Ribe 2008 03 20 032

Europas smukkeste mindre by

Ribe, som ligger strax söder om Esbjerg på den danska västkusten, brukar räknas som den äldsta kvarvarande staden i Danmark och även i hela norden.
2014 utnämnde, Global Grasshoppers, staden till Europas vackraste stad i konkurrens med bl.a. Kroatiska småstäder utmed medelhavskusten och charmiga byar i böljande alplandskap.
Juryns motivering. ‚ÄĚDanmarks √§ldsta stad Ribe, √§r en vacker autentisk bit av det danska sm√•stadslivet. Vandra i den gamla staden, genom smala kullerstensgator kantade med sneda korsvirkeshus, eller att utforska den gamla katedralen‚ÄĚ.
17
Smala kullerstensgator kantade med sneda korsvirkeshus

Ribe, eller ‚ÄĚRiba‚ÄĚ som var namnet fr√•n begynnelsen, grundlades av vikingarna i b√∂rjan av 700-talet.
Staden ligger vid Ribeån, på en mycket platt slätt drygt fem kilometer från Västerhavet. På grund av det platta landskapet utsätts hela området ofta av översvämningar när västanvindarna trycker på.
I början av 1000-talet var Ribe en blomstrande handelsstad som utbytte handel med hela Västeuropa. Under senmedeltiden minskade Ribes betydelse och staden utsattes för fientliga angrepp, eldsvådor och översvämningar.
I ett senare angrepp ödelades borgen Riberhus som kung Niels, under blomstringstiden, lät uppföra som en samlingsplats för Europas högadel.
6
Ruinerna efter borgen Riberhus 

När man befinner sig i den gamla välbevarade bykärnan, med mer än 100 kulturmärkta byggnader, känner man atmosfären och historiens vingslag från den tid när vikingarna härskade i Ribe.
Staden √§r v√§ldigt v√§lbes√∂kt och √•rligen kommer det tusentals turister fr√•n hela v√§rlden till den lilla byn som danskarna sj√§lva kallar f√∂r ‚ÄĚEuropas smukkeste mindre by‚ÄĚ.

På Ribe Vikingcenter flyttas man över 700 år bakåt i tiden till den tid när vikingarna hade makten. Här skildras dåtidens verklighet och som besökare får du aktivt delta i vikingarnas dagliga göromål.
Vikingcenter är ett historiskt upplevelsecentrum med rekonstruktioner av det gamla Ribe. Här kan du träffa på bysmeden, kungens myntslagare, trälen, krigaren, husfrun osv. samt storbonden med gårdens alla djur. Allt i en tidsenlig anda med kläder, verktyg, boende osv.
Ta en tur på marknadsplatsen, år 710, och upplev duktiga hantverkare som silversmeder och timmermän i fullt arbete. Nere vid ån, år 770, håller byggmästaren och hans folk på att anlägga en ny hamn för att kunna ta emot fler skepp med exotiska varor.
images (1)  3
Tidsenliga vikingar bygger en ny hamn

På Vikingcenter är det aktiviteter varje dag. Man kan t.ex. prova på att skjuta med pil och båge, träna med krigarna, baka bröd eller lära sej vikingarnas lekar.

Ribe Domkyrka, mitt i byn, har tre stjärnor i Michelin Guiden över världens sevärdheter.
Kyrkan, som byggdes i mitten av 1100-talet, har under århundradena tagit mycket stryk och återställts vid ett flertal tillfällen. Den senaste stora restaureringen gjordes på det 50 meter höga Mariatornet, som jämnats med marken på1700-talet och som färdigställdes i början av 1900-talet.
5
Det fyrkantiga tornet, Ribe tårn, med Domkyrkan i bakgrunden

Borgtornet, Ribe t√•rn¬ł √§r Ribes st√∂rsta turistattraktioner.¬† Det h√∂ga fyrkantiga tegeltornet √§r tillg√§ngligt f√∂r allm√§nheten och toppen n√•s via en trappa p√• 248 steg. Fr√•n denna h√∂jd har man en vidunderlig utsikt √∂ver det deltaliknande landskapet som i dag skiljer byn fr√•n V√§sterhavet.

Vadehavet har blivit mycket omtalat sedan det 2009 togs upp på UNESCO, s världsarvslista. Den 50 mil långa nordkustremsan sträcker sig från Esbjerg i Danmark till den holländska staden Den Helder, som ligger i den sydliga änden av dammbygget Afsluitsdijk.

Vadehavet är ett av världens viktigaste våtmarksområden. Det är ett enormt stort och unikt naturområde som är fullt av liv och upplevelser
Vid ebb flyttas 10 miljarder liter vatten ut till djupen som förbinder Vadehavet med Nordsjön. Havet försvinner och ersätts av en gyttjig spegelblank yta som sträcker sej långt ut från kusten.
11 Ameland (31)
Vid flod åker turisterna båt ut till öarna

9
Vid ebb är det traktorkärra som gäller

Vid flod flyttas lika mycket vatten tillbaka till Vadehavet och vid kraftiga västanvindar kan det bildas upp till 4 meter höga vågor som vräker sej in över landskapet.
Tidvattnet har en cykel mellan hög och lågvatten på sex timmar och en kvart och för att undvika översvämning på det platta landskapet finns det en sluss som reglerar vattnet mellan havet och ån som leder in till Ribe.

Vadehavet är mest känt för sitt rika fågelliv. På vinterhalvåret rastar mellan 10-12 miljoner flyttfåglar, främst vadare, gäss och änder, här för att fylla på sina fettlager. Här finns även gott om häckande fåglar som t.ex. skärfläcka, strandskata, skrattmås och gravand.

Nationalpark Vadehavet går från Blåvandshuk i norr genom Ribe till Tönder i söder.
Området är Danmarks största nationalpark och här finns utställning om Vadehavets tidvatten och stormfloder, flyttfåglarnas otroliga resor, sällivet osv.

Ribe Camping ligger på gångavstånd in till kärnan i den gamla byn. Campingen är stor men har ändå kvar lite av de små campingarnas familjära charm.
Ribe 2008 03 20 1
Porten till campingen

Ribe Camping
Farupvej 2
DK-6760 Ribe
www.ribecamping.dk

Här finns gott om lekutrymmen för barn, pool, hytter, rejäla platser för campingfordon osv. Sammanfattningsvis en mycket bra och välskött campingplats med ordning och reda och städade fina hygienutrymmen.

14
Ribe ligger på den sydvästra sidan av Jylland 

Vi önskar ett trevligt besök
Helena  CLX-3180_20150217_17532301