En härlig soppa med torsk, blomkål och brynt smör, som både värmer och smakar gott.

Tillagningstiden är ca 40 minuter och till 4 portioner behöver du

  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 litet blomkÃ¥lshuvud
  • 1 fänkÃ¥l
  • 2 msk rapsolja
  • 1½ dl torrt vitt vin
  • 8 dl fiskbuljong
  • 600 g torsk, ryggbit eller filé
  • 4-5 grönkÃ¥lsblad
  • ½ citron
  • 50 g smör
  • Salt och svartpeppar
    (grädde om man önskar en krämigare soppa)

 

Skala och finhacka schalottenlökarna och vitlöken. Skär blomkålen i små buketter och skiva ner rotstocken i tunna skivor.
Dela fänkålen på mitten och skär bort rotstocken längst ner. Skiva i tunna skivor.
Hetta upp rapsoljan i en rejäl kastrull.
Bryn först löken i någon minut och tillsätt därefter blomkål och fänkål. Bryn i ytterligare 2-3 minuter. Häll över vin och buljong (och grädde om man vill ha soppan lite krämigare). Låt soppan få ett uppkok och sjud i ungefär 10 minuter tills grönsakerna börjat bli mjuka men fortfarande har en hård kärna kvar.
Skär fisken i mindre bitar som läggs ner i soppan. Sätt på locket och dra soppan åt sidan från värmen. Efter ungefär 5 minuter är fisken klar och den skall då vara vit och fin. Går det för lång tid blir den lätt torr och tråkig.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Finhacka grönkålen och riv skalet från citronen utan att få med det vita beska skiktet. Pressa ur saften.
Bryn smöret tills det bli gyllenbrunt och doftar nötaktigt. Tillsätt den hackade grönkålen, vänd runt och häll ner skal och saft från citronen.
Tänk på att grönkålen tappar färg om den får stå en stund så gör därför klar smörblandningen precis innan servering.

Häll upp soppan i portionsskålar och ringla över det brynta smöret smaksatt med grönkål och citron.

Servera gärna ett surdegsbröd till soppan.

Smaklig spis

Helena