Fredag den 29 augusti 2009

Trots metrologernas negativa prognoser de senaste dagarna valde vi tillsammans med Catharina, Tobbe, Margareth och Kjell att ta en tur till Stocken Camping pÄ Orust.
Eftersom Orust ligger nĂ€stgĂ„rds sĂ„ Ă€r det ju ganska lĂ€tt Ă„ka hem igen om vĂ€dret skulle bli för jÀ igt, var vĂ„r tanke.
Anledningen till att vi valde just denna helg var att ”norskarna”, Kjell och Margareth, lĂ€st att Orust Kajakklubb hade sin Ă„rliga trĂ€ff och att den vĂ€lkomnade Ă€ven nybörjare.
Vid sextiden pÄ fredag eftermiddag checkade vi in och nÄgra minuter senare stod det en anlÀggare, ett glas av det röda, pÄ bordet.
Alla hade fyllt sina kylskÄp med grillrÀtter, men efter en solidarisk omröstning, bland mÀnnen, sÄ blev det gÄsamarsch till campingens utskÀnkningsstÀlle.
Stockens Camping (26)
En brandman i FULL auktion?

Maten var helt ok till ett mycket bra pris. Jag fick t.ex en wienerschnitzel pÄ kalv för endast 105 kronor vilket Àr i nivÄ med priserna pÄ 80-talet.
Även de övriga var nöjda med maten. Det var kanske inte nĂ„gon kulinarisk upplevelse, men jĂ€mfört med priset sĂ„ var maten helt ok.
Det röda vinet dÀremot, som jag och Helena bestÀllde, var inte ens vÀrt namnet rödvin. För sÀkerhets skull hade vi, utan att provsmaka, bestÀllt en hel karaff, en liter alltsÄ, av denna hemska sura dryck.
Det enda den hade gemensamt med rödvin var fÀrgen. Av nÄgon underlig anledning var karaffen ÀndÄ tom nÀr vi lÀmnade restauranten.
Ingen var pÄ nÄgot riktigt festhumör den hÀr kvÀllen sÄ vid elvatiden var det mörkt i de tre vagnarna.

Lördag den 30 augusti 2009
Det var i dag som vi skulle prova pĂ„ kajakerna. Men efter en natt med ihĂ„llande regn och full storm var inspirationen sĂ„ att sĂ€ga ”som bortblĂ„st”.
Strandkanten intill Orust Kajakklubb var överfull med entusiaster som bara vÀntade pÄ att sÀtta sina farkoster i sjön.
Förutom ett hundratal fĂ€rggranna kajaker fanns det Ă€ven försĂ€ljning av diverse ”mĂ„stehagrejer” för den inbitne kajakpaddlaren.
”Norskarna” bestĂ€mde sig, trots vĂ€dret, för att prova lyckan och vid 11-tiden hyrde dom en tandemkajak. Efter ett antal mĂ„sten och förbud frĂ„n uthyraren var det dags att ge sig ivĂ€g i den hĂ„rda vinden. Med spĂ€nning sĂ„g vi de tvĂ„ nybörjarna glida ivĂ€g i denna ranka farkost som sĂ„g ut att kunna vĂ€lta vilken sekund som helst.

Förutom ett hundratal fĂ€rggranna kajaker fanns det Ă€ven försĂ€ljning av diverse ”mĂ„stehagrejer” för den inbitne kajakpaddlaren.

”Norskarna” bestĂ€mde sig, trots vĂ€dret, för att prova lyckan och vid 11-tiden hyrde dom en tandemkajak. Efter ett antal mĂ„sten och förbud frĂ„n uthyraren var det dags att ge sig ivĂ€g i den hĂ„rda vinden. Med spĂ€nning sĂ„g vi de tvĂ„ nybörjarna glida ivĂ€g i denna ranka farkost som sĂ„g ut att kunna vĂ€lta vilken sekund som helst.
Stockens Camping (13)
TvÄ glada norrmÀn i en ranglig farkost


I sakta men kontrollerad takt försvann dom utmed den BohuslÀnska kusten och eftersom hyrtiden var pÄ tre timmar sÄ var det var bara för oss att hitta pÄ nÄgot annat under tiden.
Damer Àr aldrig rÄdlösa i sÄdana hÀr situationer, dom hittade genast en liten butik som sÄlde mÀrkesklÀder med 70 % rabatt, pÄ nÀstan allt.
NÀr vi efter nÄgra timmar började kisa utefter den karga kusten, fick vi till vÄr förvÄning, lÄngt, lÄngt bort, se att vÄra kamrater for fram som proffs i den gropiga sjön och efter bara nÄgra minuters forcering var dom tillbaka vid utgÄngspunkten.
Stockens Camping (15)
Kolla samspeltheten, efter endast tre timmars trÀning

Efter visning av diverse klĂ€dinköp som landkrabborna gjort och som Margareth ocksĂ„ hann med innan butiken stĂ€ngde, eller rĂ€ttare sagt – hon sĂ„g till att butiken hölls öppen en timme lĂ€ngre Ă€n planerat, blev det nĂ„gra glas rött och lite vila.
Vi beslutade Äter en gÄng att göra ett besök pÄ campingens restaurant. Maten var ju som sagt bÄde billig och bra och det var lite mysigare att sitta inne i stugvÀrmen Àn att klÀ pÄ sig termostÀllet för att sitta ute under en markis.
Stockens Camping (23)
Mat Àr mumsigt

Rödvinet passade vi oss noga för och eftersom dom bara hade en sorts av det röda sÄ fick det helt enkelt bli en öl till maten.
Stockens Camping (21)
Én glá gutt
efter ett gott dagsverk

Söndag den 31 augusti 2009
Jag vÀcktes av ett hÀrligt smatter frÄn husbilstaket som vittnade om att det var rejÀlt stora droppar som föll frÄn himmelen denna morgon.
Jag bestÀmde i min ensamhet, alla de övriga sov, att ÀndÄ ta en promenad för nu hade jag lessnat pÄ att bara sitta inne och kura.
Innan nÄgon annan hunnit vakna drog jag ivÀg i regnet och blÄsten. Jag var vÀl inpackad i regnstÀll, gummistövlar och keps för att kunna stÄ emot vÀdrets makter.
Stockens Camping (36)
 En gammal ödetomt med vattenpump och buskage

Det var en hÀrlig promenad pÄ drygt en timma i allt frÄn en gammal ödestomt med fÀrggranna höstÀpplen till snÄriga stigar som var kantade av bÄde blÄ och röda bÀr.
Stockens Camping (32)
Utmed den snÄriga stigen fanns det bÀrbuskar i hÀrliga fÀrger

Promenaden avslutades med en klÀttring pÄ regnhala berg upp till en plats med hÀrlig utsikt över Stocken, campingen och den bohuslÀnska kusten.
Stockens Camping (39)
HÀrlig utsikt över ett regnigt landskap

Vid Äterkomsten Ät vi en hÀrlig frukost och dÀrefter gjorde vi tillsammans en rundvandring i omrÄdet och pÄ de nÀrliggande bergen.
Kajakfantasterna, nu menar jag inte Kjell och Margareth, hade nu spritt sig runt kobbar och skÀr och frÄn de högre klipphÀllarna kunde vi se de smÄ fÀrggranna farkosterna guppa omkring i den grova sjön.
Stockens Camping
Helena försöker vÀlta ett sjömÀrke

Vid lunchtid och efter sedvanlig avskedsceremoni, var det dags för utcheckning och den korta trippen hem till Tjörn.
Trots det otacksamma vÀdret sÄ var det en trevlig helg och BohuslÀn Àr ett vackert landskap Àven om inte solen lyser.
Stockens Camping (47)
PĂ„ min fru och mig