet gÄr frÄn BlÄvandshuk i norr genom Ribe till Tönder i söder.
OmrÄdet Àr Danmarks största nationalpark och hÀr finns utstÀllning om Vadehavets tidvatten och stormfloder, flyttfÄglarnas otroliga resor, sÀllivet osv.

Ribe Camping ligger pÄ gÄngavstÄnd in till kÀrnan i den gamla byn. Campingen Àr stor men har ÀndÄ kvar lite av de smÄ campingarnas familjÀra charm.
Ribe 2008 03 20 1
Porten till campingen

Ribe Camping
Farupvej 2
DK-6760 Ribe
www.ribecamping.dk

HÀr finns gott om lekutrymmen för barn, pool, hytter, rejÀla platser för campingfordon osv. Sammanfattningsvis en mycket bra och vÀlskött campingplats med ordning och reda och stÀdade fina hygienutrymmen.

14
Ribe ligger pÄ den sydvÀstra sidan av Jylland 

Vi önskar ett trevligt besök
Helena  CLX-3180_20150217_17532301