Snapstest

Snapstest

Många tycker att snapsen tillhör julen, påsken, midsommaren och kräftskivan. Inte alla… men många… och personerna finns överallt i vårt avlånga land. Snapsen, som finns i hur många smaker som helst, anses höja smakupplevelsen på dom traditionellt dukade borden. Dessutom får man, ”på köpet”, lite yrsel som bidrar till en uppsluppnare samvaro.

Redaktören för vår hyresgästtidning ville vara lite modern och i framkant så han bestämde att vi skulle publicera en egen test för våra hyresgäster inför den kommande Påsken.

Jag var med eftersom jag hade uppdraget att skriva artikeln. Dessutom fick förvaltningschefen och miljöchefen äran att utföra detta ansvarsfulla uppdrag.

Det började med att vi skulle plocka ut fem olika sorter ur sortimentet helt utefter våra egna smakupplevelser.
Det var inte det lättaste eftersom vi kommer från tre helt olika samhällsmiljöer.
Den fete förvaltningschefen… som alltid håller sej framme när det vankas fest… pratar bara om ”fiiinare röööviiiner”.
Miljöchefen, den spinkige, som är väldigt kunnig på färskpressade safter, hade som krav att dryckerna skulle vara kravmärkta.
Själv har jag ju aldrig haft råd med annat än ”skogsstjärnan”… dom där vita plastdunkarna du vet… som inte finns att köpa på systemet.

Vi bestämde oss för att välja fem sorter med geografisk utspridning över vårt avlånga land.
Från samemarkerna längst i norr valde vi Kvikkjokk Vildmarksbrännvin och längst söderut fick det bli en Skåne Aquavit.
Dom övriga tre var Tellbergs Festbrännvin från Siljansbygden, Ölands Brännvin, och så det kravmärkta alternativet, Läckö Slottsaquavit.
Jag föreslog givetvis… men utan framgång… ”skogsstjärnan”, eftersom jag tycker att den representerar alla landsändar och älskas även av våra grannar i väster.
Nä´ där gick gränsen för vad dom andra två skulle kunna tänka sej att förtära.

Regler: Varje test skulle bestå av två normalstora snapsar och det skulle vara 20 minuters mellanrum mellan testerna. Efter varje test skulle en gemensam bedömning ske på en femgradig skala

Test 1. Kvikkjokk Vildmarksbrännvin
Den fete, godmodige förvaltningschefens bedömning efter att ha rullat snapsen i munhålan under en längre stund: Hur f… n kan folk dricka sådant här utan att spä ut det.
Den spinkige, krokryggade miljöchefen efter samma mängd: Jag känner mej knäsvag, yr i huvudet och helt befriad från smaklökar.
Min bedömning: Alldeles för mycket parfym i spriten men det fanns en svag doft av fjällkvanne och kråkbär som tilltalade.
Betyg: 2 på den femgradiga skalan.

Test 2. Ölands brännvin
Nu var jag först ut: Två snapsar under max 20 minuter är ju inga problem, men jag tycker fortfarande att det är onödigt att förstöra spriten. Den helt genomskinliga drycken påminde till utseendet om ”Skogsstjärnan” men smakade som en hel örtagård, med mynta och krafs som bättre hör hemma i matlagning.
Förvaltningschefen: F… n va´ starkt… men det smakar rätt bra ändå, den här behöver inte spädas ut.
Miljönissen, med munnen full av en oregerlig tunga som normalt far runt som en lärkvinge…, försökte förklara sina upplevelser.
Jag fattade na´da så vi fortsatte till nästa dryck som var det enda kravmärkta alternativet.
Betyg: 3+

Test 3. Läckö Slottsaquavit (kravmärkt)
Först ut var den sjukligt magra miljöchefen: Med en helt obegripligt vokabulär, blossande röda kinder och koljespa i ögonen, sluddrade han fram nå´t i stil med… så här jäkligt kan väl ändå inte något kravmärkt smaka.
Jag: En snaps som mer föll mej på läppen. Det var lite dill- o kumminsmak från dom traditionstyngda herresätena vid Värnens syöstra strand. Kryddor som vi själva använder till ”skogsstjärnan” vid festligare tillfällen.
Förvaltningschefen: Fet, snål och fåordig, hade nu slutat gurgla spriten i munnen. Bakåtlutande med händerna bakom huvudet, tycker han att detta börjar smaka riktigt bra. Det är ju inte som rödvin förstås men man får ju en snabbare yrsel och så är det dessutom gratis.
Betyg: 3

 

Test 4. Tellbergs Festbrännvin.
Spinkis: Innan de 20 minuterna gått, säckade han ihop på golvet, med gamnacke och TV-n som ryggstöd. Han var helt okontaktbar och oförmögen att lämna någon bedömning på denna snaps.
Snapstest
Redan i tredje ronden kastade miljöchefen in handduken

Den fete: Med tom blick bakom de immiga flaskbottnarna till glasögon, hade hans röda näsa hamnat oroligt näras bordskivan. Han kunde inte heller ge någon begriplig betygsättning på denna dryck som han hävt i sej på rekordtid. Det hjälpte inte ens med det teckenspråk som han försökte sej på.
Min bedömning: Jag kände en doft av ett ljummet blånande morgondis och såg mej själv dansande naken över en gräsklädd midsommaräng vid Siljans strand. Yrsla hade äntligen infunnit sej.
Betyg: 2 (min bedömning)

 

Test 5. Skåne Aquavit
Förvaltningschefen var inte kontaktbar och miljöchefen sov nu på golvet med TV-n som ryggstöd. Själv hade jag fått nog av dessa parfymerade drycker så jag la ner det sista testet.

Snapstest 2
Två tredjedelar av testpanelen var utslagna före sista testet

I stället tog jag en snaps ur min dunk med ”skogsstjärnan” för att känna om den var ok efter alla dessa hemska smakupplevelser.
Jag måste säga att den drycken hade fått högst betyg om den hade varit med i testet.
I ”skogsstjärnan” finns inga smaktillsatser, inga krusiduller utan ren och go´ sprit samt ett mycket högt YPK= ”Yrsel Per Krona”.
Helt klart den enda snapsen… i mitt tycke… som nådde upp till en femma på den femgradiga skalan.

1 Bosse

Testet publicerades i vår hyresgästtidning, men som allt annat, uppskattades det inte av alla.