Fisk med grönt i olivolja

Blev så himla sugen på en bit fisk och lite grönt en eftermiddag på väg hem från stan. I Höviksnäs på Tjörn har vi en riktigt bra fiskhandlare som har en fiskbil precis vid rondellen. Alla som bor på Västra Tjörn vet precis vem jag menar. Han står också på lördagar vid Styckens bageri i Skärhamn.

SÃ¥ här blev det…

En stor torskfile ca 400 – 500 gram
Ströbröd, salt o vitpeppar i en påse
Rikligt med olivolja till stekning av grönsaker och fisk. Fisken skall nästan fritera…
Låt några klyftor vitlök steka med ( skall tas upp ur pannan innan fisken serveras ) ger god smak till olivoljan.

4 små morötter i slantar
½ blomkålshuvud i små buketter
10 Romantika tomater i halvor

———————————————————————-

Skär fisken i mindre bitar

Häll ströbröd, salt och peppar i en plastpåse. Lägg i fiskbitarna och ruska runt försiktigt. Låt ligga i påsen  tills grönsakerna är klara.

Slanta morötter och ta ner blomkålen i små buketter. Halvera tomaterna.

Värm upp rikligt med olivolja och stek grönsakerna (utom tomaterna) salt och svartpeppar.

Ta ur fiskbitarna ur påsen med ströbröd och stek fiskbitarna i olivolja, ca 0,5 cm olja i botten på stekpannan tillsammans med vitlöken, stek ca 1-2 min på varje sida. Dofta över lite chiliflakes.

När grönsakerna är färdiga ringlas lite flytande honung över – grönsakerna  skall vara knapriga – lägg i tomathalvorna sÃ¥ dom blir varma utan att stekas och blanda runt.

När fisken är färdigstekt/friterad i stekpannan lägg upp bitarna på hushållspapper på en tallrik och låt rinna av .

Lägg upp allt på tallriken och hacka lite bladpersilja över.

2014-10-28